روغن موتور خودرو یا همان روغن ماشین یک ترکیب ضد جوش، ضد کف، ضد اکسید و ضد زنگ است. همچنین عملکردهای دیگری از جمله خنک کردن موتور خودرو و جلوگیری از نفوذ آب دارد. استفاده از روغن خودرو یکی از روشهای مؤثر در جلوگیری از ساییدگی بین قطعات و کاهش صدای آنهاست. در صورتی که از روغن ماشین نامرغوب استفاده شود و یا میزان آن در خودرو کاهش یابد، قطعات به دلیل افزایش اصطکاک، سریعتر دچار فرسودگی خواهند شد. بنابراین، کم شدن روغن ماشین از مواردی است میتواند دغدغه بسیاری از صاحبان خودرو باشد. در این مقاله به بررسی علائم کم بودن روغن موتور و دلیل کم شدن روغن ماشین میپردازیم تا بسیاری از ابهامات در این باره را پاسخ دهیم. در صورت علاقمندی به یادگیری مکانیک خودرو توصیه میکنیم که در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی ثبت نام و شرکت نمایید.
اگر روغن موتور بیش از حالت نرمال کم شود، باید به دنبال علتهای ایجاد کننده و رفع آن باشید. برای تشخیص کاهش بیش از حد روغن موتور باید برخی از علائم و نشانههای آن را بدانید و در صورت بروز هر یک از این موارد، برای عیب یابی آن اقدام نمایید.
یکی از علائم روغن موتور مناسب، کم شدن میزان آن است؛ به گونه ای که به یکی از روشهای تشخیص روغن موتور مرغوب تبدیل شده است. در صورتی که پس از اضافه کردن روغن موتور به خودرو، پس از مدتی استفاده از خودرو، از حجم روغن موتور اصلاً کاسته نشده باشد، یعنی روغن غیراستاندارد و نامرغوب است.
همچنین در صورتی که روغن موتور از کیفیت مناسبی برخوردار نباشد، نیز ممکن است موجب مصرف بیشتر روغن شود. بنابراین، مصرف نشدن روغن موتور و یا مصرف شدن بیش از حد آن از نشانههای مهم روغن غیراستاندارد است.
همانطور که کم نشدن میزان روغن موتور موضوع مهمی است، بیش از حد کم شدن آن نیز نگران کننده است. میتوان گفت که مقدار مجاز کم شدن روغن موتور در هر خودرو متفاوت است اما به طور کلی برای هر 1000 کیلومتر، کاهش روغن ماشین در حدود 2/1 تا 2/5 لیتر کاملاً عادی میباشد.
روغن موتور مناسب علائم ظاهری خاصی دارد؛ از جمله روشن بودن رنگ روغن و ویسکوزیته متفاوت نسبت به روغن نامرغوب.
استفاده از روغن موتور نامناسب علاوه بر کاهش سریعتر روغن موتور، سبب کم شدن توان موتور خودرو و آسیبهای جدیتر در موتور نیز میشود.
سوختن روغن موتور اتفاقی است که در تمامی خودروها به دلیل وارد شدن روغن به محفظه احتراق رخ میدهد. مسئله مهم در این موضوع میزان روغن سوزی ماشین است. اگر در ازای هر 1000 کیلومتر، حدود 150 سانتیمتر مکعب روغن وارد محفظه احتراق شده باشد، نباید نگران بود.
اگر خروج روغن و ورود به سیلندر و محفظه احتراق خودرو بیشتر از این میزان و با خروج دود غلیظ از اگزوز همراه باشد، یعنی ماشین روغن سوزی دارد و میتواند علت کم شدن روغن موتور باشد.
یکی از علتهای روغن سوزی در خودرو زیاد بودن مقدار روغن است. اگر روغن زیادتر از حد لازم در خودرو ریخته شود، به دلیل خروج روغن موتور، میزان روغن سوزی نیز بیشتر خواهد شد.
در صورتی که رینگ پیستون خودرو فرسوده باشد، روغن به مقدار بسیار بیشتری وارد سیلندر و محفظه احتراق خواهد شد و میزان روغن سوزی نیز افزایش مییابد. برای بررسی رینگ و پیستون باید کاپوت خودرو را باز کنید و به دقت قطعات را نگاه کنید. اگر هر گونه فرسودگی و آسیب در آن مشاهده کردید، باید آن را تعویض نمایید تا مشکل کاهش میزان روغن موتور برطرف شود.
هر گونه مادهای که مایع باشد، به دلیل ماهیت آن دچار فرآیند تبخیر میشود. تبخیر شدن مقدار جزئی از روغن موتور نیز موضوعی طبیعی است. در صورتی که مقدار زیادی از روغن تبخیر شده باشد، باید به دنبال یافتن علت زیاد شدن دمای روغن باشید.
روغن موتور میتواند به دلیل نشت از واشر فیلتر روغن خودرو، کاسه نمد و … نشت کند که باید با بررسیهای دقیقتر نسبت به رفع آن اقدام کرد.
حتماً بخوانید: نکات مهم در نگهداری باتری خودرو
اگر سوپاپها و آب بندی موتور خودرو دچار اشکال شده باشد و یا در سوپاپها و گایدها چسبندگی ایجاد شود، شاهد کم شدن روغن موتور ماشین خواهید بود.
خرابی سوپاپها، مشکلات آب بندی و گاید باید بررسی شود، توصیه میکنیم تشخیص مشکلات سوپاپها توسط یک مکانیک ماهر انجام شود. در صورت تشخیص این موضوع باید هر قطعهای که آسیب دیده و فرسوده است را تعویض نمایید.
برخی از عوامل محیطی مانند رانندگی در جادههای نامناسب و یا رانندگی با دور موتور خیلی بالا میتواند به واشرها و آب بندهای خودرو آسیب وارد شود. در نتیجه آسیب به آب بندها و واشرها میزان مصرف روغن نیز افزایش خواهد یافت.
روغن ریزی از کف خودرو از علائم نشتی روغن خودرو است. پس از چند ساعت که خودرو را جایی پارک کردید، به زمین زیر خودرو دقت کنید. اگر نشانهای از چربی و روغن دیده شود، یعنی روغن موتور نشتی دارد و مقدار آن در خودرو کم شده است.
روشن شدن هر یک از چراغهای چک خودرو دلایل مختلفی دارد. اگر روغن موتور خودرو کمتر از حد نرمال باشد، چراغ چک روغن روشن خواهد شد. در صورت مشاهده این مورد، حتماً آن را بررسی نمایید و مشکل را برطرف نمایید.
روغن موتور قطعات مختلف موتور مانند یاتاقان، شاتون و … را روان کاری میکند. مشکلات مربوط به کیفیت پایین روغن خودرو میتواند سبب تجمع رسوب و آلودگی در این قطعات شود. در نتیجه، مسیرهای عبوری روغن و یا حتی پمپ روغن مسدود خواهند شد. همین موضوع خراب شدن و فرسودگی یاتاقانها، قفل شدن موتور و شنیده شدن صدای تق تق از موتور خودرو را ایجاد میکند. در این صورت گفته میشود، خودرو یاتاقان زده است.
افزایش اصطکاک قطعات در موتور از مواردی است که در صورت کم شدن روغن موتور خودرو حتماً رخ خواهد داد. همچنین اگر شتاب خودرو کمتر از حد نرمال شود، یکی از علتهای آن میتواند کم شدن روغن موتور باشد.
در بعضی مواقع نیز کاهش مقدار روغن موتور و افزایش ساییدگیهای قطعات موتور میتواند سبب روشن نشدن موتور خودرو شود.
خروج دود و آلایندهها از اگزوز ماشین از علائم کم شدن روغن موتور خودرو به شمار میرود. دود ناشی از کم شدن روغن موتور میتواند آسیبهای شدیدی به سلامت سرنشینان و محیط زیست وارد کند.
مصرف سوخت خودرو یکی از نشانههای اصلی کم شدن روغن موتور است. خودرو به دلیل کم شدن توان موتور، به گاز دادن بیشتر نیاز دارد تا کاهش قدرت آن جبران شود. همین موضوع سبب بیشتر شدن مصرف بنزین ماشین شود و از عواملی است که به راحتی راننده متوجه این قضیه خواهد شد.
یکی از سادهترین عواقبی که تعویض نکردن و کم شدن روغن موتور ایجاد میکند، تجمع آلودگیها و کثیفیها در موتور است. جمع شدن کثیفیها میتواند منجر به آسیب دیدگی و شکستن ساچمههای پمپ شود. علامت اصلی شکستگی ساچمهها با یاتاقان زدن خودرو قابل تشخیص است.
حتماً بخوانید: نکات اساسی در مورد تعمیر و نگهداری اتومبیل
اگر دلایل کم شدن روغن خودرو رفع نشوند، مشکلات بزرگتری مانند اصطکاک بیشتر در قطعات موتور خودرو ایجاد میشود. اصطکاک بیشتر موتور موجب استهلاک سریعتر خودرو شده و در نتیجه هزینههای بیشتری برای تعمیر و تعویض قطعاتی مانند تعویض پیستون، تعویض تسمه تایم، تعمیر موتور و … بر دوش شما میافتد.
در این مقاله روشهایی را برای تشخیص کم شدن روغن موتور ماشین بررسی کردیم. همچنین علائم و عواقبی را که در نتیجه کم شدن روغن موتور در انتظار شما و خودروی شماست، مطرح کردیم تا متوجه اهمیت موضوع شوید. در صورت مشاهده هر یک از موارد ذکر شده برای عیب یابی خودرو اقدام کنید. توصیه میکنیم که بررسی خودرو و مشکلات آن را به یک مکانیک خودرو حرفهای بسپارید.