در این مطلب قصد داریم شما را بهترین زمان تعویض شمع و علائمی که نشان دهنده زمان تعویض این قطعه می باشد و نحوه تعویض آن آشنا کنیم.
اگر خودرو 206، پراید، پژو، دنا، سمند، ال 90 و یا خودرو خارجی دارید و احساس می کنید شمع خودرو نیاز به تعویض دارید توصیه می کنیم تا انتها این مطلب از سری مقالات آموزش برق خودرو با ما همراه باشید.
شمع خودرو، از قطعات مصرفی مهم و حائز اهمیت تعبیه شده در پیشرانه وسایل نقلیه به شمار می رود. این قطعه در کاهش مصرف سوخت و ارتقای عملکرد فنی خودرو، نقش برجسته و پر رنگی ایفا می نماید.
شمع ها با ایجاد جرقه، فرآیند احتراق سوخت در سیلندرهای پیشرانه را عملیاتی می سازند. با گذشت زمان و به تدریج، کیفیت و کارایی و عمر مفید این قطعه کاهش پیدا می کند. در این شرایط، می بایست نسبت به تعویض شمع خودرو اقدام نمود. دانستن بهترین زمان تعویض شمع خودرو، از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
پیش از آشنایی با کویل و علائم خرابی کویل نوبت آن است که با نشانه های خراب شدن شمع و زمان تعویض آن در انواع خودرو ها لازم است تا با علائم خرابی شمع آشنا شویم.
بدون تردید، مصرف بالای بنزین را می توان از مهم ترین و اصلی ترین علائم خرابی شمع خودرو برشمرد. بروز هرگونه ایراد در شمع های ماشین، افزایش میزان مصرف سوخت خودرو را رقم می زند. به طور معمول، مصرف سوخت ماشین در این شرایط در مقایسه با مواقع معمولی، در حدود 30 درصد افزایش پیدا می کند.
چنانچه شمع خودرو، از پایداری، کارایی و کیفیت مناسب برخوردار نباشد، شتاب گرفتن ماشین به فرآیندی سخت و دشوار تبدیل می شود. در صورت ایجاد مشکل در گاز دادن یا شتاب گیری خودرو، می بایست از سلامت و سالم بودن شمع های خودرو اطمینان حاصل کرد.
از دیگر نشانه های خرابی شمع موتور خودرو می توان به تیره و سیاه شدن این قطعه، اشاره نمود. تغییر رنگ ظاهری شمع ها به نوعی حکایت از خرابی و معیوب شدن آنها دارد. در نتیجه این امر می بایست به تعویض شمع موتور خودرو مبادرت ورزید. ضمنا، شمع های سالم، از رنگی مانند خاکستری روشن برخوردار هستند.
در ساختار شمع ها از یک عایق مخصوص استفاده شده است. ترک خوردن و آسیب دیدن این بخش، موجود بروز مشکل در دو سر الکترودها و به تبع آن، عدم ایجاد جرقه می شود. تولید صدا در خودرو ، لرزش و ارتعاش و بد کار کردن پیشرانه، دال بر خرابی و معیوب بودن شمع خودرو است.
ریپ زدن ماشین یکی از دیگر نشانه هایی است که خبر از خرابی شمع خودرو می دهد.
حتما بخوانید: علت روشن شدن چراغ چک خودرو
بر اساس بررسی های انجام شده، بهترین زمان تعویض شمع خودرو در بازه 50 هزار کیلومتر، برآورد گردیده است. در این میان، بسته به نوع و مدل و سطح کیفی شمع، این بازه می تواند متغیر و متفاوت باشد.
تعویض شمع های خودرو زودتر از موعد، نتیجه ای به جز افزایش هزینه های جانبی و اقتصادی را در بر ندارد. شمع به عنوان یکی از اجزای مهم پیشرانه خودرو، به صورت مستقیم، عملکرد و کارکرد ماشین را تحت تاثیر قرار میدهد.
در بخش ابتدایی و سر شمع خودرو، یک شکاف وجود داشته که محل نگهداری الکترود می باشد. به مرور زمان، الکترودها موجب ایجاد جرقه های زیاد و متعاقب آن، تغییر در ماهیت فیزیکی شمع می شوند. علاوه بر این، در طی گذشت زمان، عوامل محیطی و نفوذ جرم و آلودگی ها، احتمال خرابی و معیوب شدن قطعه را افزایش می دهد. بروز مشکل در شمع خودرو، کارکرد و عملکرد پیشرانه را با اختلال مواجه می سازد. مضاف بر این، معیوب شدن شمع خودرو، افزایش مصرف سوخت و افزایش میزان آلایندگی ماشین را در پی دارد.
حتما بخوانید: استعلام خلافی خودرو با vin
پژو 206 از جمله خودروهای پرکاربرد و پرطرفدار در سطح کشور ما محسوب می شود. این خودرو در تیپ های مختلف طراحی و تولید می گردد. تیپ 5 خودروی پژو 206 در ردیف پر استفاده ترین مدل ها، در میان پژوها محسوب می گردد. با این تفاسیر، بهترین زمان برای تعویض شمع در خودرو 206 هر 50000 کیلومتر اعلام شده است.
پراید و تیبا از دیگر خودروهای پراستفاده در میان اقشار مختلف جامعه ما محسوب می شوند. شمع های موجود در این خودروها متناسب با نوع و مدل از طول عمر متفاوتی بهره می برند. به گفته کارشناسان و متخصصان خودرو، هر 30 هزار کیلومتر، بهترین موقع و زمان تعویض شمع پراید و تیبا، عنوان گردیده است.
کیفیت و کارایی شمع موتور خودروی ال 90 در افزایش کارایی و راندمان پیشرانه بسیار تاثیرگذار و موثر است. به منظور کارکرد بهینه موتور خودرو و کاهش مصرف سوخت، مناسب است که شمع موتور این خودرو در بازه 20 الی 30 هزار کیلومتر تعویض گردد. ضمنا، میزان کارکرد و نوع کاربری و نحوه استفاده از خودرو در تشخیص بازه زمانی مناسب تعویض شمع ها، بسیار حائز اهمیت می باشد.
ناگفته نماند که شمع ها متناسب با جنس و مدل در انواع پلاتینیومی و مسی موجود می باشند. طول عمر شمعهای مسی، در حدود 30 هزار کیلومتر است. این در حالی است که طول عمر مفید شمع های پلاتینیومی، حدود 100 هزار کیلومتر برآورد شده است. همچنین، سایر مدل ها از طول عمری تا 150 هزار کیلومتر برخوردار هستند.
همانطور که پیش از این عنوان گردید، مناسب ترین زمان برای تعویض شمع خودرو بسته به نوع و مدل خودرو متفاوت می باشد. با این وجود، تعویض شمع ماشین، در کاهش مصرف سوخت، افزایش کارایی پیشرانه و صرفه جویی در هزینه های جانبی، تاثیر مطلوب و بسزایی برجای می گذارد.
برای تعویض شمع های خودرو:
1- درب کاپوت را باز کنید. به طور معمول، شمع های خودرو متناسب با نوع و مدل، از 4 تا 8 وایر برخوردار هستند.
2- سپس به آرامی بخش مربوط به اتصال وایرها را گرفته و آنها را جدا کنید. کشیدن وایر شمع ها از قسمت میانه آن، خرابی و معیوب شدن پیشرانه را در پی خواهد داشت.
3- پس از جداسازی وایرها، اطراف و پیرامون ورودی پیشرانه خودرو را تمیز و نظافت کنید. این کار موجب افزایش و بهبود عملکرد پیشرانه می شود.
4- در ادامه از مطابقت داشتن شمع های جدید با شمع های قدیمی اطمینان حاصل کنید.
5- سپس شمع های جدید را روغن کاری نموده و با استفاده از ابزار مناسب، آنها را در محل تعبیه شده قرار دهید.
نکته: از سفت و محکم بستن بیش از اندازه شمع های موتور خودداری کنید. چرا که این کار موجب وارد شدن آسیب و صدمه به سرسیلندر خودرو می شود. همچنین، وایر شمع ها را باید در مکان اولیه و اصلی خود قرار داد.
در این مقاله به بررسی بهترین زمان برای تعویض شمع در انواع خودروها و علائم خرابی آن همچنین نحوه تعویض آن پرداختیم. در صورتی که به مباحث خودرو علاقه مند هستید و قصد یادگیری آن را دارید کافیست دوره های آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.