شغل مکانیک خودرو یکی از بهترین مشاغل مربوط به خودرو است که امروزه با توجه به افزایش تعداد خودرو در کشور و متاسفانه کیفیت پایین تولید در این خودروها از بازار کار عالی برخوردار بوده و آینده شغلی مکانیک خودرو با رشد روز افزون خودرو رونق بیشتری خواهد داشت. در صورتی که قصد ورود به این شغل را دارید توصیه می کنیم این مقاله را تا انتها بخوانید. در صورتی که تمایل دارید، به یک مکانیک حرفه ای تبدیل شوید توصیه میکنیم در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی ثبت نام کرده و در این حرفه متخصص شوید.
تعمیر خودرو به مجموعه ای از مهارت ها فنی و تخصصی نیازمند است که توسط مکانیک کار خودرو انجام می شود. مکانیک کار خودرو شخصی است که مهارت های لازم برای تعمیر و عیب یابی انواع مشکلات در خودروهای گوناگون را داشته و می تواند بر روی وسایل نقلیه مانند اتومبیل، وانت و کامیون های کوچک کار کند.
البته باید گفت بیشتر مکانیک کاران خودرو تنها بر روی وسایل نقلیه کوچکتر مانند خودرو سواری و موتور تخصص داشته و تعداد کمی بر روی وسایل نقلیه سنگین نیز کار انجام می دهند.
برخی از وظایف مکانیک کار خودرو عبارتند از:
همانطور که می دانید بازار خودرو در ایران و جهان روز به روز در حال گسترش است و هر سال مدل های گوناگونی از خودرو وارد بازار می شوند. همچنین تغییر در سبک زندگی افراد خودرو را به یکی از ضروری ترین وسایل تبدیل کرده است و امروزه هر خانواده حداقل یک خودرو دارد.
افزایش تولید خودرو، تغییر در سبک زندگی و ضرورت خودرو در خانواده ها، کیفیت پایین خودروهای تولید داخل، افزایش قیمت خودرو و غیر همگی نشان از آینده شغلی عالی مکانیک خودرو می دهد. زیرا افراد برای رفع مشکلات خودرو به مکانیک و تعمیرکار خودرو نیازمند هستند.
اغلب مشاغل فنی درآمد مناسبی دارند. مکانیکی خودرو نیز یکی از آنها می باشد. هر مکانیک خودرویی از تخصص، دانش و تجربه خوبی برخوردار بوده، با مشتریان برخورد مناسب داشته، کار با کیفیت به مشتریان ارائه کرده و بتواند اطمینان آنها را جلب کند، می تواند به درآمد خوب و بالایی در این شغل دست یابد.
براساس تحقیق محیطی انجام شده درآمد مکانیکی در تهران به طور متوسط بین 3 الی 7 برابر حداقل حقوق اداره کار و در برخی شرایط بیشتر از این مقدار نیز می باشد.
برای موفقیت در شغل مکانیک خودرو، شما هم به مهارت های عملی و فنی و هم به روابط خوب با مشتریان نیاز دارید. برخی از مهم ترین مهارت های این شغل عبارتند از:
در کنار هماهنگی خوب با چشم، شما باید راحت با قطعات کوچک مانند پیچ و آچار کار کنید. جهت انجام این کار شما به داشتن مهارت حرکتی خوب و استفاده کامل از دستان نیاز دارید. شما باید انگشتان خود را با دقت حرکت دهید، اشیاء را جمع کنید و با ابزار کار کنید.
شما اغلب به عنوان بخشی از کار خود نیاز به کوبیدن، کشش، دراز کشیدن و بلند کردن اشیاء نسبتاً سنگین دارید. به همین دلیل باید از سلامتی خوبی برخوردار باشید و تحرک زیادی داشته باشید.
شما باید بتوانید تشخیص دهید که از چه ابزارهای باید استفاده کنید تا مشخص شود چه مشکلی در وسیله نقلیه وجود دارد. در حالی که راه حل یک مشکل وسیله نقلیه می تواند ساده باشد، شما ممکن است گاهی اوقات برای تعیین دقیق علت مسئله و موثرترین راه برای حل آن، از مهارت های حل مسئله استفاده کنید.
مکانیک خودرو با طیف گسترده ای از ابزارها کار می کند، که می تواند شامل تجهیزات تشخیصی رایانه ای مثل دیاگ باشد. دانستن ابزارهای شما به معنای دانستن استفاده صحیح از کارهایی است که انجام می دهید. داشتن این دانش و مهارت شما را قادر می سازد کار خود را با سرعت و اطمینان انجام دهید.
در حالی که بیشتر کار شما با وسایل نقلیه خواهد بود، شما هنوز هم نیاز به تعامل با مشتریان دارید. با داشتن مهارت های خوب در زمینه خدمات به مشتری، می توانید با برقراری ارتباط با اطلاعات حیاتی مانند نوع نگهداری از ماشین مورد نیاز و مدت زمان تعمیرات، به سهولت مشتریان کمک کنید.
بسیاری از مشتریان شما درک عمیقی از مکانیک خودرو نخواهند داشت. شما نیاز به دقت و برقراری ارتباط با مشتری دارید برای اینکه به مشتری بگویید چه مشکلی برای رفع آن دارید و چگونه می خواهید آن را برطرف کنید. توانایی شما در برقراری ارتباط به شما در نوشتن گزارش ها، پاسخ دادن به تلفن، و انجام سایر کارهای لازم در دفتر نیز کمک می کند.
در اینجا متداول ترین مراحل برای تبدیل شدن به یک مکانیک حرفه ای خودرو ذکر شده است:
همانطور که در بخش بازار کار این شغل اشاره شد استفاده روز افزون از خودروها و افزایش تقاضا برای تعمیر خودرو باعث شده است که فعالان در این شغل از بازار کار پر رونقی برخوردار باشند. آنها میتواند در گاراژ ها نیز فعالیت داشته باشند و تنها ملزم به تاسیس کارگاه برای خود نیستند. از طرفی رضایت شغلی بالایی در این حرفه وجود دارد و این خود امتیاز مثبتی محسوب میشود.
قبل از اینکه بخواهیم معایب مکانیک خودرو را مورد بررسی قرار دهیم لازم است تا این نکته را ذکر کنیم که هر شغلی مشکلات خاص خودش را دارد و تنها علاقه موجب چشم پوشی از این معایب میشود. یک مکانیک خودرو ممکن است در برخی از روزها حجم کاری بالایی داشته باشد و این موضوع خستگی ذهنی و فیزیکی مکانیک را به همراه خواهد داشت. شغل مکانیکی به دقت بالایی نیاز دارد و اگر مکانیک توانایی کار با ابزار کار خود را نداشته باشد باید با خطرات این شغل دست و پنجه نرم کند اما به طور کلی خطرات این شغل در مقایسه با مشاغل دیگر کمتر است و تنها با آموزش صحیح و دقت حین انجام کار میتوان از بروز اتفاقات این چنینی جلوگیری کرد.
در پاسخ به این سوال باید گفت مدت زمان یادگیری وابسته به روش یادگیری متفاوت میباشد. در صورتی که بخواهید مهارتهای شغل مکانیک خودرو را به روش استاد-شاگردی فرا بگیرید به مدت زمان حداقل یک سال نیاز دارید. برای یادگیری مهارتهای این شغل به روش تحصیل در دانشگاه نیز به حداقل زمان 2 تا 4 سال نیاز دارید.
مدت زمان یادگیری به روش شرکت در دورههای آموزشی کمتر از سایر روشها بوده و در مدت زمان یک یا دو ماه کلیه مهارتهای لازم این شغل را فرا گرفته و میتوانید وارد بازار کار مکانیک خودرو شوید.
حتما بخوانید: درآمد مکانیک خودرو در سال 1402
در دنیای امروز که صنعت با سرعت بسیار زیادی در حال رشد است، هر روز ماشین آلات و سیستم های مختلفی تولید می شوند که برای تعمیر و نگهداری از آنها همواره به حرفه مکانیکی نیاز خواهد بود. به همین سبب از مزایای شغل مکانیکی می توان به گسترده بودن دامنه کاری افراد اشاره نمود. افرادی که در زمینه شغل مکانیک تخصص دارند، علاوه بر فعالیت در کمپانی های خودروسازی، می توانند در زیرشاخه های این شرکت ها که به تولید لوازم یدکی، تعمیرات و ارائه خدمات به مالکان خودرو می پردازند، به کسب درآمد برسند. در مراحل بعدی و با کسب تجربه و سرمایه می توانند حتی گاراژ یا مرکز مکانیکی خود را تاسیس کرده و برای خود کار کنند. به خصوص در عصر حاضر که صنعت خودرو سازی با شدت و قدرت فراوانی به فعالیت خود ادامه می دهد، افراد متخصص در شغل مکانیکی خودرو می توانند آینده درخشانی را در انتظار خود ببینند.
فردی که به مکانیکی خودرو می پردازد، می بایست به ریزترین تا بزرگترین و اصلی ترین قطعات خودروها مسلط باشد. البته بازار امروز به افرادی که به صورت تخصصی به مکانیکی بخش های خاصی از خودروها می پردازند نیاز دارد. اما به هر حال در شروع کار نیاز است تا افراد در رابطه با تک تک اجزای خودرو، اطلاعات خوبی داشته باشند. تعمیرکارهای تخصصی خودرو می توانند در زمینه های خاصی مثل تعمیر انواع موتورها، تعمیر سیستم الکتریکی خودرو، تعمیرات تخصصی مربوط به بخش باتری خودرو، جعبه دنده، دیفرانسیل، فرمان، سیستم تعلیق و غیره اقدام به فعالیت نماید. موضوعی که همیشه و در همه حرفه ها اهمیت دارد، بحث کیفیت کار خروجی و برطرف کردن نیاز مشتری، به بهترین شکل ممکن می باشد. به همین سبب لازم می دانیم تا در معرفی شغل مکانیکی هم این توصیه را به شما بکنیم که ارائه بهترین کیفیت به مشتری همواره و تحت هر شرایطی اصلی ترین عامل پیشرفت شما عزیزان خواهد بود.
امروزه و با توجه به شرایط موجود، برای ورود به هر بازار کاری، افراد سختی های فراوانی را به دوش می کشند. بازار مکانیکی خودروها هم از این قاعده مستثنا نیست. اما به شما توصیه می کنیم، اگر قصد ورود به این بازار را دارید، قبل از همه چیز از مزایا و معایب شغل مکانیکی و البته شغل مکانیکی خودرو، به خوبی آگاهی پیدا کنید و همه جوانب آن را به صورت کامل در نظر بگیرید. بعد از این مرحله و بعد از اینکه از تصمیم خود کاملا مطمئن شدید، یک روش مناسب برای فراگرفتن این حرفه را انتخاب کنید و همواره سعی کنید ریزترین جزئیات کار را هم به طور کامل فرا بگیرید و در شغل خود به اندازه کافی حرفه ای شوید.
نتیجه گیری
بعد از طی کردن این مسیر قطعا با ریزه کاری های آن به خوبی آشنا خواهید شد و قطعا اگر به اندازه کافی در این حرفه پیشرفت کرده باشید و آگاهی خود را بالا برده باشید، افراد زیادی هستند که با دیدن کار شما و توانایی هایتان تمایل خود را برای همکاری با شما اعلام خواهند کرد. هرچند بعضی از موسسات هم این امکان را دارند که با تمام کردن دوره های آموزشی آنها، فراگیران را برای شروع کار به مراکز مختلف ارجاع داده و مستقیما آنها را مشغول به کار کنند. در این مقاله به بررسی شغل مکانیک خودرو و روش موفقیت در این شغل پرداختیم. ممنون که در فنی پارس همراه ما بودید.