بررسی جامع دلایل روشن نشدن کامپیوتر + راهکار رفع
دلایل روشن نشدن کامپیوتر می تواند ریشه در معیوب بودن و بروز اشکال در بخشی از اجزای سخت افزاری دستگاه داشته باشد. خاموش شدن ناگهانی و روشن نشدن مجدد رایانه ضمن تحمیل هزینه های بعضا گزاف، میتواند منجر به از بین رفتن داده ها و اطلاعات موجود بر روی کامپیوتر شود. به همین جهت، بررسی علت اصلی بروز این رخداد در حل و مرتفع ساختن مشکل، کمک شایانی می نماید. در صورتی که علاقه مند به یادگیری تعمیرات لپ تاپ هستید توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات لپ تاپ آموزشگاه فنی شرکت کرده و در مدت زمانی کوتاه به یک تعمیرکار حرفه لپ تاپ تبدیل شوید.
شایع ترین دلایل روشن نشدن کامپیوتر
روشن نشدن کامپیوتر از آن دسته مشکلات ناخوشایند و آزاردهنده برای کاربران محسوب می شود. این مشکل ممکن است خود را با شرایط گوناگونی نشان دهد، به طور مثال روشن نشدن سیستم با کارت گرافیک، روشن نشدن کامپیوتر سالم بودن پاور برخی از این شرایط است. بر همین اساس، در این مقاله به بررسی جامع علت این مشکل می پردازیم.
1.قطع جریان برق و سیم برق
عدم وجود جریان الکتریکی در کابل و اتصالات کامپیوتر را می توان از علت های ساده و در عین حال مهم برای روشن نشدن کامپیوتر قلمداد کرد. عواملی مانند آسیب و صدمه دیدن، تاشدگی و پارگی کابل برق، مانع از انتقال جریان برق به منبع تغذیه و پاور دستگاه می شوند. در نتیجه این امر و حتی با فشار دادن دکمه پاور، کامپیوتر روشن نمی شود. در برخی مواقع جدا شدن کابل از پریز برق، خاموشی دستگاه را در پی دارد.
برای برطرف ساختن این مشکل، بررسی و اطمینان حاصل کردن از سالم بودن اتصالات و سیم های برق کامپیوتر، لازم و ضروری می شود.
2.خرابی منبع تغذیه علت روشن نشدن کامپیوتر
خرابی و معیوب شدن منبع تغذیه را می توان از دیگر دلایل بروز این مشکل در کامپیوتر برشمرد. بروز اشکال در فن داخلی یا خازن های منبع تغذیه، سبب روشن نشدن دستگاه می شود. با جایگزین کردن و نصب یک منبع تغذیه سالم بر روی سیستم، می توان از خرابی و معیوب شدن این قطعه مطمئن شد.
در صورت عدم دسترسی به منبع تغذیه سالم، می توان پاور دستگاه خود را بر روی یک سیستم دیگر امتحان نمود. چنانچه کامپیوتر دیگر با منبع تغذیه موردنظر روشن نشد، به احتمال بسیار بالا، مشکل اصلی روشن نشدن رایانه به پاور آن مربوط می شود.
دقت داشته باشید در برخی از مدل های منبع تغذیه، یک کلید مخصوص برای خاموش و روشن کردن پاور تعبیه شده است. خاموش بودن این دکمه با روشن نشدن کامپیوتر ارتباط مستقیم دارد.
3.مشکلات سخت افزاری مربوط به روشن نشدن کامپیوتر
یکی دیگر از دلایل روشن نشدن کامپیوتر ناشی از بروز نقص فنی در بخش سخت افزاری سیستم می شود. این دسته از مشکلات، به اجزا و قطعات رایانه صدمه و آسیب وارد می کند. به منظور جلوگیری از این امر، چک کردن و بررسی قطعات و متعلقات سخت افزاری و قسمت های سخت افزار دستگاه، بیش از پیش اهمیت و ضرورت پیدا می کند.
همچنین، چنانچه قطعه جدیدی نظیر کارت حافظه به سیستم متصل شود، می تواند منجر به ایجاد مشکل در قطعات سخت افزاری سیستم گردد. در این حالت می بایست قطعه جدید نصب شده بر روی کامپیوتر را جدا نموده و سپس به روشن کردن سیستم اقدام نمود. در صورت رفع نشدن مشکل، لازم است که به بررسی سایر قطعات مانند منبع تغذیه، cpu و کارت گرافیک پرداخت.
4.بروز اشکال در اتصالات مانیتور
ایجاد مشکل در اتصالات مانیتور دستگاه از دیگر دلایلی است که باعث بروز این مشکل می شود. در این حالت علی رغم روشن شدن کامپیوتر و پس از بالا آمدن نمایشگر دستگاه، شاهد خاموش شدن مانیتور هستیم.
در چنین شرایطی چراغ ها و فن کامپیوتر شروع به کار کرده و به یکباره متوقف می شوند. در نتیجه این امر، بر روی نمایشگر دستگاه هیچگونه تصویری ظاهر نمی گردد. همچنین، صدای بوق کامپیوتر (beeps) نیز به گوش می رسد. در صورت مواجه با این مشکل، می بایست مانیتور و اتصالات و سیم های آن را مورد بررسی قرار داد.
5.بروز ایراد در پریز یا محافظ برق
در برخی مواقع خرابی و معیوب شدن UPS یا محافظ جریان برق، می تواند از دلایل روشن نشدن کامپیوتر محسوب شود. قطع و وصل شدن برق و نوسانات زیاد جریان الکتریکی، جذب ولتاژ برق بالا و پایان یافتن طول عمر، از مهم ترین عوامل خرابی و سوختن محافظ برق دستگاه قلمداد می گردد. با تعویض محافظ یا جدا کردن سیم برق دستگاه، احتمالا این مشکل مرتفع می شود.
6.قرار نگرفتن و خارج شدن رم از شیار خود
خارج شدن رم از شیار خود از دیگر موضوعاتی است که باعث بروز این مشکل در کامپیوتر می شود. بروز مشکل در قطعه رم منجر به بوت نشدن رایانه می شود. برای رفع این مشکل می بایست رم را از محل خود خارج کرده و سپس جا زد. در صورتی که از چندین رم به صورت همزمان استفاده گردد، لازم است که یکی از رم ها را نگه داشته و مابقی را خارج نموده و سپس نسبت به روشن کردن دستگاه اقدام کرد.
7.وجود ویروس و بد افزارها
وجود ویروس و بد افزارها هم ممکن است منجر به خاموش شدن و روشن نشدن کامپیوتر شود. آلودگی سیستم به ویروس از اتفاقات بسیار ناخوشایند و نامطلوب برای دستگاه به شمار می آید. علاوه براین، بد افزارها می توانند کارکردها و عملکردهای بهینه کامپیوتر را با اختلال همراه سازند. استفاده از آنتی ویروس های معتبر، از بهترین راهکارها برای حل این مشکل می باشد.
8. نفوذ و نشست گرد و غبار
نفوذ و نشست گردوغبار، ذرات ریز و آلودگی ها بر قطعات سخت افزاری را می توان در ردیف دلایل روشن نشدن کامپیوتر قلمداد نمود. تجمع ذرات گردوخاک بر روی قطعات سخت افزاری رایانه مانند فن CPU، خنک کننده ها و پردازنده ها، بر روی عملکرد این بخش ها تاثیر نامطلوبی برجای می گذارد. به منظور جلوگیری از بروز این مشکل، با استفاده از یک دستمال تمیز و با دقت بالا باید آلودگی های موجود بر سطح قطعات دستگاه را پاک کرد.
معیوب شدن مادر برد، خرابی دکمه پاور و فرسوده شدن، پیچیدگی و قطعی کابل برق منبع تغذیه، از دیگر علل بروز این مشکل به شمار می آید.
مرتبط بخوانید : آیا رم لپ تاپ قابل ارتقا است ؟
علت بوق نزدن و روش نشدن کامپیوتر چیست؟
بوق نزدن مادربرد کامپیوتر و روشن نشدن آن بنا به دلایل گوناگونی رخ می دهد. امکان دارد این مشکل به دلیل خراب شدن یکی از رم های کامپیوتر رخ دهد. در صورتی که cpu یا پردازنده کامپیوتر دچار مشکل شده باشد نیز این مشکل دیده می شود. اگر پردازنده دچار مشکل شده باشد پردازنده پس از جدا کردن فن و روشن شدن داغ نمی شود.
ممکن است خراب شدن کارت گرافیک دلیل برای بوق نزدن و روشن نشدن کامپیوتر باشد.
حل مشکل سه بوق زدن کامپیوتر
برای رفع سه بوق زدن کامپیوتر، نکات کوچکی وجود دارد که با انجام آنها به احتمال زیاد می توانید دوباره سیستم خود را راه اندازی کنید. روشن نشدن کامپیوتر به علت شنیدن سه بوق در آن به علل گوناگونی رخ می دهد. در هنگام رخ دادن این مشکل در مرحله اول اتصالات کامپیوتر را بررسی کنید. عدم وجود اتصال برق مناسب، عامل ساده و مهمی است که می تواند این صدا را از سیستم تولید کند.
محل اتصال کابل های برق به کیس و محل اتصال پریز برق را به خوبی بررسی و از اتصال صحیح آنها مطمئن شوید. کابل های موجود در قسمت منبع تغذیه را به درستی چک کنید و از اتصال تک تک آنها مطمئن شوید. اگر از اتصال درست برق و درستی کابل های منبع تغذیه مطمئن هستید، حال می توان علت روشن نشدن کامپیوتر را به قطعات سخت افزاری موجود در آن ربط داد.
به طور روتین سه بوق پشت سر هم در سیستم های معیوب بیانگر نبود حافظه کافی رم، برای شروع سیستم می باشد. پس اگر به سیستم، سخت افزار جدیدی، مثل رم اضافه کرده اید و بعد از روشن کردن کامپیوتر این صدا را شنیده اید، قطعه جدید اضافه شده را از سیستم جدا کنید و دوباره امتحان کنید. رم ها در ایجاد این صدا نقش بسیار مهمی دارند،
پس از اتصال و هماهنگ بودن معماری آنها با سیستم به خوبی اطمینان حاصل کنید. از رم های باکیفیت برای سیستم خود استفاده کنید. اگر قصد رم های جدیدی را دارید حتما به مشخصات مادربرد خود توجه کنید که از چه نوع حافظه ای پشتیبانی می کند. علاوه بر این مورد، تایمینگ رم ها را نیز بررسی کنید که یکسان باشند. اگر از سالم بودن رم های کامپیوتر مطمئن هستید، باتری CMOS را چک کنید.
حل مشکل صدا دادن کامپیوتر هنگام روشن شدن
صداها در کامپیوتر با حالت های مختلفی ممکن است به گوش برسند. انواع مختلف این صداها بیان کننده مشکلات مختلفی در آنهاست. نکته جالب اینجاست که هر کدام از برندهای خاص مادربرد از این صداها به شکل های گوناگونی استفاده می کنند و در هنگام روشن نشدن کامپیوتر، شکل های مختلفی از آن را ممکن است بشنویم.
اما این نوع صداها از کجا و به چه علت تولید می شوند؟ همه چیز به سیستم POST در BIOS برمیگردد. وظیفه اصلی بایوس در هنگام روشن شدن کامپیوتر راه اندازی عملکردی به نام POST می باشد. این سیستم، در ابتدا تک تک قطعات سخت افزاری موجود در سیستم را بررسی می کند و همه آنها که برای روشن شدن سیستم لازم دارد را مورد بررسی قرار می دهد.
حال اگر در این میان یکی از قطعه ها آسیب دیده باشد یا به هر علتی دچار مشکل شده باشد، POST این موضوع را به بایوس اطلاع داده و بایوس هم با تولید صدای بوق خاص آن، خراب بودن آن را به اطلاع ما می رساند. مادربرد خود و اطلاعات موجود مربوط به صداهای تولیدی آن را به خوبی فرا بگیرید تا در صورت بروز مشکلات این چنین و با تفسیر صدای خروجی از آن، هرچه سریع تر به منشا مشکل رسیده و آن را برطرف نمایید.
حل مشکل روشن و خاموش شدن کیس
برای بررسی علت روشن نشدن کامپیوتر، اقدامات زیادی را میتوان انجام داد که قبل از آنها می بایست از دلیل این اتفاق باخبر شویم. همانطور که اشاره کردیم بوق ها در مادربرد های مختلف با صداهای گوناگونی به گوش می رسند. شناسایی پیغامی که این بوق ها با خود به همراه دارند در پیدا کرد دلایل روشن نشدن کامپیوتر به ما کمک خواهد کرد.
مثلا در مادربرد AMI، شنیدن صدای تک بوق حاکی از خراب بودن حافظه سیستم، دو بوق عدم کارکرد درست تساوی گردش در حافظه و سه بوق بیانگر مشکل در نبودن رم کافی برای شروع سیستم می باشد. چهار بوق، مشکل موجود در تایمر و پنج بوق مشکلات CPU را بیان می کند.
وقتی سیستم شما به درستی روشن نمی شود یا به طور ممتد روشن و خاموش می شود، می توانید به وجود اختلال در سیستم ولتاژ پی ببرید. پس تنظیمات ولتاژ موجود را به درستی و با اطمینان کافی چک کنید و از درستی آن مطمئن شوید. گاهی سیستم ها به خاطر گرمای زیاد، توانایی خود را در راه اندازی ویندوز از دست می دهند و به همین سبب به درستی روشن نمی شوند.
پس اگر برای مدت طولانی از سیستم خود استفاده کرده اید، کمی به آن استراحت دهید و اجازه دهید کمی خنک شود و البته در آینده با قرار فن های بیشتر در مادربرد به سیستم خنک سازی آن کمک کنید. ریست کردن قطعات سیستم، درآوردن و جازدن با دقت قطعات سخت افزاری سیستم و نهایتا ریست کردن مادربرد به رفع مشکل روشن نشدن کامپیوتر کمک خواهد کرد.
درآخر
در این مقاله به بررسی دلایل روشن نشدن کامپیوتر پرداختیم. امیدواریم مطالب ذکر شده بری شما عزیزان مفید واقع شده باشد و بسیار سپاس گذاریم که مانند همیشه در فنی پارس همراه ما بودید.