ریپ زدن ماشین در هر موقعیتی ممکن است اتفاق بیفتد. رایجترین زمانهایی که افراد نسبت به ریپ زدن ماشین شکایت دارند، در حین حرکت، هنگام روشن شدن ماشین، در حالت گاز دادن و یا در زمان استارت زدن است. چند بار تکان خوردن یا به اصطلاح ریپ زدن ماشین از اتفاقاتی است که در صورت مواجه شدن با آن، باید هر چه سریعتر برای بررسی و رفع آن اقدام کنید.
در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به بررسی علتهای ریپ زدن خودرو بپردازیم. از علاقمندان به تعمیرات خودرو دعوت میکنیم که برای کسب اطلاعات بیشتر درباره تعمیرات خودرو در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی شرکت نمایند.
به طور کلی به زمانی که حرکت موتور ماشین به صورت یکنواخت نباشد و به صورت منقطع کار کند ریپ ماشین گفته می شود. زمانی که شما ماشین را روشن می کنید و متوجه می شوید که ماشین به اصطلاح تکان تکان می خورد باید بدانید که ماشین شما مشکل ریپ زدن دارد، و بهتر است سریعتر برای تعمیر آن اقدام کنید.
علت ریپ زدن ماشین متفاوت است. تمام شدن بنزین، خرابی سیستم اگزوز، آسیب دیدن تسمه تایم، بروز مشکل در فیلتر سوخت برخی از رایج ترین دلایلی است که منجر به ریپ زدن ماشین می شود. معمولا علت ریپ زدن سمند، پژو، 206، پراید، تبیا، رانا، دنا و دیگر خودرو با هم یکسان بوده و تفاوتی ندارد. در این بخش برخی از رایج ترین دلایلی که باعث ریپ زدن خودرو می شود را بررسی خواهیم کرد.
در زمان ریپ زدن ماشین اگر باک ماشین خالی باشد، یعنی علت همین تمام شدن بنزین است. در صورت پر بودن باک بنزین، باید به دنبال علتهای دیگر باشید تا بتوانید از آسیبهای بیشتر به خودرو و موتور خودرو جلوگیری کنید. در ادامه علتهای دیگر ریپ زدن خودرو را بازگو میکنیم.
یکی از قطعات اگزوز، منیفولد است. از خطرناکترین علتهای ریپ زدن ماشین، نشتی در منیفولد اگزوز است. اگر در منیفولد مواردی مانند نشتی، ترک خوردگی یا شکستگی ایجاد شود، چراغ چک خودرو روشن میشود، عملکرد موتور و اگزوز کاهش مییابد و صدای زیادی از موتور به گوش میرسد.
در زمان نشتی اگزوز حتماً به یک مکانیک خودرو حرفهای مراجعه کنید تا با تعویض منیفولد، مشکل ریپ زدن خودرو رفع شود.
با آسیب دیدگی مبدل کاتالیزور، چراغ چک ماشین روشن خواهد شد. در این زمان بوی بسیار بد تخم مرغ به مشام میرسد.
علت این بو، گوگرد حاصل از عملکرد موتور میباشد که به اگزوز خودرو رسیده است. اگر آسیب دیدگی مبدل کاتالیزور برطرف نشود، پس از مدتی ریپ زدن خودرو، منجر به ایجاد انسداد شده و ماشین دیگر روشن نخواهد شد. به این اتفاق اصطلاحاً خفه کردن ماشین گفته میشود.
در زمان خارج شدن گازها از محفظه احتراق، سنسورهای اکسیژن میزان غلظت گازها را اندازه گیری میکنند. سنسورهای جریان هوا، میزان هوای وارد شده به سیستم انژکتوری را مشخص میکنند.
با استفاده از اطلاعاتی که از سنسورهای اکسیژن و جریان هوا به دست میآید، میزان حجم ورودی بنزین به موتور تعیین میشود.
اگر هر یک از این سنسورها دچار آلودگی شوند و یا به هر دلیلی کار آنها با اختلال روبرو شود، میزان سوخت ورودی به موتور کمتر یا بیشتر از حد لازم خواهد شد و ریپ زدن رخ خواهد داد. در صورت آلودگی این سنسورها حتماً آنها را تمیز و یا تعویض کنید.
شمعها سوخت خودرو را مشتعل میکنند. در صورت آلودگی یا آسیب دیدگی شمعها، سوخت با کیفیت درست مشتعل نمیشود. سوخت ناقص در موتور سبب ریپ زدن ماشین خواهد شد. برای جلوگیری از این اتفاق حتماً شمعها را تمیز کنید و در صورتی که مدت زمان زیادی از شمعهای خودرو استفاده شده، برای تعویض آنها اقدام نمایید.
بخوانید: بهترین زمان تعویض شمع در انواع خودرو
دلکو در سیستم احتراق بعضی از خودروها قرار دارد و وظیفه توزیع برق بین شمعها بر عهده این قطعه است. زمانی برای ریپ زدن ماشین به رطوبت درپوش دلکو فکر کنید که بارندگی وجود داشته و رطوبت هوا بالا رفته باشد. همچنین این اتفاق در شهرهایی که رطوبت زیادی دارند، میتواند رخ دهد. در نتیجه وجود رطوبت در درپوش دلکو سیستم جرقه زنی خودرو با مشکل مواجه می شود و سبب ریپ زدن خودرو خواهد شد.
برای رفع این مشکل میتوانید با پارچه یا حولهای تمیز درپوش دلکو را خشک کنید و یا به آن زمان دهید تا با خشک شدن مشکل ریپ زدن ماشین برطرف شود.
اگر در زمان روشن کردن ماشین متوجه ریپ زدن خودرو شدید، حتماً برای بررسی تسمه تایم اقدام نمایید.
آسیب دیدگی تسمه تایم همچنین ممکن است سبب شود تا خودروی شما روشن نشود. بر این اساس، تسمه تایم فرسوده، باید حتماً تعویض شود تا مشکل ریپ زدن ماشین برطرف گردد.
سیستم خلأ در ماشین دارای شیلنگهایی است که با گذشت زمان و بر اثر فرسودگی، دچار نشتی خواهند شد.
اختلال در کارکرد سیستم خلأ یکی از دلایل ریپ زدن ماشین است که میتواند به دلیل تشکیل غلظت نادرست مخلوط سوخت و هوا بروز پیدا کند. یک مورد دیگر در سیستم سوخت رسانی، آلودگی انژکتور است که در هنگام تعویض دنده و هم زمان با گاز دادن موجب ریپ زدن خودرو میشود.
در صورتی که فیلتر بنزین نتواند نقش خود را در جلوگیری از ورود آلودگیهای موجود در بنزین به موتور ایفا کند، متوجه ریپ زدن ماشین خواهید شد. در زمانی که فیلترهای سوخت آسیب دیدهاند، ریپ زدن خودرو در هنگام استارت زدن، همراه با صداهای جدید میباشد. در این زمان ریپ زدن ماشین در اثر آسیب به پمپ سوخت و یا انژکتورهای سیستم سوخت رخ خواهد داد. در این مواقع اگر به تعویض به موقع صافی سوخت توجه نکنید، به زودی شاهد مشکلات بزرگتر مانند آسیب دیدگی موتور ماشین خود خواهید بود.
ریپ زدن ماشین در زمان استارت زدن میتواند به دلیل خرابی کویل باشد. نقش کوئل این است که در زمان استارت خوردن، سبب آتش گرفتن مخلوط سوخت و هوا در سیلندر موتور میشود. خرابی کویل نشانههایی دارد که میتوان به خاموش شدن خودرو، شنیده شدن صدای بلند و زیاد یا صدایی شبیه به صدای انفجار در اگزوز، مشکلات در عملکرد موتور، افزایش مصرف سوخت خودرو و آسیب دیدگی محفظه روغن و به دنبال آن نشت روغن اشاره کرد. برای جلوگیری از این اتفاق باید بررسی و تمیز کردن کوئل احتراق به صورت منظم انجام شود و در صورت نیاز آن را تعویض کنید.
ریپ زدن ماشین هنگام روشن شدن، یکی از مشکلات رایج در خودروها است که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. برخی از شایع ترین دلایل ریپ زدن ماشین هنگام روشن شدن عبارتند از:
شمع ها وظیفه جرقه زدن در سیلندرها برای احتراق مخلوط سوخت و هوا را بر عهده دارند. اگر شمع ها کثیف یا معیوب باشند، جرقه ضعیفی تولید می کنند که می تواند باعث ریپ زدن موتور شود.
فیلتر هوا هوای ورودی به موتور را فیلتر می کند تا از ورود آلودگی و ذرات به داخل موتور جلوگیری کند. اگر فیلتر هوا کثیف یا مسدود باشد، هوای کافی به موتور نمی رسد که این عامل می تواند باعث ریپ زدن موتور شود.
ریپ زدن ماشین در سربالایی یکی از مشکلاتی است که می تواند باعث ناراحتی رانندگان و سرنشینان خودرو شود. این مشکل می تواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم.
یکی از شایع ترین دلایل ریپ زدن خودرو در سربالایی، عدم تعادل چرخ ها است. هنگامی که چرخ ها از تعادل خارج می شوند، توزیع وزن ناهموار است که می تواند باعث ایجاد لرزش شود. این امر به ویژه هنگام رانندگی در سربالایی قابل توجه است زیرا وزن خودرو به جلو منتقل می شود.
عامل دیگر ریپ زدن ماشین در سربالایی، فرسودگی یا آسیب یاتاقان های چرخ است. یاتاقان های چرخ وظیفه تحمل وزن خودرو و به آرامی چرخاندن آنها را برعهده دارند. اگر یاتاقان های چرخ فرسوده یا آسیب ببینند، می توانند باعث ایجاد لرزش شوند که در فرمان یا کل خودرو احساس می شود.
ریپ زدن ماشین اول صبح می تواند دلایل مختلفی داشته باشد. یکی از رایج ترین دلایل، مشکل در سیستم سوخت رسانی است. اگر سوخت به درستی به سیلندرها نرسد، موتور نمی تواند به درستی کار کند و باعث ریپ زدن می شود. این مشکل می تواند به دلیل خرابی پمپ بنزین، انژکتورها یا فیلتر بنزین باشد.
دلیل دیگر ریپ زدن ماشین در صبح می تواند مشکل در سیستم جرقه باشد. اگر شمع ها، وایرها یا کویل ها خراب باشند، جرقه مورد نیاز برای احتراق سوخت به درستی تولید نمی شود و باعث ریپ زدن می شود.
علاوه بر این، مشکل در سیستم خنک کننده نیز می تواند باعث ریپ زدن ماشین در صبح شود. اگر موتور به اندازه کافی خنک نشود، عملکرد آن مختل می شود و باعث ریپ زدن می شود. این مشکل می تواند به دلیل خرابی ترموستات، رادیاتور یا فن خنک کننده باشد.
ریپ زدن ماشین در حالت درجا، یکی از مشکلات رایج خودروها است که می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. این مشکل می تواند به صورت لرزش موتور، صدای ضربه ای یا خاموش شدن ناگهانی موتور خود را نشان دهد.
یکی از شایع ترین دلایل ریپ زدن ماشین در حالت درجا، خرابی شمع ها است. شمع ها وظیفه ایجاد جرقه برای احتراق مخلوط هوا و سوخت را بر عهده دارند. اگر شمع ها خراب یا فرسوده باشند، جرقه ضعیف یا ناقصی ایجاد می کنند که می تواند منجر به ریپ زدن موتور شود.
دلیل دیگر ریپ زدن خودرو در حالت درجا، کثیفی یا خرابی انژکتورها است. انژکتور ها وظیفه پاشش سوخت به سیلندرها را برعهده دارند. اگر انژکتورها کثیف یا خراب باشند، سوخت به طور مساوی به سیلندرها نمی رسد که می تواند باعث ریپ زدن موتور شود.
ریپ زدن ماشین در دنده ۱ می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که در ادامه به برخی از آنها اشاره می کنیم:
کلاچ وظیفه انتقال قدرت از موتور به چرخ ها را بر عهده دارد. اگر کلاچ معیوب باشد، ممکن است در دنده ۱ به درستی کار نکند و باعث ریپ زدن ماشین شود. برخی از ایرادات شایع کلاچ که می تواند منجر به ریپ زدن ماشین شود عبارتند از:
سیستم انژکتوری وظیفه تزریق سوخت به موتور را برعهده دارد. اگر سیستم انژکتوری معیوب باشد، ممکن است سوخت به طور مساوی به همه سیلندرها تزریق نشود و باعث ریپ زدن ماشین شود. برخی از ایرادات شایع سیستم انژکتوری که می تواند منجر به ریپ زدن ماشین شود عبارتند از:
اگر سیستم سوخت رسانی ماشین شما مشکل داشته باشد، ممکن است در دنده ۱ ریپ بزند. این به این دلیل است که سیستم سوخت رسانی مسئول تامین سوخت به موتور است. اگر سیستم سوخت رسانی به درستی کار نکند، ممکن است باعث شود که موتور در دنده ۱ دچار کمبود سوخت شود و ریپ بزند.
سیستم اگزوز وظیفه تخلیه گازهای حاصل از احتراق را برعهده دارد. اگر این سیستم دچار مشکل شود، میتواند باعث برگشت گازهای احتراق به محفظه احتراق شود. این امر می تواند ریپ زدن موتور را به وجود بیاورد. از جمله مشکلات رایج سیستم اگزوز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر متوجه ریپ زدن پراید شدید، باید در اسرع وقت آن را به مکانیک ببرید تا علت مشکل شناسایی و رفع شود. ریپ زدن موتور می تواند باعث کاهش شتاب و قدرت موتور، افزایش مصرف سوخت و حتی آسیب های جدی به موتور شود.
گاهی در زمان استارت زدن و روشن کردن ماشین، در زمان تعویض دنده، در زمان گاز دادن، در سربالایی، در هنگام استفاده از کولر، در هنگام سرد بودن هوا و یا در همه حال مشکلاتی مانند ریپ زدن خودرو رخ دهد. دلایل مختلف مؤثر در ریپ زدن ماشین را بررسی کرده و روشهای رفع و جلوگیری کردن از آن را مطرح کردیم. جدی گرفتن ریپ زدن ماشین از عواملی است که میتواند از اتفاقات ناگوار آینده جلوگیری کند و باید خیلی سریع برای برطرف کردن آن به مراکز تعمیرات خودرو مراجعه کنید