عوارض جوشکاری CO2
جوشکاری با استفاده از گاز کربن دیاکسید یکی از روش های رایج در صنعت جوشکاری است که تفاوت آن با جوش آرگون در گاز مصرفی است. همچنین ضخامت فلز جوشکاری شده تاثیر زیادی در انتخاب روش جوش آرگون یا کربن دی اکسید دارد. در این روش دستگاه جوش با ایجاد گرما توسط قوس الکتریکی DC فلز را در محل اتصال ذوب می کند.
جوشکاری کربن دی اکسید برای فلزاتی با ضخامت بین ۰.۸ میلی متر تا ۲۵ میلی متر مناسب است و برای ضخامت های بیشتر باید از روش های دیگری استفاده کنید. نقش گاز کربن دی اکسید در این نوع جوشکاری محافظت از فلز و قوس الکتریکی است که همزمان با جوشکاری در محل مورد نظر پخش می شود. در مقاله های قبلی در مورد جوشکاری CO2 چیست؟صحبت کرده ایم.
مضرات و عوارض جوشکاری co2
جوشکاری کربن دی اکسید یا co2 از کاربرد بالایی در صنعت برخوردار است که مزایای متعددی دارد. اما هر روش در کنار مزایای خود معایبی هم دارد که جوش کربن نیز از این قاعده مستثنی نیست. جوش کربن در محلهای حساس مانند بدنه خودرو استفاده می شود که اختلال در عملکرد جوشکاری مشکلات متعددی را به دنبال دارد.
در ادامه برخی از معایب و عوارض استفاده از جوش کربن دی اکسید را بررسی میکنیم:
آسیب دیدن پوست
سوختن پوست یکی از مهم ترین معایب جوشکاری کربن دی اکسید است که در 3 سطح تقسیم بندی می شود. سوختگی درجه یک خطرناک نیست و با قرمزی و تورم بافتی همراه است. در درجه دوم لایه زیرین پوست نیز آسیب می بیند که مدت التیام تا 20 روز طول می کشد. اما در سوختگی درجه سوم خطر زیادی سلامت و زندگی فرد را تهدید می کند. جوشکار در صورت عدم استفاده از دستکش ممکن است به بیماری های پوستی زیادی مبتلا شود.
آسیب دیدن چشم
در صورت عدم استفاده از عینک محافظ هنگام جوشکاری احتمال آسیب به شبکیه چشم و مشکلات مربوط به آن افزایش می یابد. در این زمینه بیماری های زیادی فرد را تهدید می کند که یکی از مهم ترین آن ها آب مروارید است. اشعه ماورا بنفش یکی از پرتو های مضر برای چشم است که در جریان برق زدگی چشم نقش دارد.
حتما بخوانید : نکات مهم و کاربردی در جوشکاری CO2
مشکلات ریوی و تنفسی
گاز های تولید شده هنگام جوش کربن در صورت تنفس وارد مجازی هوایی فرد می شوند که بیماری های زیادی در این زمینه ایجاد می کند. گاز کربن دی اکسید همراه با مواد دیگر مانند نیکل، کروم، کادمیوم و گاز آرگون در محیط جوشکاری شده پخش می شوند که به ریه های بیمار آسیب می زنند.
احتمال عقیم شدن بر اثر گاز و فلزات سمی
یکی از خطرناک ترین مشکلات جوشکاری کربن دی اکسید تماس با فلزات سمی است که احتمال عقیم شدن جوشکار را افزایش می دهند. گاز ها و فلزات سمی سیستم های مختلف فرد را تحت تاثیر قرار می دهند که احتمال مشکلات جنسی را زیاد می کنند.
دلایل استفاده از جوشکاری co2
- گاز کربن دی اکسید در صنایع جوشکاری فولاد کربنی مورد استفاده قرار می گیرد چرا که این روش از نفوذ جوش بالایی برخوردار است که میزان چسبندگی ۲ قطعه جوشکاری شده را تا حد زیادی افزایش می دهد.
هزینه های استفاده از گاز کربن دی اکسید به مراتب از گاز آرگون ارزان تر است که در نهایت موجب صرفه جویی در مصرف هزینه می شود. - اکسیداسیون یکی از مواردی است که در برخی موارد می توان آن را به عنوان مزیت در نظر گرفت. اما در برخی مواقع خاصیت فلز را در محل جوشکاری شده تغییر می دهد. گاز کربن دی اکسید در محل استفاده با سایر گاز های جو ترکیب می شود و هیچ مشکلی برای محیط زیست و فرد ایجاد نمی کند.
- رخ دادن عیب های جوشکاری در این روش از احتمال پایینی برخوردار است که معمولا کیفیت بالایی از جوش در محل اتصال فلز مشاهده خواهید کرد.
- گاز کربن دی اکسید در محیط های باز هیچ گونه خطری برای فرد ندارد که موجب افزایش سطح ایمنی کار میشود؛ اما گازهایی مانند آرگون تاثیرات منفی زیادی بر روی سلامت انسان می گذارند.
- جوشکاری کربن دی اکسید در تمامی فلز های مغناطیسی و غیر مغناطیسی از عملکرد بالایی برخوردار است که یکی از مهم ترین دلایل استفاده از جوش کربن در صنایع مختلف است.
- در حین جوشکاری با استفاده از گاز کربن دی اکسید حرفه حاصل از جوش در کم ترین سطح خود قرار دارد و احتمال سوختگی را کاهش می دهد.
- در جوش کربن به دلیل تغذیه مداوم نیازی به تعویض الکترود ندارید که موجب افزایش بازدهی جوش میشود. در این روش مشاهده محل جوشکاری و قوس الکتریکی راحتتر است و آسیبی به چشم وارد نمیکند.
- بالا بودن مقدار رسوب سیم جوش در محل اتصال فلز از مقدار بالایی برخوردار است که استحکام جوش را افزایش میدهد.
نتیجه گیری
جوشکاری کربن دی اکسید برای اتصال ورقههای نازک تا حداکثر ضخامت ۲۵ میلی متر کاربرد دارد که در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. در این روش با استفاده از سیم جوش و تغذیه مداوم نیاز به تعویض الکترود ندارید.
جوش کربن به علت ارزان بودن گاز کربن دی اکسید و محافظت بالای آن از فلز ارزش استفاده بالایی دارد. جوش کربن در صورت عدم رعایت نکات ایمنی هنگام جوشکاری آسیب های متعددی به سلامت فرد میزند؛ به طوری که مشکلات ریوی و پوستی در صورت تماس با گازها و فلزات سمی رخ میدهد. آسیب دیدن شبکیه و مشکلاتی مانند آب مروارید در صورت عدم استفاده از عینک محافظ مورد انتظار است.