برق در خودرو های مختلف نقش اساسی و کلیدی ای در راه اندازی سیستم های مختلف دارد. شناخت اجزای مدارات برق خودرو در فرآیند عیب یابی و پیدا کردن مشکلات کمک شایانی می کند. اگر قصد حل کردن مشکلات مربوط به برق ماشین را داشته باشید، در گام اول مهم ترین موضوع این است که اجزای این سیستم را به درستی و با دقت کامل بشناسیم و از نقش هرکدام در سیستم برق ماشین باخبر باشیم.
در بین کل سیستم برقی ماشین، مدارات برق خودرو جزو اصلی ترین قسمت هاست و کنترل و مدیریت هر بخش از سیستم برق ماشین را برعهده دارد. نبود آگاهی کافی در رابطه با این سیستم، آسیب های وارده به بخش برق خودرو و یا حتی، به سایر بخش ها را بیشتر می کند. به همین سبب تصمیم گرفتیم در فنی پارس همه اجزا و نکات مربوط به این سیستم را به طور کامل برای شما عزیزان شرح دهیم. اجزای تشکیل دهنده برق خودرو باید به خوبی و در شرایط استانداردی نصب گردد تا در طولانی مدت دچار آسیب و مشکل نگردند.
سیستم برق ماشین ها از اجزای متفاوتی تشکیل شده است. در این میان مدارات با نقش کلیدی خود در بسیاری از کمبود های برقی ماشین ها نقش دارند. باتری، استارت و دینام سه جزو بزرگ این سیستم هستند که مسئولیت تهیه انرژی کافی برای راه اندازی خودرو، تأمین انرژی قسمت های برقی مختلف ماشین، راه اندازی درست و مدیریت صحیح موتور ماشین و بسیاری دیگر از وظایف کلیدی را بر عهده دارند.
قطعات الکتریکی زیادی از جمله چراغ ها، برف پاک کن ها، فن ها، لامپ ها، کیلومتر ماشین، بوق و غیره در هر ماشین از انرژی مشخصی برای انجام کار خود استفاده می کنند که مسئولیت مدیریت و کنترل درست تک تک آنها بر عهده مدارات برق خودرو می باشد. اگر قرار باشد همه مدارات موجود در ماشین ها را جزء به جزء نام ببریم باید این اسامی را به خاطر بسپاریم: سوئیچ خودرو، استارت ماشین، روشن شدن موتور، راهنماهای طرفین، فلاشر اصلی خودرو، بوق های شستی مثبت و منفی، چراغ های مرتبط به ترمز، دنده عقب و خطر، چراغ داخل خودرو، سیستم رادیو و ضبط ماشین، بخاری و کولر، فندک و برف پاکن های عقب و جلو.
هریک از اجزای نام برده شده را در ادامه این مطلب با دقت بیشتری بررسی و تشریح خواهیم کرد.
این مدار شامل همه سیم کشی هایی است که از باتری خودرو تا بخش سوئیچ خودرو را شامل می شود. علاوه بر اینها ترمینال هایی که در قسمت سوئیچ وجود دارد هم از این مدار پیروی می کنند.
همچنین بخوانید: درآمد برق کار خودرو چقدر است؟
این مدار نیاز به دو یا سه ترمینال اصلی دارد که دو به دو به صورت X و L، یا L و X بسته می شوند. ترمینالی تحت عنوان P هم به منظور پنله نصب می گردد.
انواعی از این مدار ها با 4 یا 7 سیم وجود دارد که به منظور روشن کردن چراغ هایی با تعداد مشخص مورد استفاده قرار می گیرند. رنگبندی موجود در این مدارها، به قابلیت های خروجی از آنها و تعداد آنها وابسته می باشد.
این نوع بوق ها که به ترتیب با نام بوق های پیکانی و نیسانی شناخته می شوند در نوع کارکرد آنها دارای تفاوت های اصلی هستند. بوق های پیکانی برای کار کردن حتما به باز بودن سوئیچ و رسیدن برق از سمت سوئیچ وابسته هستند و در مقابل بوق های نیسانی برای کار کردن وابسته به باز و بسته بودن سوئیچ نیستند.
بکارگیری سنسوری که با فشردن پدال ترمز چراغ های ترمز را در عقب ماشین روشن کند، نیاز به این مدار را ایجاد می کند. مهره ها و یا فشنگی هایی که با فشردن پدال و با اتصالی که در بین اجزای آن رخ می دهد، فرمان روشن شدن چراغ های ترمز را صادر می کنند.
یکی دیگر از مدارات برق خودرو مربوط به چراغ هایی است که با دنده عقب، فعال می شوند. فشنگی ذکر شده این بار روی جعبه دنده یا گیربکس نصب می گردد. این مدار از طرفی به سوئیچ ماشین هم متصل می شود.
مدار های خودروهای امروزی که اکثرا روی دسته های اطراف فرمان قرار دارند، نیاز راننده به نور را در محیط های تاریک برطرف کرده و روشنایی کافی را برای وی ایجاد می کند.
مدار های مربوط به این بخش هم از سوئیچ خودرو و هم از باتری اصلی و منبع تغذیه اصلی خودرو، انرژی خود را دریافت می کند.
المنت هایی که در شیشه های خودرو های جدیدتر نصب شده با فرمانی که از سمت راننده دریافت می کنند شروع به گرم کردن شیشه های عقب، و از بین بردن بخار های موجود روی این شیشه ها می کنند.
همچنین بخوانید: نحوه افزایش عمر باتری ماشین
این مدار که امروزه به قصد افزایش امنیت خودروها مورد استفاده قرار می گیرد، از کلیدهایی استفاده می کند که خارج از دید همگانی است و معمولا فقط محل آن را به راننده اطلاع می دهند.
روشن شدن ماشین در مرحله اول وابسته به روشن این کلید بوده و بعد از آن است که راننده با چرخاندن سوییچ می تواند خودروی خود را روشن کند. در بین مدارات برق خودرو این مدار یک قابلیت خوبی است تا در مکان هایی با امنیت کم، شرایط ایمنی خوبی را برای خودروی شما ایجاد کند.
اکثر خودروهای امروزی از مدار دزدگیر استفاده می کنند. این مدار ساده و کاربردی، تحت شرایطی که دزدگیر فعال باشد، با باز شدن درب ها یا روشن شدن خودرو، شروع به تولید صدا می کنند و مانع از دزدیده شدن خودروی شما می شوند. این مدار توسط یه رله به مدار های دیگر خودرو متصل می گردد.
کلیدی که برق خود را از سوئیچ می گیرد، فن های پشت رادیاتور را در دو دور کند و تند به حرکت در می آورد و به این طریق باد گرمی که مطلوب سرنشینان باشد را به داخل کابین می فرستد.
ING سوئیچ، برق لازم برای موتور های برف پاک کن را تأمین می کند و این موتور ها تیغه های برف پاک کن را با سرعت های مختلف به حرکت در می آورند. تا شیشه های روبروی راننده در شرایط بارانی یا نامساعد هرچه سریع تر تمیز شوند.
پمپی که در مخزن آب مربوط به شیشه شوی قرار دارد، آب موجود در آن را با قدرت زیادی به سمت شیشه ها پمپ می کند و به این ترتیب می تواند به سادگی شیشه های کثیف خود را تمیز کنید.
مدارات بسیار گوناگون و متفاوتی در سیستم برقی خودرو وجود دارد. هر کدام از بخش های مدارات برق خودرو در کنار هم فعالیت می کنند تا راننده بهترین تجربه ممکن از رانندگی را تجربه کند. در فنی پارس این مدارها را با جزئیات کامل برای شما شرح دادیم تا با کارکرد آنها به خوبی آشنا شوید.