جوشکاری Co2 گروهی از فرآیندهای جوشکاری قوس الکتریکی است که از گرمای تولید شده برای ذوب فلز در ناحیه اتصال استفاده می کند. گاز CO2 در جوشکاری CO2 استفاده می شود که همان دی اکسید کربن است و از آنجایی که جوشکاری انواع مختلفی دارد، یکی از پرکاربردترین روش ها در صنایع مختلف و موارد ساختمانی جوشکاری CO2 می باشد. در این مقاله قصد داریم نگاهی دقیق با زبانی ساده به جوشکاری CO2 داشته باشیم و نگاهی به کاربردهای این نوع جوشکاری داشته باشیم.
رشد صنایع و نیاز به فناوری های نوین در تولید و مونتاژ قطعات باعث افزایش نیاز به عملیات جوشکاری شده است. اگر می خواهید در مورد جوش CO2 اطلاعاتی به دست آورید، تا انتها با ما همراه باشید.
در صورتی که تمایل به یادگیری جوشکاری CO2 دارید، در دوره آموزش جوشکاری CO2 آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.
جوش CO2 در ساختمان سازی و صنایع مختلف بسیار مفید است. از جوش CO2 به این صورت استفاده می شود که جریان الکتریکی ایجاد شده در سیم جوش گرما را تامین کرده و باعث ذوب شدن و اتصال فلز می شود. در این روش از قوس با لایه محافظ و قوس الکتریکی با لایه محافظ گاز دی اکسید کربن برای ایجاد اتصال استفاده می شود.
مهمترین حالت در این روش جوش میگ مگ است که با سیم جوش انجام می شود در این روش می توان قطعات فولادی نازک و نیمه ضخیم را به یکدیگر متصل کرد. استفاده از لایه محافظ در صنعت خودروسازی نقش بسزایی دارد و پس از جوشکاری مقاومتی الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد.
جوش CO2 یکی از حالت های جوشکاری Mig-Meg است. Mig-Mig جوش قوس الکتریکی با یک لایه محافظ و یک الکترود مصرفی است. قوس الکتریکی حوضچه جوش و مناطق گرم شده با استفاده از گاز محافظ از سر مشعل حذف می شود. در این مدل از سیم جوش به عنوان پرکننده فلز استفاده می شود. گاز محافظ باید به طور کامل از فلز محافظت کند، هوای ورودی به فلز در حال ذوب می تواند، باعث آلودگی شود.
جوشکاری Mig-Meg مزایای زیادی دارد که از جمله آنها می توان به سرعت بیشتر و رسوب دهی بالا، تغذیه مداوم سیم و استفاده از سیم جوش با قطر کم اشاره کرد. البته افزایش سرعت جوش در انواع دیگر جوشکاری مانند جوش آرگون نیز قابل مشاهده است.
حتما مطالعه کنید: معرفی دستگاه جوش اینورتر و مزایای آن
در جوشکاری CO2 از سیم جوش برای پر کردن فضاهای خالی استفاده می شود. سیم جوش CO2 قطعه فلزی است که برای جوشکاری یکنواخت نیز مورد استفاده قرار می گیرد. سیم فلزی برای اتصال دو قطعه فلزی از مواد مختلف استفاده می شود و در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. سیم جوش با توجه به نوع فلز متفاوت است در نتیجه برای هر فلز باید از سیم جوش مناسب استفاده کرد تا استحکام بیشتری داشته باشد.
سیم جوش co2 انواع مختلفی دارد و به صورت بدون آلیاژ، کم آلیاژ و آلیاژی تولید می شود و عموماً برای اتصال فلزات آهنی و غیرآهنی استفاده می شود. سیم جوش دارای مواد، پوشش و اندازه های مختلفی دارد و بر اساس انواع فلز، پوشش و کاربرد مورد استفاده قرار می گیرد.
روش کار جوش CO2 به این صورت است که باید عوامل مختلفی را در حین کار در نظر بگیرید و به فلز و سیم جوش توجه کنید تا برای اتصال مناسب باشد. همچنین انتخاب ولتاژ و آمپر بسیار مهم است. هنگام انتخاب حتما کشش، جنس و ضخامت فلز را در نظر بگیرید زیرا برای ایجاد اتصال مناسب باید از کشش صحیح برای اتصال صفحات فولادی استفاده شود.
دستگاه جوش CO2 از اجزای مختلفی تشکیل شده است که برای جوشکاری در این روش به تجهیزاتی نیاز داریم که بتوان با CO2 جوش داد که این اجزاء فرآیند کار را آسان می کنند. کار زمانی کامل می شود که تمامی این اجزا در دستگاه وجود داشته باشد. مهمترین اجزای دستگاه جوش CO2 عبارتند از:
فلاش گان: فلاش گان آخرین قسمت جوش است و اتصال با آن انجام می شود. این تفنگ یک اتصال بین جریان و سیم جوش دارد.
مخزن سیم جوش: سیم جوش CO2 ماده ای است که برای پر کردن فضاهای خالی فلزی مورد استفاده قرار بگیرد.
سیلندر گاز: جوش CO2 نیاز به لایه های محافظ گاز دارد و برای ایجاد لایه های محافظ به سیلندر گاز برای تامین گاز موجود نیاز داریم.
گیره اتصال: گیره اتصال برای ایجاد مدار بین قطعات استفاده می شود. این گیره بین تفنگ میگ و قطعه مورد نظر ارتباط برقرار می کند تا جوشکاری به راحتی انجام شود.
داشتن علامت استاندارد برای روش CO2 بسیار ضروری است زیرا این روش در بسیاری از صنایع و موارد ساختمانی استفاده می شود. در این روش علاوه بر دستگاه جوش، مخزن گاز نیز تعبیه شده است که در انتخاب آن باید دقت کافی را داشته باشید و کیفیت مطلوبی داشته باشید، زیرا کیفیت تاثیر زیادی در کار دارد و هر چه کیفیت کار بالاتر باشد. اجزاء، دقت کار بالاتر است.
جوشکاری CO2 مزایای زیادی دارد. با جوش CO2 می توانید فلزات در انواع و ضخامت های مختلف را جوش داده و اتصالات زیادی ایجاد کنید. جوش Co2 با لایه محافظ اتصال را قوی تر می کند. مهمترین مزایای جوش CO2 عبارتند از:
تامین مداوم سیم جوش
بدون نیاز به الکترود
مشاهده حوضچه مذاب و قوس الکتریکی
حذف سرباره یا کاهش سرباره
پیوند فلزات مغناطیسی و غیر مغناطیسی
سرعت بالا
حتما مطالعه کنید: آموزش جوشکاری به همراه کاربرد و انواع آن
هنگام استفاده از جوش CO2، مزایای آن به قدری زیاد است که می توان معایب این نوع جوش را نادیده گرفت. جوشکاری CO2 دارای معایب زیر است:
از دست دادن گاز
تجهیزات پیچیده و گران قیمت
احتمال آسیب پوست در اثر تشعشعات گاز
جوشکاری با استفاده از جوش CO2 گاهی اوقات خطراتی را به همراه دارد. جریان برق یکی از مواردی است که هنگام کار با دستگاه جوش باید به آن توجه کنید، زیرا بیش از یک بار اتفاق افتاده است که جان افراد را به خطر بیندازد. مخزن گاز نیز از دیگر مواردی است که به دلیل نشتی یا آسیب می تواند خطرناک باشد، زیرا گاز آزاد شده به چشم و پوست آسیب می زند.
در حین جوشکاری باید نکات ایمنی را رعایت کنید زیرا در این روش مواد فلزی مذاب به دست می آید و یک لایه محافظ گاز تشکیل می شود. این نکات دارای دو بخش هستند. در قسمت اول باید از وسایل ایمنی استفاده کنید که مهم ترین آن ماسک است، دستکش هم خاص است. قسمت دوم نحوه صحیح استفاده از دستگاه جوش و محل انجام فرآیند است.
گاهی ممکن است هنگام کار با دستگاه جوش CO2 دچار مشکل شویم که این مشکلات بیشتر در سیم جوش و تفنگ ایجاد می شود. مشکلات اصلی به شرح زیر است:
سیم ذوب شده در نوک تفنگ: این مشکل زمانی رخ می دهد که شما خیلی نزدیک به مواد جوش می دهید یا حرارت زیادی برای ذوب آن ایجاد می کنید. هنگامی که این مشکل رخ می دهد، سیم جوش دیگر از نوک تفنگ خارج نمی شود.
گیرکردن سیم در دستگاه جوش: گاهی اوقات مفتول در هنگام بیرون آمدن می تواند به صورت سیم پیچ شده و در دستگاه گیر کند، بنابراین قبل از شروع کار باید از صاف بودن سیم داخل قرقره اطمینان حاصل کنید.
حتما مطالعه کنید: لیست کامل ابزارهای جوشکاری و کاربرد آن ها
جوش CO2 یکی از پرکاربردترین روش ها در جوشکاری است و مقاومت بالایی دارد. صنایع بزرگ یکی از بخش هایی هستند که از این نوع جوش استفاده می کنند و هر کدام از این صنایع به بخش های مختلفی تقسیم می شوند. با استفاده از این روش کارها با سرعت بالایی انجام می شود. از مهمترین کاربردهای جوش CO2 در صنعت می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صنعت خودرو: از روش جوش CO2 برای اتصال بدنه خودروها استفاده می شود. زیرا بدنه خودرو باید استحکام بالایی داشته باشد.
صنعت ساختمان: از این روش در صنعت ساختمان سازی استفاده می شود به دلیل اینکه حساسیت بسیار بالاست و نیاز به اتصالات قوی داریم.
صنعت نفت و گاز: این روش در صنعت نفت و گاز باعث می شود تا قطعات متصل به یکدیگر در برابر رطوبت، فشار و دما بسیار مقاوم باشند.
صنعت کشتی سازی: در ساخت بدنه کشتی ها از فلزات سایز بزرگ استفاده می کنند و از این روش برای اتصال این قطعات به یکدیگر استفاده می کنند.
در صورتی که تمایل به یادگیری جوشکاری CO2 دارید، در دوره آموزش جوشکاری CO2 آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.
نتیجه گیری
جوشکاری CO2 یکی از رایج ترین روش های جوشکاری در صنایع مختلف است. این روش به دلیل راحتی و هزینه کم در اکثر موارد قابل استفاده است. در صورتی که ابهام یا سوالی در زمینه جوشکاری CO2 ذهنتان را در گیر کرده است حتما با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت پاسخ داده شود.