تفاوت جوشکاری AC و DC در چیست؟ بدون شک یکی از متداول ترین سوالات جوشکاران مبتدی می باشد. برای افرادی که در حوزه جوشکاری با تجربه نیستند یا دانش کافی در این حرفه ندارند، ممکن است شنیدن جوشکاری AC و DC کمی گیج کننده باشد.
برای اینکه تفاوت جوشکاری AC و DC را بهتر درک کنید، بایستی با کاربرد و مزایا و معایب هر کدام به طور مجزا آشنا شوید تا بتوانید در پروژه های جوشکاری خود نوع جریان برق را به درستی تشخیص دهید.
قبل از اینکه به تفاوت جریان DC و AC بپردازیم اگر به حوزه جوشکاری علاقه دارید و قصد دارید این حرفه را در مرکز آموزشگاهی معتبر از پایه از 0 تا 100 از مبتدی تا حرفه ای فرا بگیرید، هم اکنون در دوره آموزش جامع جوشکاری ثبت نام کنید.
تفاوت اصلی بین این دو نوع فرآیند جوشکاری به قطبیت مربوط است. AC به معنای جریان متناوب و DC به معنی جریان جریان برق مستقیم می باشد. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه فنی پارس به تفاوت مهم جوشکاری AC و DC می پردازیم.
همچنبن جهت ورود به بازار کار پردرآمد این حوزه می توانید با گذراندن دورهی آموزش جوشکاری، تجربه و تخصص خود را به صورت کاملا عملی بالا ببرید و هر آنچه قبل از شروع فعالیت رسمی خود در این شغل لازم دارید بدانید.
همان طور که در ابتدا گفته شد DC به معنای جریان مستقیم است بدان معنی تمامی الکترون ها در یک مسیر ثابت حرکت می کنند و قطب جریان جوشکاری نیز ثابت است که به دو بخش منفی و مثبت تقسیم بندی می شوند.
یکی از مهمترین ویژگی جوشکاری جریان DC منفی میزان رسوب بیشتری بوده و به عبارتی دیگر جریان DC منفی برای جوش دادن فلزات نازک کاربرد دارد. این در حالی است که جریان DC مثبت برای جوش دادن فلزات ضخیم کاربرد دارد زیرا که میزان نفوذ آن بیشتر می باشد.
جوشکاری با جریان DC متداول ترین نوع جوش می باشد که در تمامی حالت و وضعیت جوشکاری می توان از آن استفاده کرد. تقریبا تمامی فلزات را می توان با استفاده از جریان DC جوش داد. از مهم ترین ویژگی جوشکاری DC می توان به انواع وضعیت جوشکاری اشاره داشت.
جوشکاری عمود بر روی مواد، سربالا و حالت های دیگر به راحتی با استفاده از جریان DC جوش خورده و در صورت رعایت کردن نکات دیگر جوشکاری، می توانید مهره جوش های با کیفیتی را ایجاد کنید. کاربرد مهم جریان DC در جوشکاری عبارت است از:
مرتبط بخوانید: 5 نکته مهم جوشکاری آرگون و کاربردهای آن
حال که با مزایا، معایب و کاربرد جوشکاری با جریان DC آشنا شده اید تفاوت جوشکاری َAC و DC را بعد از مطالعه کاربرد و مزایا جوشکاری با جریان AC به طور کامل متوجه خواهید شد و قادر خواهید بود تشخیص دهید که در کدام شرایط بایستی از جریان DC و AC استفاده کرد.
AC مخفف Alternating Current یا جریان متناوب بوده که بار الکتریکی در یک جهت حرکت نمی کنند. در این قسمت الکترون ها به صورت مداوم تغییر جهت داده و به عقب و جلو بر می گردند. دقت داشته باشید انتخاب صحیح جریان برق برای کسب بهترین نتیجه در عملیات جوشکاری بسیار حائز اهمیت است و در غیر این صورت ممکن است با گرم شدن بیش از حد، میزان نفوذ چند برابر شود و بر روی سطح کار سوراخ ایجاد شود. بنابراین سعی داشته باشید قبل از شروع عملیات جوشکاری، تمامی تنظیمات را درست اعمال کرده باشید.
همان طور که در ابتدا گفته شد میزان نفوذ و گرما تولید شده با جریان AC بیشتر بوده و برای جوشکاری فلزات ضخیم بسیار کاربردی می باشد. معمولا از جریان AC برای جوش دادن آلومینیوم بهره برداری می شود. یکی از کاربرد مهم جوشکاری با جریان AC در صنعت خودروسازی و کشتی سازی می باشد که به علت نیاز به نفوذ بالا و قدرت جوش از جریان AC استفاده می شود.
در جوشکاری AC و DC به دو نوع منبع تغذیه مختلف برای جوشکاری نیاز داریم البته برخی از دستگاه های جوش وجود دارند که دو جریان را در خود دارند اما هزینه خریداری آن ممکن است هزینه بر باشد. از این رو توصیه می شود دستگاه جوشی را خریداری کنید که هر دو جریان برق را داشته باشد.
به طور کلی می توان گفت که جریان برق DC بیشتر در عملیات جوشکاری استفاده می شود و جریان AC تنها در جوشکاری تیگ برای جوش آلومینیوم به دلیل نفوذ بالا کاربرد دارد. بنابراین می توان گفت که میزان نفوذ جوش AC بیشتر از DC بوده و از جوش مواد غیر آهنی نمی توان از جریان برق AC استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: معرفی دستگاه جوش اینورتر و مزایای آن
تمامی دستگاه های جوشکاری دارای یک قطب منفی و یک قطب مثبت هستند. با داشتن جریان AC و DC در جوشکاری، قطبیت در جوشکاری از اهمیت بالایی برخوردار است، چرا که با انتخاب قطب مناسب شما می توانید از جوشی با استحکام و کیفیت بالا بهره مند شوید.
در جوشکاری از سه نوع اصلی قطبیت استفاده می شود که عبارتند از:
قطبیت مستقیم جریان مستقیم به این معنی است که اتصال مثبت و الکترود منفی باشد. در این روش الکترون از نوک الکترود به سمت صفحه می رود. همچنین دو سوم گرمای تولید شده در الکترود و یک سوم در صفحه پایه است و الکترود سرعت ذوب بالاتری دارد.
معنی آن این است که اتصال منفی باشد و الکترود مثبت. در این روش الکترون ها جهت معکوس را از صفحه به سمت الکترود می روند و گرمای بیشتر در صفحه پایه تولید می شود. این روش معایب کمتر و سرعت بالاتری در جوشکاری به شما می دهد.
در این روش به دلیل اینکه الکترون ها دائماً در حال تغییر مسیر در مدار هستند دارای مزیت هر دو قطبیت بالا می باشد. این روش یکی از روش های محبوب جوشکاری می باشد که با اکثر انواع الکترود و ضخامت های مختلف صفحه به طور مؤثری عمل خواهد کرد.
سیم جوش یا الکترود مفتولی است که از جنس های گرافیتی یا فلزی ساخته شده است که توسط موادی پوشیده شده است که فلکس نام دارد. از الکترود در هر دو جریان AC و DC در جوشکاری استفاده می شود. الکترود های جوشکاری دارای سایزها و آلیاژهای متفاوتی هستند که بسته به نوع جوش و موادی که می خواهید به هم جوش دهید متفاوت است. پرکاربردترین سایز الکترودها از سایز دو و نیم که کوچک ترین آن است تا سایز پنج می باشد.
در هنگام جوشکاری برای انتخاب درست الکترود باید به مواردی توجه کنید که برخی از آن ها از این قبیل است: آلیاژ فلز مبنا، نوع و اهمیت جوش، مقدار نفوذ جوش، مهارت جوشکار، قطر فلز، پوشش الکترود و وضعیت جوشکاری (تخت باشد، عمودی یا افقی).
سخن آخر
در نهایت دو جریان DC و AC دارای کاربرد و مزایا و معایب منحصر به فرد خود هستند و در دو در عملیات جوشکاری کاربرد دارند. از این رو توصیه می شود اگر به تازگی وارد این حرفه شده اید، با جوشکاری جریان DC آغاز به کار کنید و در نهایت با جوش آلومینیوم و AC نیز آشنا شوید. دقت داشته باشید که جوش AC تنها برای جوش دادن فلزات بسیار ضخیم آلومینیوم بوده و نمی توان مواد غیر آهنی را توسط جریان AC جوش داد. کیفیت و مقاومت جوشکاری تا حد زیادی به استفاده صحیح جریان برق و انتخاب درست الکترود بستگی دارد. جوشکاران هنگامی که قصد دارند فلزی را جوش دهند بایستی نوع جریان برق، میزان آمپر، نوع الکترود و نوع جوشکاری را متناسب با فلز و ضخامت آن انتخاب کنند تا مهره جوش هایی ایجاد می شود باکیفیت و بدون هیچ گونه عیوب جوشکاری باشد.