بدون شک خرابی و ایجاد اختلال در عملکرد کولر گازی در روز های گرم سال اتفاق بسیار ناخوشایندی است که می تواند سبب سلب آرامش شود. خرابی کولر گازی علاوه بر اینکه فضا و محیط خانه را خنک نمی کند، بلکه در برخی از شرایط باعث افزایش مصرف انرژی می شود. از این رو عیب یابی کولر گازی و آشنا با مشکلات احتمالی آن می تواند بسیار موثر باشد.
همچنین برخی از مشکلات و ایرادات احتمالی کولر گازی جزئی بوده و خودتان به تنهایی می توانید برای رفع آن اقدام کنید. اما در برخی از شرایط برای عیب یابی کولر گازی به افراد متخصص نیاز دارید. به هر حال آشنا بودن با مشکلات و نحوه عیب یابی کولر گازی خالی از لطف نمی باشد. در ادامه مطلب از سایت آموزشگاه فنی پارس به نحوه عیب یابی کولر گازی می پردازیم.
قبل از اینکه به مشکلات و نحوه عیب یابی کولر گازی بپردازیم، بهتر است با این نکته مهم آشنا شوید که به دلیل اجزا پیچیده کولر گازی، در صورت وقوع هرگونه مشکل و اختلال در عملکرد آن خودتان برای عیب یابی دستگاه دست به کار نشوید. اگر در این حوزه تخصصی ندارید بهتر است برای عیب یابی کولر گازی اقدام نکنید زیرا ممکن است آسیب بیشتری به دستگاه وارد کنید.
از این رو توصیه می شود با مواجه شدن با مشکلات احتمالی کولر گازی از متخصصین این رشته کمک بگیرید. علاوه بر این مورد، اگر علاقه مند به حوزه نصب و تعمیرات کولر گازی هستید، می توانید در دوره های آموزش تعمیرات کولر گازی شرکت کنید و با تمامی فرایند عیب یابی و مشکلات رایج کولر گازی از 0 تا 100 توسط اساتید ماهر آموزش ببینید.
مرتبط بخوانید: علت باد گرم کولر گازی چیست و چگونه رفع می شود؟
یکی از مشکلات رایج کولر گازی تولید نکردن هوای خنک در حین روشن بودن می باشد. در ابتدا بهتر است مطمئن شوید که تمامی دریچه های کولر باز باشند و سپس از درست تنظیم شدن ترموستات اطمینان حاصل کنید. اگر متوجه هیچ گونه مشکلی در عملکرد ترموستات نشدید، فیلتر هوای کولر گازی را بررسی نمایید. ممکن است فیلتر هوا به دلیل وجود گرد و غبار بیش از حد مسدود شده باشد و هیچ جریان هوایی را دریافت نکند.
برای رفع این مشکل کافی است فیلتر کولر گازی را با صابون تمیز کنید. همچنین تعویض و تمیز کردن فیلتر هوا کولر گازی به موقع، می تواند از این مشکل پیشگیری کند. البته در عیب یابی کولر گازی زمانی که باد سرد تولید نمی کند می تواند علت آن از کار افتادن کمپرسور یا تمام شدن شارژ گاز باشد. در هر صورت بهتر است برای تشخیص منشاء مشکل از متخصصین تعمیرات کولر گازی کمک بگیرید.
یکی دیگر از مشکلات رایج در عیب یابی کولر گازی کاهش عملکرد برای تولید هوای خنک می باشد. شاید به تازگی متوجه شده باشید که کولر گازی همچون گذشته فضا خانه را کامل خنک نمی کند. در گام اول از باز بودن دریچه های کولر گازی اطمینان حاصل کنید، زیرا اگر حتی یک دریچه بسته باشد، کولر گازی برای خنک کردن فضا خانه و رسیدن به دما تنظیم شده باید فعالیت و انرژی بیشتری مصرف کند.
بنابراین توصیه می شود هیچگاه دریچه های کولر گازی را نبندید. اگر دما فضا خانه بیش از حد پایین می باشد، کافی است دما تنظیم شده را چند درجه افزایش دهید. اگر دریچه های کولر گازی باز است اما سرمادهی آن همچون گذشته نیست، منشاء مشکل می تواند در معیوب شدن کمپرسور، کثیفی لوله و کم شدن سطح شارژ کولر گازی باشد.
عیب یابی کولر گازی در زمانی که کولر گازی یک سره کار می کند و خاموش نمی شود، کمی تخصصی و پیچیده می باشد. در شرایطی که کولر گازی بعد از رسیدن به دما تنظیم شده خاموش نمی شود، امکان دارد مشکل از کنترل های الکترونیکی باشد. معیوب شدن ترموستات یا خارج شدن سنسور از موقعیت خود می تواند علل اصلی یکسره کار کردن کولر گازی باشد.
ممکن است بعد از فشردن دکمه پاور، متوجه شده باشید که زمان خاموش شدن کولر گازی طول می کشد. این مشکل می تواند منشا در کثیف بودن فیلتر هوا داشته باشد. از علت دیر خاموش شدن کولر گازی می توان به مواردی همچون قدیمی بودن یا ضعیف بودن کولر گازی نسبت به محیط خانه اشاره داشت. سایر مواردی که می توانند سبب خاموش نشدن کولر گازی شوند عبارت است از:
با توجه به موارد گفته شده فوق، ممکن است برخی از اوقات متوجه خاموش شدن خود به خود کولر گازی شده باشید. در این شرایط به اصطلاح کولر گازی دچار اورلود شده است که برای حفظ ایمنی دستگاه، خود به خود خاموش می شود. وجود مشکل در برد دستگاه می تواند منشاء اصلی این مشکل باشد. برای رفع و عیب یابی دقیق، بهتر است از یک تعمیرکار کولر گازی کمک بگیرید.
مطلب پیشنهادی: علت آف یا خاموش شدن کولر گازی چیست؟
نشتی آب از کولر گازی یکی از رایج ترین مشکلات میان کاربران به شمار می رود که منشاء آن می تواند بسیار گسترده باشد. عواملی همچون کثیف بودن فیلتر های کولر گازی، کمبود گاز، اشتباه نصب کردن لوله خروجی آب کولر گازی، عدم تعادل و نصب نامناسب، آسیب دیدن پمپ، مسدود شدن کولر و موارد دیگر همگی می توانند سبب نشت آب از کولر گازی شوند.
حین مواجه شدن با این مشکل توصیه می شود هر چه سریعتر دستگاه خود را خاموش کنید تا آب به قطعات داخلی کولر همچون برد آسیبی وارد نکند. از آنجایی که عوامل زیادی می تواند سبب نشت آب از کولر گازی شود، بهتر است تعمیر و عیب یابی آن را به یک متخصص تعمیرات کولر گازی واگذار کنید.
مرتبط بخوانید: بررسی جامع علت آب دادن کولر گازی و اسپیلت
شاید برای شما جالب باشد که بدانید امکان این که کولر گازی در داغ ترین روز های تابستان یخ بزند، وجود دارد. در اصل یخ زدن کولر گازی یکی از مشکلات رایج این دستگاه می باشد که فرایند عیب یابی آن می تواند کمی پیچیده باشد. مهم ترین علل یخ زدن کولر گازی عبارت است از: عدم وجود جریان هوا، عدم وجود گاز کافی، گرفتگی لوله های کولر گازی یا قطعات داخلی، اتومات نکردن کولر گازی و کثیف بودن فیلتر همگی می توانند سبب یخ زدگی کولر گازی شوند. برای اینکه از یخ زدگی کولر گازی جلوگیری کنید توصیه می شود تعویض فیلتر هوای دستگاه را طبق یک مدت زمان خاصی به طور مداوم انجام دهید. همچنین بررسی و تمیز کردن کویل نیز بی تاثیر نمی باشد.
داغ شدن موتور فن کولر گازی از مهمترین مشکلات این سیستم گرمایشی به شمار می رود که در صورت اتفاق مداوم آن می تواند عملکرد کلی دستگاه را مختل کند. از مهمترین علل این مشکل باید به وجود نداشتن جریان هوا مناسب برای تهویه فن ها اشاره داشت. معیوب بودن موتور یا کوچک بودن ابعاد فن در مقایسه با قدرت کولر گازی می تواند علت داغ شدن فن کولر گازی بشود.
در این شرایط معمولا کولر گازی اورلود کرده و ممکن است به خودی خود خاموش شود. در فرایند عیب یابی کولر گازی به این موضوع دقت داشته باشید که فن کولر گازی نیاز به سرویس دوره ای دارد و بایستی طبق زمان بندی درست سرویس و تمیز شود.
گاهی اوقات ممکن است با صداهایی عجیب و ناهنجار از کولر گازی خود مواجه شوید که می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که به آن میپردازیم.
از جمله دلایلی که سبب بروز انواع صدا در کولر گازی می شود، عبارت است از:
همچون پکیج های دیواری، زمانی که صدا ناهنجار به گوشتان می خورد نشانه ای است که یک مشکلی در عملکرد کولر گازی وجود دارد و یا در شرف خرابی است. از این رو بایستی زود دست به کار شوید. به عنوان مثال اگر دستگاه شما صدای باد از خود تولید می کند، دستگاه در این شرایط باید پاکسازی شود.
بهتر است برای رفع شدت باد در پنل کولر گازی به صورت مداوم یا سالیانه فرآیند سرویس و تمیز کردن کولر گازی را انجام دهید تا از بروز این مشکل جلوگیری شود. امکان دارد فیلتر بر اثر گذشت زمان پر شده و نیاز به تعویض یا نظافت دارد. بنابراین برای افزایش طول عمر دستگاه و جلوگیری از بروز مشکلات سنگین و پر هزینه، سرویس سالیانه دستگاه را پشت گوش نیندازید.
دقت داشته باشید هزینه و عیب یابی کولر گازی و تعمیر آن کاملا متغیر بوده و نمی توان مبلغ مشخصی را اعلام کرد. هزینه تعمیر و عیب یابی کولر گازی به مواردی همچون تعویض قطعه، علت و میزان گستردگی خرابی و موارد دیگر بستگی دارد. از این رو توصیه می شود برای اینکه هزینه تعمیر کولر گازی را به حداقل برسانید، به طور سالانه دستگاه خود را حداقل یک بار سرویس کنید تا از به وجود آمدن مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
زیرا هزینه سرویس به مراتب از هزینه تعمیر کمتر می باشد. اما برخی از افراد زمانی متوجه این موضوع می شوند که هزینه سنگینی را جهت تعمیر قطعات معیوب پرداخت کنند.
جمع بندی
همان طور که مطالعه کردید اجزا و سیستم پیچیده کولر گازی بسیار گسترده بوده و برای انجام صحیح فرایند تعمیر آن بایستی از افراد متخصص کمک بگیرید. اگر با هر یک از علائم و مشکلات رایج کولر گازی مواجه شدید، بهتر است در اسرع وقت برای رفع آن اقدام کنید. زیرا در اکثر مواقع ممکن است ایراد بسیار جزئی باشد و خیلی ساده برطرف شود اما نادیده گرفتن آن می تواند منجر به خسارت و صرف هزینه و زمان بیشتری شود. همچنین تمامی اجزا و قطعات به نحوی به هم متصل و مریوط هستند و خرابی قطعهای می تواند عملکرد بقیه را نیز مختل کند.