چراغ های چک زنگ خطر کامپیوتر خودروها می باشند که مشکلات و عیب های خودرو را توسط کامپیوتر خودرو نمایش می دهند و هشدار می دهند که مشکلی در خودرو وجود دارد و معمولا رنگ این چراغ ها نارنجی، زرد و قرمز است. توجه کنید که باید چشمک زدن چراغ چک را در خودرو مسئله ای جدی در نظر بگیرید زیرا این چراغ ها وضعیت احتراق ناقص را به شما نشان می دهند که می تواند علت های مختلفی داشته باشد که یکی از مهم ترین آن ها می تواند داغ شدن بیش از اندازه کاتالیزور باشد. می توان گفت که روشن شدن چراغ چک خودرو همیشه باعث نگرانی صاحبان خودرو می باشد زیرا این چراغ ها حتما از وجود مشکلی در خودرو خبر می دهند که بسیاری از افراد نمی دانند که این مشکل از کجاست همچنین می توان گفت که سیستم تشخیص خودرو شما، چراغ های چک می باشند و عملکرد های سرعت موتور خودرو، زمان احتراق و… را کنترل می کنند.
روشن شدن چراغ چک خودرو یکی از موضوعی است که نمایان شدن آن در خودرو برای بسیاری از صاحبان خودرو نگران کننده است. این چراغ بنا به دلایل گوناگونی روشن می شود در برخی از موارد این چراغ به دلیل مشکلات سطحی در خودرو روشن می شود اما در پاره ای از موارد روشن شدن این چراغ خبر از مشکل جدی در ماشین می دهد.
رنگ این چراغ در خودروها به صورت زرد، نارنجی و قرمز است و در پاره ای از مواقع به صورت چشمک زن روشن می شود. اگر چراغ چک به صورت چشمک زن روشن شود باید موضوع را جدی بگیرید چرا که این موضوع حکایت از احتراق ناقص خودرو داشته که این موضوع می تواند باعث احتراق حریق در خودرو شود. به همین خاطر هنگام روشن شدن این چراغ بایستی هر چه سریعتر نسبت به بررسی خودرو بپردازید و علت روشن شدن چراغ چک خودرو را شناسایی کنید.
چرا چراغ چک ماشینم روشن میشه؟ علتش چیه و چطوری باید تعمیرش کنم؟ خب این اتفاق ممکن است برای شما هم رخ داده باشد روشن شدن چراغ چک خودرو دلایل مختلفی داره ما در ادامه برخی از آنها را نام برده ایم. شما با کمک این مطلب متوجه خواهید شد که مشکل خودرو چیست و چرا چراغ چک روشن میشه.
نخستین دلیل روشن شدن چراغ چک ماشین به بروز مشکل در سنسور اکسیژن مربوط می شود. سنسور اکسیژن یا حسگر O2 وظیفه اندازه گیری میزان اکسیژن در سیستم اگزوز خودرو را بر عهده دارد. این قطعه با ارسال اطلاعات لازم به کامپیوتر خودرو، زمینه مناسب برای تنظیم مخلوط سوخت و هوا در داخل سیلندرها را فراهم می آورد.
در صورت خراب بودن سنسور اکسیژن، موتور خودرو همچنان به فعالیت خود ادامه داده، اما میزان مصرف بنزین و گاز افزایش پیدا می کند. در دراز مدت، این مشکل می تواند به سایر اجزای پیشرانه، مبدل کاتالیزور و شمع ها آسیب جدی وارد کند. با تعمیر یا تعویض سنسور اکسیژن، مشکل ایجاد شده رفع می گردد.
مشکل در سنسور هوا را می توان دیگر علت روشن شدن چراغ چک در خودرو برشمرد. سنسور جریان هوا یا MAF کنترل و مدیریت میزان ورود هوا به پیشرانه خودرو را عهده دار می باشد. این قطعه از بخش های مهم سیستم مدیریت خودرو بوده که در صورت خراب شدن شتاب و قدرت ماشین کاهش چشمگیری پیدا می کند.
در نتیجه این امر، امکان بالا رفتن خودرو از سر بالایی میسر نخواهد شد. به طور معمول، این سنسور در میان دریچه گاز و فیلتر هوا قرار گرفته است. انتشار بوی بد از اگزوز، تولید دود سیاه، افت شتاب ماشین و کارکرد نامطلوب پیشرانه، از مهم ترین علائم خرابی سنسور جریان هوا محسوب می شوند.
وایر شمع ها، منتقل کننده نیروی برق از قسمت کوئل به شمع های خودرو می باشند. ایجاد جرقه به منظور انفجار بنزین و متعاقب آن، حرکت خودرو، توسط شمع ها صورت می گیرد. فرسودگی این قطعات، عدم اشتعال مخلوط سوخت و هوا در سیلندرها را در پی دارد. در چنین شرایطی، شاهد روشن شدن چراغ چک خودرو خواهیم بود. وایرها و شمع ها، از جمله لوازم مصرفی بوده که پس از گذشت مدت زمانی می بایست تعویض شوند. شتاب پایین خودرو، افت کارکرد پیشرانه و خام سوزی موتور در حالت عادی، از مهم ترین علائم خرابی وایر شمع ها تلقی می گردند.
خرابی دریچه سیستم چرخش گاز اگزوز یا EGR، از دیگر دلایل روشن شدن چراغ چک ماشین به شمار میآید. این سیستم با کاهش میزان اکسید نیتروژن حاصل از کارکرد پیشرانه، در کارکرد مطلوب و بهینه موتور خودرو نقش بسزایی ایفا می نماید. همچنین، سیستم EGR با هدایت گازهای داغ اگزوز به درون محفظه احتراق، سوختن راحت بنزین را رقم می زند. با گذشت زمان، احتمال خراب شدن دریچه یا مسدود شدن منافذ آن وجود دارد.
تمیز کردن تمام پورت های دریچه یا تعمیر سیستم erg، از راهکارهای موثر برای برطرف کردن این مشکل می باشد. ضمنا، سیستم چرخش گاز اگزوز، در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای بسیار تاثیرگذار است.
در برخی مواقع، علت روشن شدن چراغ چک خودرو را باید در تمام شدن باتری خودرو جستجو نمود. در اغلب خودروها، روشن شدن چراغ دینام، حکایت از بروز مشکل در باتری ماشین دارد. عدم وجود باتری، خاموش بودن پیشرانه و کار نکردن سیستم برقی خودرو را به دنبال دارد. شارژ باتری یا در مواقع حادتر تعویض آن، از اقدامات موثر در جهت رفع ایراد به وجود آمده می باشد.
همه خودروها دارای سیستم خلاء می باشند. این سیستم کارکردهای مختلفی را در ساختمان یک خودرو انجام می دهد. سیستم خلاء با مسیریابی دود و تبخیر بنزین، در کاهش آلودگی های هوا کمک شایانی می نماید. بالا ماندن دور موتور، درجا زدن پیشرانه هنگام کارکرد و مواجه شدن با دور زیاد و غیر معمول موتور، خبر از بروز نشتی در این سیستم می دهد.
همچنین، قرار گرفتن شیلنگ های خلاء در معرض سرما یا گرمای شدید، موجب خشک شدن و شکنندگی آنها می شود. به همین جهت، نوسانات جوی و دمایی را می توان از علت های شایع نشت سیستم خلاء قلمداد نمود.
در مواقعی، نصب و تنظیم نشدن درست دزدگیر می تواند علت روشن شدن چراغ چک خودرو باشد. در این شرایط کامپیوتر خودرو با تشخیص دادن سیستم نصب شده به عنوان عامل مخرب، چراغ چک را روشن می کند. دزدگیر می تواند ضمن تخلیه باتری، مانع از روشن شدن خودرو شود. این موضوع به روشن شدن چراغ چک خودرو می انجامد. در صورت اطمینان حاصل کردن از این مشکل، با نصب دقیق و درست دزدگیر خودرو، به احتمال قوی این مشکل برطرف می گردد.
برخی مواقع، دلیل روشن و خاموش شدن چراغ چک خودرو با خرابی مبدل کاتالیزور مرتبط است. این مبدل کنترل خروجی گازها و سیستم اگزوز خودرو را بر عهده دارد. به طور معمول، تمامی خودروهای بنزینی دارای مبدل کاتالیزور می باشند. تعویض کردن این قطعه بر حسب کیلومتر طی شده، از راهکارهای موثر در این زمینه محسوب می شود.
همچنین، تعویض روغن موتور و شمع های خودرو، از اقدامات بسیار مهم در جهت سالم نگه داشتن مبدل کاتالیزور تلقی می گردد. در صورت خرابی مبدل کاتالیستی، غالبا میزان مصرف سوخت با مسافت طی شده، همخوانی ندارد. ضمنا، راننده علی رغم فشار دادن پدال گاز، سرعت و شتاب بیشتری را احساس نخواهد کرد.
شل بودن درپوش مخصوص سوخت، دیگر علت روشن شدن چراغ چک در خودرو پراید، پژو و غیره را شامل می شود. درپوش، از بخش های مهم سیستم سوخت خودرو به حساب می آید. وجود این درپوش، ضمن حفظ فشار کامل سیستم، از بخار شدن سوخت موجود در مخزن جلوگیری می کند. در صورت روشن شدن چراغ چک پس از پر شدن باک، میبایست از قرار گرفتن و سفت بسته شدن درپوش در جای خود اطمینان حاصل نمود.
قطعه کوئل جریان الکتریکی مورد نیاز برای جرقه زدن شمع های خودرو را تامین می کند. خرابی این قطعه علاوه بر عدم کارکرد درست شمع ها، روشن شدن چراغ چک ماشین را به دنبال دارد. افزایش مصرف سوخت، نشت روغن، خوب کار نکردن موتور برخی از علائم خرابی کوئل می باشد.
خراب شدن ترموستات نیز می تواند علت روشن شدن چراغ چک خودرو باشد. ترموستات خودرو با نظارت بر دمای محیط و ارسال جریان سرد به سمت پیشرانه، تنظیم دمای موتور را انجام می دهد.
چراغ چک خودرو حتما به دلیل مشخصی روشن می شود و علت اهمیت دادن به آن می تواند این باشد که در یکی از قسمت های خودرو مشکلی پیش آمده است بنابراین علت روشن شدن چراغ چک خودرو عوامل زیر می باشد:
اگر درب باک خودرو شما به هر دلیلی باز مانده باشد و فراموش کرده باشید آن را ببندید، یا دچار شکستگی شده باشد، چراغ چک خودرو به شما هشدار می دهد و روشن می شود بنابراین باید درب باک را تعمیر کرد یا در صورت باز بودن آن را بست.
یکی از شایع ترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو، خراب شدن سنسور اکسیژن می باشد که باید توجه کرد خراب شدن این قطعه می تواند موجب خراب شدن قطعه های دیگر در خودرو مانند کاتالیزور باشد که کاتالیزور قطعه بسیار گران قیمت و ارزشمندی می باشد که در صورت خرابی هزینه زیادی را باید برای آن صرف کرد.
همچنین می توان گفت که خراب شدن سنسور اکسیژن باعث مصرف بالای سوخت خودرو می شود و باعث مشکلات در ورود اطلاعات به ای سی یو (ایسیو) خودرو می شود.
امروزه خودروهایی که مدرن هستند و به تازگی وارد بازار شده اند دارای یک چراغ مخصوص برای نشان دادن مشکل در باطری می باشند و همچنین در خودروهای دیگر چراغ های دینام می توانند مشکلات در باتری را هشدار دهند. بنابراین علت روشن شدن چراغ چک خودرو می تواند به دلیل ایرادهای جزئی در باتری یا خرابی آن باشد.
سنسورهای جریان هوا دارای وظایف مختلفی هستند که یکی از مهم ترین آنها این است که مقدار هوایی که وارد ورودی موتور می شود را کنترل کنند و اطلاعات مورد نیاز را به ECU دهند تا بتواند میزان سوخت را تنظیم کند. بنابراین علت روشن شدن چراغ چک خودرو می تواند مشکل در سنسورهای جریان هوا نیز باشد.
می توانیم باتری خودرو را قطع و وصل کنیم که باعث خاموش شدن چراغ چک می شود همچنین می توانیم دیاگ زدن را انجام دهیم تا چراغ چک را خاموش کنیم. همین طور رانندگی کوتاه مدت نیز باعث خاموش شدن چراغ چک در ماشین پراید می شود.
در این مطلب به بررسی یکی از مهم ترین مشکلات خودرو یعنی روشن شدن چراغ چک پرداختیم. دلایلی که در این مطلب به آن اشاره شد از مهم ترین دلایل روشن شدن چراغ چک خودرو می باشد. اگر از علاقه مندان به تعمیرات خودرو هستید و می خواهید به صورت حرفه ای در این زمینه فعالیت داشته باشید توصیه می کنیم در دوره های آموزش مکانیک خودرو فنی پارس ثبت نام نمایید.
مهم ترین دلیل روشن شدن چراغ چک دنا و دنا پلاس معیوب بودن ECU می باشد. اگر ECU عملکرد مناسبی نداشته باشد چراغ چک روشن خواهد شد.
برای خاموش کردن چراغ چک خودرو می توانید چهار کار انجام دهید، 1 به رانندگی خود ادامه دهید و تنظیمات را دستکاری نکنید، 2 ماشین را یکبار خاموش و روشن کنید، 3 قطع و وصل کردن اتصال باطری ماشین، 4 استفاده از دیاگ.
علاوه بر 11 مورد بالا که علت روشن شدن چراغ چک خودرو ها می باشد در خودرو تیبا کارکرد زیاد موتور و گرم شدن بیش از حد آن از علت های روشن شدن چراغ چک می باشد.
معمولا روشن شدن چراغ چک در همه خودرو ها یکسان است، حتما 11 مورد بالا را چک کنید و علت روشن شدن چراغ چک ماشین خود را بیابید.