لیسهگیری خودرو چیست؟
زمانی که اتومبیل شما دچار تصادف میشود ممکن است خط و خشهایی روی آن ایجاد شود و از آنجایی که خودرو دارای رنگی یکدست است ظاهر و زیبایی اتومبیل را تحت تاثیر قرار میدهد. جای نگرانی نیست، زیرا امروزه با به کار بردن روشهایی نوین به راحتی میتوان این خط و خشهای عمیق خودرو را از بین برد. این جاست که کاربرد لیسه گیری خودرو مشخص می شود. لیسه گیری خودرو یا لیسه کشی، بخشی از مراحل خشگیری رنگ بدنه خودرو است. در واقع لیسه گیری روشی برای ترمیم رنگ بدنه خودرو است.
پیش تر در مقاله معرفی انواع رنگ خودرو و مزایا و معایب آن اشاره به این مطلب کردیم که که رنگ خودرو از 4 لایه تشکیل شده است. خط و خش ایجاد شده اگر در لایه اول بدنه باشد این نوع خط و خش سطحی است اما اگر در لایه های بعدی باشد این خط و خش عمیق محسوب می شود که رفع کردن هر کدام از آنها راه و روش های خاص خودش را دارد.
لیسهگیری خودرو در واقع برای از بین بردن خط و خشهای عمیق خودرو است. هنگامی که خودرو آسیب میبیند و ترکهایی روی رنگ خودرو ایجاد میشود عمل لیسهگیری خودرو باید انجام شود و اگر برای رفع آن سریعا مراجعه نشود ممکن است رنگ آن قسمت از بدنه خودرو دچار ریزش شود و قسمت آسیب دیده خودرو نیاز به رنگ آمیزی مجدد داشته باشد.
- چه زمانی باید لیسهگیری خودرو انجام شود؟
- روش انجام دادن لیسهگیری
- بعد از لیسهگیری خودرو چه باید کرد؟
- قلم لیسه گیری چیست؟
- قیمت لیسه گیری خودرو بر چه اساسی محاسبه می شود؟
- معایب لیسه گیری چیست؟
- اهمیت عملیات پولیش کردن بعد از لیسه گیری خودرو
- قلم گیری رنگ خودرو
- از تفاوت های میان لیسه گیری و قلم گیری خودرو چیست؟
- جمع بندی کاربرد لیسه گیری خودرو
چه زمانی باید لیسهگیری خودرو انجام شود؟
در واقع کاربرد لیسهگیری خودو برای از بین بردن خط و خشهای عمیقی که به لایههای زیرین خودرو نفوذ کردند کاربرد دارد. بنابراین بعد از وقوع حادثه، زمانی که هنوز رنگ بدنه خودرو تا حدودی هنوز سالم است و کامل نریخته است بهتر است به صافکار نقاش مراجعه کنید تا مشکلتان را حل کند. با مراجعه به موقع تا حدودی می توان جلوی هزینههای گزاف را گرفت. در واقع تنها کسی که میتواند جلوی آسیب جدی و هزینههای اضافی را بگیرد متخصص لیسه گیری خودرو است.
روش انجام دادن لیسهگیری
برای انجام این کار، متخصص لیسهگیری خودرو نواحی آسیب دیده را با شویندههایی خاصی به طور کامل تمیز میکند سپس این نواحی را در مقابل نور فرا بنفش یا نور خورشید قرار میدهد. در مرحله بعدی عمل بتونه کاری خودرو و رنگ خودرو را انجام میدهد و محل فرو رفته بدنه خودرو را با رنگ جامد یا رنگ خشک پر میکند. بعد از اینکه رنگ به طور کامل توسط بدنه خودرو جذب شد عمل لیسهگیری شروع میشود و در نهایت بعد از خشک شدن بتونه یا رنگ، اضافات رنگ را برمیدارند. به این عمل صافکار، نقاش که با استفاده از لیسک انجام میشود و شامل برداشتن اضافات رنگ، و یکدست کردن بدنه خودرو است لیسهگیری خودرو گفته میشود. اگر عمل لیسهگیری خودرو انجام نشود باعث کدر شدن بخشهای محل آسیب دیده میشود که به لحاظ ظاهری، خودرو جلوه خوبی نمیگیرد.
بعد از لیسهگیری خودرو چه باید کرد؟
کاربرد لیسه گیری خودرو بسیار زیاد است. بعد از لیسهگیری خودرو نوبت به پولیش کردن بدنه خودرو است که خود این مرحله هم از اهمیت بالایی برخوردار است و نیاز به تخصص و دانش بالایی دارد. پولیش کردن براساس رنگ بدنه خودرو انجام میشود که این رنگ توسط دستگاه های پیشرفته به طور دقیق قابل تشخیص است. در پولیشکاری، متخصصان با بهره گرفتن از دستگاه های پولیش تخصصی و پولیش های جامد قوی اقدام به پولیش ناحیه آسیب دیده خودرو میکنند. در این مرحله بدنه خودرو باید کاملا خشک باشد تا مواد استفاده شده در فرورفتگیهای خراش خودرو پخش نشود. بعد از این مرحله واکس بدنه انجام میشود. در واقع واکس زدن بدنه خودرو نهاییترین مرحله خشگیری خودرو است. متخصصین در این مرحله بر اساس میانگین دمای هوا اقدام به انتخاب واکس مناسب میکنند. اما به طور کلی میتوان گفت تمام واکسهای استفاده شده در مرحله نهایی جز گروه واکسهای نرم هستند.
قلم لیسه گیری چیست؟
یکی از ابزارهای فرآیند لیسه کشی خودرو قلم لیسهگیری است که کاربرد لیسه گیری خودرو از بین بردن سریع خراشهایی است که روی سطح بدنه خودرو به وجود آمده اند. همچنین بر اثر تصادف ممکن است رنگهایی از ماشین دیگر، روی بدنه باقی بماند که برای از بین بردن آن از قلم لیسه گیری استفاده میشود. همچنین برای استفاده بیشتر و بهتر از قلم لیسه گیری می توان آنرا با شامپو Carnauba Wash and Wax شست و شو داد و بعد از هر بار استفاده کردن آنرا خشک کرد.
قیمت لیسه گیری خودرو بر چه اساسی محاسبه می شود؟
عوامل مختلفی از جمله اندازه خط و خش های ایجاد شده، مدت زمانی که از آن گذشته در هزینه لیسه گیری خودرو تاثیر دارند. همچنین عمق خراش خودرو، نوع و مدل خودرو، منطقه آسیب دیده، رنگ خودرو و … از این عوامل هستند.
معایب لیسه گیری چیست؟
عملیات لیسه گیری بستگی به خراش و عمقی که روی خودرو ایجاد کرده است انجام می شود. بعد از عمل لیسه گیری خودرو، قطر بدنه اتومبیل مقداری کم میشود در نتیجه ضریب امنیت مسافران مقداری کاهش پیدا می کند که این خود باعث افت قیمت خودرو می شود.
اهمیت عملیات پولیش کردن بعد از لیسه گیری خودرو
عملیات پولیش کاری بدنه ماشین بعد از انجام لیسه گیری خودرو انجام می شود، همچنین پولیش کاری ماشین از مرحله هایی نهایی خش گیری به حساب می آید. در این مرحله برای انتخاب واکس مناسب باید بر اساس میانگین دمای هوا و نوع کاربری که خودرو دارد توجه کنید. البته در کل واکس هایی که برای خش گیری استفاده می شوند از دسته واکس های نرم به حساب می آیند.
همچنین در نواحی آسیب دیده، پولیش کاری را با رنگ جامد قوی و دستگاه پولیش انجام می دهند و باید برای پولیش کاری از رنگ بدنه خودرو استفاده شود. زیرا در غیر این صورت باعث آسیب به رنگ خودرو شده و جلوه زیبایی ندارد و رنگی که به دست می آید یکدست نیست.
قلم گیری رنگ خودرو
یکی از مشکلاتی که باعث از بین رفتن زیبایی خودرو می شود ایجاد خط و خش بر روی بدنه ماشین است. رنگ خودرو مانند یک لایه محافظ است که بدنه و سطح فلزی خودرو را در برابر زنگ زدگی، تغییرات آب و هوایی، رطوبت، پوسیدگی و… محافظت می کند. همچنین رنگ پریدگی بدنه، خراش روی بدنه و لکه هایی که در اثر از بین رفتن رنگ روی خودرو می افتد آسیب هایی را در پی دارد و ممکن است منجر به افت قیمت ماشین شود. در صورتی که خودرو شما نیز دچار خط و خش شده در این بخش با ما همراه باشید تا طریقه درست کردن آن را برای شما شرح دهیم.
ما از به وجود آمدن خط و خش بر روی بدنه خودرو نمی توانیم جلوگیری کنیم اما در برخی مواقع با کمترین تجهیزات می توان این مشکل را حل کرد که برای این کار باید قلم گیری رنگ خودرو را انجام داد. یکی از روش های ترمیم و تعمیر بدنه خودرو، قلم گیری رنگ خودرو است که برای این کار باید این مراحل را انجام دهید. محل آسیب دیده را به خوبی شسته و سپس بعد از خشک شدن بدنه با قلم گیر بخش های فرو رفته و خشدار را پر کنید و بعد از خشک شدم آن اقدام به شستشو و زدن واکس بدنه کنید.
از تفاوت های میان لیسه گیری و قلم گیری خودرو چیست؟
در این بخش به تفاوت های میان لیسه گیری خودرو و قلم گیری می پردازیم. قلم گیری و لیسه کشی خودرو از کارهایی است که بعد از آسیب به رنگ و بدنه باید توسط افراد متخصص انجام شود.
بدنه اتومبیل ها از سه لایه تشکیل شده که به خراش های به وجود آمده در لایه اول خراش های سطحی می گویند. در این روش می توان با استفاده از قلم گیری آن را برطرف کرد. اما اگر این خراش ها به بخش های دوم و سوم رسیده باشد و عمیق باشد باید برای این نوع خراش ها از لیسه گیری استفاده شود. البته می توان اینطور گفت که لیسه گیری بهتر از قلم گیری است زیرا قسمتی که خراش دیده اگر قلم گیری شود ممکن است مطابق میل صاحب خودرو نباشد زیرا لیسه گیری دوام بیشتر دارد. همچنین لیسه گیری با شستشو با آب پر فشار، تینر زدن، پولیش کاری و … از بین نرفته و لایه های رنگ مانند رنگ بدنه که کوره ای است به خوبی خشک می شود.
در کل لیسه گیری برای به دست آمدن زیبایی و یکدستی بهتر از قلم گیری عمل می کند پس بهتر است برای رفع خط و خش از لیسه گیری استفاده کنید. اما لیسه گیری نسبت به قلم گیری وقت بیشتر و دقت بیشتری نیاز دارد و ممکن است هزینه هایی را بر روی دوش شما بگذارد.
جمع بندی کاربرد لیسه گیری خودرو
برای از بین بردن خراش های ایجاد شده روی بدنه خودرو به صورت حرفه ای و همچنین کاهش افت قیمت خودرو باید از بهترین و معتبرترین مرکز لیسه گیری و ایربراش خودرو کمک بگیرید. همچنین لیسه گیری فرآیندی دقیق است و باید به وسیله افراد مجرب و حرفه ای انجام شود. برای این کار می توانید در دوره آموزش صافکاری خودرو یا دوره آموزش لیسه گیری خودرو شرکت کنید تا نگرانی هایی که در ارتباط با کیفیت خدمات است به طور کامل برطرف شود. یکی از فاکتورهای بهترین مرکز لیسه گیری، دیدن نمونه کارهای آن مرکز است.