فرمان هیدرولیک از آپشن های جذاب خودروها، برای رانندگی بهتر و راحت تر به شمار می رود. خراب شدن هیدرولیک فرمان خود را با نشانه های و علائمی نشان می دهد. اگر احساس می کنید که هیدرولیک فرمان شما خراب شده است، توصیه می کنیم تا انتها این مطلب با ما همراه باشید. در این مطلب به بررسی علائم خرابی هیدرولیک فرمان و دلایل بروز مشکل در آن می پردازیم.
سیستم هیدرولیک فرمان خودرو، در حین رانندگی، موجب گردش راحت و مطلوب تر فرمان می شود. در اثر چرخاندن فرمان به وسیله راننده، دنده توسط پینیون فرمان به حرکت در می آید. در نتیجه این امر، پیستون متصل شده به میل دنده توسط روغن هیدرولیک، حرکت میل دنده را رقم می زند. بروز مشکل در سیستم هیدرولیک، بروز اختلال در این فرآیند را در پی دارد. با تشخیص نشانه های خرابی هیدرولیک فرمان، امکان رفع مشکلات احتمالی میسر می شود.
خرابی و معیوب شدن پمپ هیدرولیک خودرو، یکی از برجسته ترین نشانه های خرابی هیدرولیک فرمان محسوب می شود. بروز اشکال در سیستم فرمان هیدرولیک، موجب سفت شدن فرمان و تولید صداهای غیر طبیعی و نامتعارف از قسمت پمپ هیدرولیک می شود. در مواقع کند و سفت عمل کردن فرمان، برای ایجاد فشار بیشتر درون پمپ، نیاز به اعمال فشار بیشتر به پدال گاز خودرو می باشد.
در این شرایط با بررسی وضعیت پمپ هیدرولیک خودرو می توان از سلامت این قطعه اطمینان حاصل نمود. ضمنا، برطرف کردن مشکلات پمپ هیدرولیک، با صرف هزینه زیاد و سنگین همراه نمی باشد. بر همین اساس، در صورت بروز مشکل در این قسمت، می بایست در اسرع وقت به مکانیک خودرو مراجعه نمود. در صورتی که از علاقه مندان به مکانیکی هستید و علاقه مند تعمیر یا تعویض این قطعه توسط خودتان هستید توصیه می کنیم در یک دوره مکانیکی خودرو شرکت کنید.
کند و سفت عمل کردن فرمان خودرو را می توان از دیگر علائم خرابی هیدرولیک فرمان به حساب آورد. به طور معمول، به محض شروع به کار پیشرانه و روشن شدن خودرو، سیستم هیدرولیک فرمان فعال می شود. بنابراین، سفت یا کند بودن فرمان در هنگام روشن بودن، حکایت از خرابی و معیوب بودن سیستم هیدرولیک خودرو دارد.
حتما بخوانید: انواع صدا ماشین چیست؟
در برخی مواقع کم شدن سطح روغن هیدرولیک فرمان، می تواند از دیگر علائم خرابی سیستم هیدرولیک فرمان خودرو باشد. انتقال قدرت و روان کنندگی، از مهم ترین وظایف روغن هیدرولیک فرمان تلقی می گردد. کافی بودن میزان روغن، موجب چرخش راحت و آسان فرمان خودرو می شود.
کاهش سطح روغن، علاوه بر سفت شدن فرمان، می تواند منجر به بروز خرابی و آسیب در سیستم هیدرولیک خودرو شود. با بررسی میزان روغن هیدرولیک می توان از کافی بودن این سیال روان کننده اطمینان حاصل نمود.
روغن ریزی یا نشت روغن از سیستم هیدرولیک خودرو، از دیگر نشانه های خرابی هیدرولیک فرمان خودرو قلمداد می گردد. روغن ریزی سیستم هیدرولیک فرمان، ضمن کاهش سطح روغن، آسیب و صدمه جدی به این بخش را در پی دارد. بنابراین، در هنگام روغن ریزی در سیستم هیدرولیک، بهترین و مناسب ترین راهکار مراجعه به تعمیرکار خودرو می باشد.
حتما بخوانید: علت روشن نشدن کولر ماشین
خراب شدن یا بی کیفیت بودن سطح کیفی روغن هیدرولیک، از مهم ترین دلایلی است که باعث خراب شدن سیستم هیدرولیک فرمان محسوب می شود. به طور معمول، روغن هیدرولیک مدت زمان استاندارد و مشخصی برای کارکرد دارد.
در هنگام استفاده از روغن هیدرولیک، بیشتر از بازه مشخص شده و استاندارد، می بایست نسبت به تعویض آن اقدام نمود. معمولا، بازه استاندارد هر مدل روغن هیدرولیک بر روی بسته بندی آن درج می شود. روغن هیدرولیک بیکیفیت و غیر استاندارد، موجب آسیب وارد شدن به شیر هیدرولیک و پمپ هیدرولیک می شود.
استفاده از رینگ های ارزان و در عین حال غیر استاندارد، را می توان از دیگر نشانه های خرابی هیدرولیک فرمان خودرو برشمرد. استفاده از رینگ و لاستیک نامرغوب، موجب برهم خوردن تنظیمات سیستم تعلیق و جلوبندی و سیستم هیدرولیک خودرو می شود. در چنین شرایطی، چرخاندن فرمان مستلزم وارد آوردن فشار زیاد به سیستم هیدرولیک می باشد. اعمال فشار زیاد به این سیستم، تولید صداهای غیر عادی و غیر طبیعی از پمپ هیدرولیک را به دنبال دارد.
استفاده از قطعات و متعلقات غیر استاندارد و بی کیفیت در سیستم هیدرولیک فرمان، نتیجه ای به جز خرابی و معیوب شدن این قسمت را در بر ندارد. نصب قطعات نامرغوب در سیستم هیدرولیک، عملکرد و کارکرد مطلوب این سیستم را با اختلال مواجه می سازد.
استفاده از یک قطعه بی کیفیت، کارکرد سایر قطعات سیستم هیدرولیک فرمان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین، قطعات بی کیفیت و نامرغوب، احتمال خراب شدن سیستم هیدرولیک فرمان را افزایش می دهند. برای جلوگیری از این مشکلات، مناسب است که همواره از قطعات یدکی اصل و اورجینال و معتبر استفاده نمود.
حتما بخوانید: مشکلات موتور خودرو و نحوه تعمیر آن
به طور کلی، پیش از بروز ایراد جدی و مشاهده نشانه های خرابی هیدرولیک فرمان، می بایست نسبت به تعویض روغن هیدرولیک خودرو اقدام نمود. به منظور اطمینان حاصل کردن از تعویض روغن هیدرولیک، می توان درپوش مخصوص روغن را باز کرده و سپس انتهای گیج را به یک دستمال تمیز بکشید. در صورت شفاف و کهربایی بودن رنگ روغن، نیازی به تعویض آن نمی باشد.
زمان تعویض روغن هیدرولیک، متناسب با نوع و مدل خودرو متفاوت می باشد. با این حال، بر اساس توصیه های کارشناسان و شرکت های سازنده خودرو، مناسب است که روغن هیدرولیک فرمان به ازای هر 120 هزار کیلومتر پیمایش و طی مسافت، به صورت کامل تعویض گردد.
لازم به ذکر است که بهترین و مناسب ترین روغن هیدرولیک فرمان، برای خودروهای ایرانی مانند محصولات سایپا و ایران خودرو، از نوع VG 46 می باشد. چرا که غالبا خودروهای ایرانی از فرمان سفت تری برخوردار هستند. علاوه بر این، در هنگام کف کردن سطح روغن، تیره و کثیف و مات شدن روغن هیدرولیک، انتشار بوی سوختگی از روغن و سفت و پایین رفتن سطح روغن، بایستی نسبت به تعویض آن مبادرت ورزید.
برای تعویض روغن هیدرولیک فرمان، در وهله نخست باید ظرف مناسبی را در زیر مخزن مربوط به روغن قرار داده و سپس شیلنگ برگشت روغن را باز کرد. پس از تخلیه کامل روغن هیدرولیک، شیلنگ را در جای اولیه خود قرار داده و پس از اطمینان حاصل کردن از سفت و محکم بسته شدن شیلنگ، مخزن را با روغن جدید پر کنید.
<>در این مقاله به بررسی علائم و علت خرابی هیدرولیک فرمان همچنین بهترین زمان تعویض آن پرداختیم. در صورتی که به مباحث خودرو علاقه مند هستید و قصد یادگیری آن را دارید کافیست دوره های آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.