جوشکاری با استفاده از گاز کربن دیاکسید یکی از روش های رایج در صنعت جوشکاری است که تفاوت آن با جوش آرگون در گاز مصرفی است. همچنین ضخامت فلز جوشکاری شده تاثیر زیادی در انتخاب روش جوش آرگون یا کربن دی اکسید دارد. در این روش دستگاه جوش با ایجاد گرما توسط قوس الکتریکی DC فلز را در محل اتصال ذوب می کند.
جوشکاری کربن دی اکسید برای فلزاتی با ضخامت بین ۰.۸ میلی متر تا ۲۵ میلی متر مناسب است و برای ضخامت های بیشتر باید از روش های دیگری استفاده کنید. نقش گاز کربن دی اکسید در این نوع جوشکاری محافظت از فلز و قوس الکتریکی است که همزمان با جوشکاری در محل مورد نظر پخش می شود. در مقاله های قبلی در مورد جوشکاری CO2 چیست؟صحبت کرده ایم.
جوشکاری کربن دی اکسید یا co2 از کاربرد بالایی در صنعت برخوردار است که مزایای متعددی دارد. اما هر روش در کنار مزایای خود معایبی هم دارد که جوش کربن نیز از این قاعده مستثنی نیست. جوش کربن در محلهای حساس مانند بدنه خودرو استفاده می شود که اختلال در عملکرد جوشکاری مشکلات متعددی را به دنبال دارد.
در ادامه برخی از معایب و عوارض استفاده از جوش کربن دی اکسید را بررسی میکنیم:
سوختن پوست یکی از مهم ترین معایب جوشکاری کربن دی اکسید است که در 3 سطح تقسیم بندی می شود. سوختگی درجه یک خطرناک نیست و با قرمزی و تورم بافتی همراه است. در درجه دوم لایه زیرین پوست نیز آسیب می بیند که مدت التیام تا 20 روز طول می کشد. اما در سوختگی درجه سوم خطر زیادی سلامت و زندگی فرد را تهدید می کند. جوشکار در صورت عدم استفاده از دستکش ممکن است به بیماری های پوستی زیادی مبتلا شود.
در صورت عدم استفاده از عینک محافظ هنگام جوشکاری احتمال آسیب به شبکیه چشم و مشکلات مربوط به آن افزایش می یابد. در این زمینه بیماری های زیادی فرد را تهدید می کند که یکی از مهم ترین آن ها آب مروارید است. اشعه ماورا بنفش یکی از پرتو های مضر برای چشم است که در جریان برق زدگی چشم نقش دارد.
حتما بخوانید : نکات مهم و کاربردی در جوشکاری CO2
گاز های تولید شده هنگام جوش کربن در صورت تنفس وارد مجازی هوایی فرد می شوند که بیماری های زیادی در این زمینه ایجاد می کند. گاز کربن دی اکسید همراه با مواد دیگر مانند نیکل، کروم، کادمیوم و گاز آرگون در محیط جوشکاری شده پخش می شوند که به ریه های بیمار آسیب می زنند.
یکی از خطرناک ترین مشکلات جوشکاری کربن دی اکسید تماس با فلزات سمی است که احتمال عقیم شدن جوشکار را افزایش می دهند. گاز ها و فلزات سمی سیستم های مختلف فرد را تحت تاثیر قرار می دهند که احتمال مشکلات جنسی را زیاد می کنند.
جوشکاری کربن دی اکسید برای اتصال ورقههای نازک تا حداکثر ضخامت ۲۵ میلی متر کاربرد دارد که در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. در این روش با استفاده از سیم جوش و تغذیه مداوم نیاز به تعویض الکترود ندارید.
جوش کربن به علت ارزان بودن گاز کربن دی اکسید و محافظت بالای آن از فلز ارزش استفاده بالایی دارد. جوش کربن در صورت عدم رعایت نکات ایمنی هنگام جوشکاری آسیب های متعددی به سلامت فرد میزند؛ به طوری که مشکلات ریوی و پوستی در صورت تماس با گازها و فلزات سمی رخ میدهد. آسیب دیدن شبکیه و مشکلاتی مانند آب مروارید در صورت عدم استفاده از عینک محافظ مورد انتظار است.