بالا رفتن آمپر ماشین و جوش آوردن ماشین از اتفاقاتی است که در فصل تابستان و هوای گرم بیشتر رخ میدهد. از آنجا که داغ کردن موتور ماشین میتواند پیامدهای بدی را برای شما و خودرو داشته باشد، برای جلوگیری از بالا رفتن آمپر آب ماشین لازم است ابتدا علتهای آن را بدانید و سپس اقداماتی را انجام دهید تا این اتفاق ناخوشایند برای شما پیش نیاید و در جادهها گرفتار و مستأصل نشوید. اگر به تعمیرات خودرو علاقمند هستید، میتوانید در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی شرکت نمایید تا علاوه بر یادگیری پیش نیازهای این شغل پردرآمد، به صورت عملی نیز آموزشها را انجام دهید و بلافاصله وارد بازار کار شوید.
اگر به دنبال یافتن علت جوش آوردن پراید، تیبا، سمند، ال 90 و… هستید، بهتر است بدانید که جوش آوردن خودرو در موتور ماشینهای مختلف دلایل مشابهی دارد و با آگاهی از آنها میتوانید مانع از این موضوع شوید. ابتدای امر باید بدانید که حد نرمال آمپر ماشین چقدر است و چه زمانی نگران جوش آوردن ماشین شوید؟
زمانی که فن رادیاتور خودرو را روشن و خاموش میکنید، آمپر آب ماشین را چک کنید متوجه محدوده دمای نرمال موتور خواهید شد. برای این کار باید خودرو روشن باشد اما کولر ماشین را خاموش کنید. از خودرو پیاده شوید و فن خودرو را چک کنید. موقعی که فنهای خودرو شروع به چرخش کردند، سوار ماشین شوید، سپس آمپر دمای آب را بررسی کنید. در لحظهای که فنها متوقف میشوند نیز به آمپر ماشین دقت فرمایید. محدودهای که مشاهده کردید، نشان دهنده حد نرمال دمای موتور ماشین است. معمولا حد نرمال 85 درجه می باشد. بهتر است این تست را در جادهای صاف و بدون سربالایی و سرپایینی بررسی کنید. همچنین در هنگام بررسی حد نرمال آمپر ماشین، کولر را روشن نکنید؛ زیرا در سربالایی و یا روشن بودن کولر، آمپر کمی بالاتر و در سرپایینی آمپر کمی بالاتر از حد نرمال نمایش داده میشود.
در زمانهایی که خودرو جوش میآورد و آمپر بالا میرود، احتمال دارد چند علامت و نشانه دیگر در خودرو دیده شود که بد نیست آنها را بدانید.
اینها نشانههای جوش آوردن ماشین هستند که نباید به آنها بی توجهی کنید. در بسیاری از مواقع هنگام جوش آوردن شاهد روشن شدن چراغ چک ماشین نیز خواهیم بود.
همچنین بخوانید: برق خودرو شامل چه مدار های است؟
جوش آوردن ماشین علت های مختلفی دارد، در ادامه به 11 دلیل که منجر به جوش آوردن ماشین می شود اشاره خواهیم کرد:
گاهی اتصالات بین قطعات مختلف سیستم خنک کننده خودرو دچار اشکال و نشتی میشوند، مایع خنک کننده از محل نشتی خارج شده و دیگر سیستم خنک کننده نمیتواند نقش خود را در پایین آوردن دمای موتور ایفا کند، در این صورت موتور خودرو جوش میآورد و آمپر نیز بالا خواهد رفت. برای پیدا کردن مشکل نشتی در سیستم خنک کننده خودرو باید به یک مکانیک خودرو مراجعه کنید.
اگر از مایع خنک کننده استاندارد و با کیفیت استفاده نشود، نقطه جوش آب ماشین پایینتر از حد نرمال باشد، دمای موتور افزایش یافته و موتور ماشین زود جوش خواهد آورد. در ادامه این اتفاق نیز آمپر ماشین نیز بالا میرود. همچنین در صورتی که حجم مایع خنک کننده رادیاتور مناسب نباشد، موتور خنک نمیشود و آمپر بالا خواهد رفت؛ پس تنظیم نبودن میزان حجم آب رادیاتور نیز میتواند در بالا رفتن آمپر ماشین مؤثر باشد.
اگر هوا درون سیستم خنک کننده هوا باشد، گردش مایع خنک کننده به خوبی انجام نخواهد شد و همین موضوع باعث بالا رفتن آمپر آب ماشین میشود. در این صورت خودرو را خاموش کنید، و اجازه دهید موتور خنک شود، سپس خودرو را به یک تعمیرکار حرفهای خودرو نشان دهید تا هواگیری را انجام دهد و مشکل جوش آوردن ماشین برطرف شود.
اگر در مجرای عبور آب در رادیاتور انسداد ایجاد شده باشد، آب نمیتواند به راحتی در گردش باشد و موتور خنک نخواهد شد. این انسداد میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد. علت بالا رفتن آمپر ماشین در سربالایی و همچنین بالا رفتن آمپر ماشین با کولر بیشتر به همین خاطر است.
همچنین اگر پرههای فن رادیاتور خراب یا مسدود شده باشند؛ جریان هوا به رادیاتور و برگشت آب از موتور دچار مشکل شده و یا رادیاتور دچار ترک، شکستگی، کج شدگی و … شود، آمپر آب ماشین بالا میرود. برای رفع مشکل رادیاتور باید خودروی خود را به رادیاتور ساز حرفهای نشان دهید تا آن را بررسی و در صورت نیاز، آن را برطرف نماید.
در صورتی که واتر پمپ خودرو آسیب ببیند، سیستم خنک کننده ماشین دچار اختلال شده و موتور داغ میکند. اگر پروانه واتر پمپ و یا تسمه واتر پمپ خودرو خراب، خرد و هرز شده باشد، و یا رسوب داشته باشند، عملکرد واتر پمپ دچار اختلال شده و مایع خنک کننده نمیتواند به خوبی بچرخد، در نتیجه شاهدجوش آوردن خودرو خواهید بود.
همچنین بخوانید: دینام خودرو چیست؟
اگر خودرو در صبح زمان استارت زدن دیر روشن شود، در زمان باز کردن رادیاتور صدایی شبیه به صدای باز کردن در نوشابه به گوش برسد، آب رادیاتور سریع کاهش یابد و یا شلنگهای رادیاتور در زمان بالا رفتن دمای موتور سفت شوند، باید متوجه مشکل در سرسیلندر و واشر خودرو شوید. برای عیب یابی و رفع مشکل جوش آوردن ماشین بهتر است از مکانیک خودرو ماهر کمک بخواهید تا با تخصص خود بتواند اشکال مربوط به سرسیلندر و واشر را پیدا و برطرف کند.
اگر سوپاپها سفت باشند و به درستی تنظیم نشده باشند، قدرت موتور خودرو پایین میآید، در نتیجه موتور خودرو داغ کرده و آمپر ماشین بالا خواهد رفت. این موضوع در دور بالای موتور بیشتر خود را نشان میدهد. یک علت بالا رفتن آمپر ماشین در سربالایی خلاص نبودن سوپاپهاست. همچنین اگر متوجه صدای زیاد اگزوز و حالت پرتابی در خروج هوا از اگزوز شدید و یا صدای موتور در دور بالا عجیب و غیر عادی به نظر آمد، باید سوپاپها را بررسی کنید.
اگر روی بدنه موتور را تمیز نکنید، شیارهای روی بدنه کثیف میشوند و دمای موتور از طریق شیارها کاهش نمییابد. در نتیجه افزایش دمای موتور رخ خواهد داد و آمپر را بالا میبرد. همچنین در صورتی که موتور تنظیم نشده باشد، در عملکرد آن مشکل ایجاد خواهد شد و موجب جوش آوردن ماشین خواهد شد.
مشکل قفل کردن ترموستات زمانی رخ داده است که آمپر ماشین بالا باشد، اما رادیاتور خودرو داغ نباشد. در این زمان اصطلاحاً گفته میشود ترموستات قفل کرده است. اگر ترموستات قفل کند، دیگر قادر به تشخیص درست دمای آب رادیاتور نخواهد بود و در نتیجه این اتفاق، گردش آب سریعتر نخواهد شد. پس در نهایت سبب جوش آوردن ماشین میشود.
در صورتی که روغن موتور به اندازه سطح نرمال نباشد یا از روغن موتور بی کیفیت برای خودرو استفاده شده باشد و ویسکوزیته روغن مناسب نباشد، میتواند در سیستمهای خنک کنندگی و روان کنندگی موتور اختلال وارد کند و در نتیجه باعث شود تا آمپر ماشین بالا رود. برای بررسی روغن موتور اگر متوجه تغییر رنگ و یا سوختگی در آن نشدید، برای بررسی نشتی و یا احتمالات دیگر مربوط به روغن موتور حتماً به تعمیرکار مراجعه کنید.
اگر دود حاصل از عملکرد موتور نتواند به درستی از اگزوز خارج شود، میتواند باعث جوش آوردن موتور خودرو و بالا رفتن آمپر ماشین شود. اگزوز خودرو میتواند در اثر برخورد آن به سنگ، جدول کنار خیابان و یا برخورد با سرعت گیر خیابان دچار تغییر حالت، انسداد و یا شکستگی شود، در نتیجه باعث بالا رفتن فشار موتور میشود و آمپر ماشین بالا خواهد رفت. اگزوز را بررسی کنید و در صورت امکان آن را به یک مکانیک خودرو نشان دهید.
همچنین بخوانید: زمان تعویض روغن گیربکس
زمانی که ماشین شما جوش آورد اصلا آن را نادیده نگیرید و حتما اقدامات زیر را انجام دهید تا از فشار وارد بر موتور کم کنید.
شما میتوانید برای جلوگیری از بالا رفتن آمپر ماشین یک سری اقدامات را در جهت تعمیر و نگداری خودرو انجام دهید و مانع از جوش آوردن موتور خودرو شوید. برخی از این اقدامات عبارتند از: بررسی آب خودرو، هواگیری درست رادیاتور، تمیز کردن موتور خودرو، عدم حمل بار بیشتر از ظرفیت خودرو و …. شما میتوانید برای بررسی دقیق قطعات و بخشهای مختلف خودرو، به صورت روتین به یک تعمیرکار خودرو مراجعه فرمایید.