نصب کلید و پریز در ساختمان یکی از مهم ترین مراحل برق کشی ساختمان است. کلید و پریزها انواع گوناگونی دارند و پیش از نصب کلید و پریز بایستی شناخت درستی از انواع کلید و پریز برق و مزایا و معایب هر یک داشته باشید. در این مطلب قصد داریم به بررسی انواع کلید و پریز و ویژگی های هر یک بپردازیم. اگر قصد خرید کلید و پریز دارید یا می خواهید سیم کشی برق ساختمان را انجام دهید توصیه می کنیم این مطلب را تا انتها بخوانید. همچنین برای آشنایی با نحوه سیم کشی ساختمان می توانید در دوره آموزش برق ساختمان فنی پارس ثبت نام کنید.
بدون تردید، روشنایی یک فضا از نیازهای مهم و حائز اهمیت انسان ها به شمار می رود. برای روشن کردن و توزیع جریان برق، نیاز به ابزارهای مخصوصی با عنوان کلید و پریز می باشد. بر این اساس، انواع کلید و پریز برق از المان های ضروری و اصلی در برق کاری ساختمان به شمار می روند.
کلید و پریز علاوه بر نوع کاربرد و استفاده، در افزایش زیبایی و جذابیت دکوراسیون فضای داخلی نقش بسزایی ایفا می نمایند. این محصولات در طرح ها و مدل های مختلفی تولید شده و با قرار گرفتن بر روی سطح دیوار، نمایی شکیل و جذاب برای فضای خانه به ارمغان می آورند. علاوه بر این، سیستم نورپردازی یک ساختمان با نصب کلید و پریز کامل می شود.
کلید و پریز توکار، برای نظم بخشیدن و تمیز کردن فضای دیوار و کف ساختمان و زیبایی سازی فرآیند سیم کشی، از بهترین گزینهها محسوب می شوند. در سیم کشی ساختمان، اتصال سیم و کابل های برق از طریق قرار دادن لوله در داخل دیوارها صورت می گیرد. کلید و پریزهای توکار قابلیت استفاده در مجموعه ها و سازه های مختلف اعم از تجاری، مسکونی و اداری را دارند.
به منظور نصب این نوع از کلید و پریزها باید قوطی کلید و پریز در داخل دیوار تعبیه شده باشد. پس از آن، مکانیزم کلید و پریز در داخل دیوار نصب می گردد.
از انواع کلید و پریز برق می توان به کلید و پریز روکار، اشاره نمود. این نوع از کلید پریزها در فضاهایی که امکان تعبیه قوطی توکار در داخل دیوار وجود ندارد، مورد استفاده قرار می گیرند.
برای نصب کلید پریز روکار، ابتدا بر روی دیوار یک قوطی روکار پیچ شده و سپس مکانیزم آن در داخل دیوار قرار می گیرد. کلید و پریز روکار غالبا از سیم کشی روکار برخوردار می باشند. به منظور جلوگیری از بی نظمی در ظاهر سیم ها، از داکت برای نصب این محصولات استفاده می گردد.
کلید و پریزهای لمسی در ردیف مدرن ترین نوع کلید قرار می گیرند. استفاده از این نوع کلید پریز غالبا در خانه های هوشمند صورت می گیرد. نحوه کاربری این محصولات بسیار آسان بوده و معمولا با حس لامسه و گرمای دست فعال و غیر فعال می شوند.
برخورداری از ظاهر لوکس و مدرن، دارای ریموت کنترل و امکان قطع و وصل و کنترل آنها از راه دور را می توان از مهم ترین ویژگی های کلید و پریز لمسی برشمرد.
کلیدهای سوئیچی از دیگر انواع کلید و پریز برق به شمار می آیند. این نوع از کلیدها در زمره کلید و پریزهای قدیمی جای می گیرند.
این نوع از کلیدها در بسیاری از خانه های پدربزرگ ها و فیلم های قدیمی، حضور ثابت و دائمی داشته اند. نصب راحت و آسان و قیمت مناسب، از مهم ترین مشخصات این نوع از کلیدها به شمار می آید.
امروزه به علت وجود مدل های لوکس و جدید، کمتر از کلید و پریز سوئیچی استفاده می گردد.
کلیدهای تایمری را می توان از دیگر انواع مختلف کلید پریز قلمداد نمود. کلیدهای تایمری غالبا در فضاهایی مانند راه پله و حیاط نصب می شوند. کنترل زمان روشن و خاموش کردن و قابلیت تنظیم زمان، مهم ترین مشخصات کلید و پریزهای تایمری را شامل می شود.
کلید پریز دارای سنسور حرکتی از دیگر انواع کلید و پریز بوده که در صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی نقش برجسته ای ایفا می نمایند. این نوع از کلیدها در صورت حضور افراد روشن شده و سپس خاموش می شوند. کلیدهای سنسوردار در راهروهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند.
کلیدهای تک پل برای فعال و غیر فعال کردن (on/off) یک مدار و کلیدهای دو پل برای قطع و وصل کردن دو مدار کاربرد دارند. کلیدهای دو پل برای لوستر و هولدرهای دارای دو یا چند لامپ، استفاده می شوند. در مقاله دیگری به صورت جامع به آموزش نحوه سیم کشی کلید دو پل پرداخته ایم برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم این مطلب را تا انتها بخوانید.
کلید و پریزهای مدرن از مکانیزم های متفاوتی در مقایسه با سایر کلیدها برخوردار هستند. در حال حاضر، این نوع از کلیدها مورد توجه بسیاری از خریداران و مصرف کنندگان قرار گرفته اند. ساختار کلیدهای مدرن از چند بخش مجزا و جداگانه تشکیل شده است. بر این اساس، هر بخش از کلید برای قسمت های مختلفی از فضای اتاق کاربرد دارد.
این مدل از انواع کلید و پریز برق به علت مجهز شدن به حسگرهای مخصوص، به صورت خودکار و با تاریک شدن هوا فعال می شوند. این نوع از کلیدها به علت همه گیر نشدن، غالبا در فضاهای باز و محیط های صنعتی و تولیدی مورد استفاده واقع می شوند.
این نوع از کلیدها در بسیاری از هتل ها و مکان های اقامتی به چشم می خورند. در ساختار کلید پریزهای کارتی یک محفظه مخصوص برای قرار دادن کارت تعبیه شده است. به محض قرار گرفتن کارت در محفظه سنسورها، با فعال سازی کنتاکت، برق در محیط مورد استفاده جریان می یابد.
کلیدهای حساس به صدا معمولا در خارج از فضای خانه نصب و مورد استفاده قرار می گیرند. این مدل از کلیدها با هرگونه حرکت فعال و روشن می شوند.
لازم به ذکر است که در هنگام خرید انواع کلید و پریز برق می بایست نکات و موارد مختلفی را مد نظر قرار داد. ظاهر و جنس کلید، از فاکتورهای مهم در هنگام انتخاب این محصول به شمار می رود. انتخاب جنس مرغوب و باکیفیت، دوام و طول عمر مفید کلید و پریز را پس از گذشت زمان تضمین می کند. همچنین، جنس مناسب کلید، در برابر پوسیدگی، تغییر رنگ و ضربه از درجه اهمیت بالایی برخوردار می باشد. به طور معمول، کلید و پریزها متناسب با نوع و مدل، از متریال مختلفی مانند کریستال، فلز، آلیاژ برنج و چوب ساخته می شوند.
در ضمن، نوع و مدل، برند تولیدکننده، جنس، نوع کاربری، شکل ظاهری و ضد آب بودن، از مهم ترین پارامترها در تعیین قیمت کلید و پریز محسوب می شوند.
کلید دیمر روشنایی: کاربرد کلید دیمر کاهش و یا افزایش سطح روشنایی است. با این کلید میتوان نور لامپ های مختلف مثل لامپ رشته ای، فلورسنت و ال ای دی ها را کنترل کرد.
کلید دیمر فن: کاربرد کلید دیمر فن همانطور که از نام آن پیدا است، کنترل سرعت پنکه های سقفی است.
کلید دیمر لمسی و هوشمند: کلید های هوشمند این قابلیت را دارند که بر روی گوشی نصب شوند و روشنایی را از هر نقطه ای میتوان با آنها تنظیم کرد، از طرفی قابلیت لمسی بودن آنها نیز امکان کنترل روشنایی از راه نزدیک را به کاربر میدهد.
یکی از انواع انواع کلید پریز، کلید جیوه ای می باشد که از جیوه برای رساندن نیروی گرانش استفاده می کند؛ همچنین امر قطع و وصل برق به آن محول شده است. این دسته از کلیدها در جعبه ای شیشه مانند، تعبیه شده اند و شامل یک یا چندین پل ارتباطی هستند. کلید جیوه ای خود دارای محاسن و معایب فراوانی است؛ به عنوان مثال از آنجایی که راه های ارتباطی در محفظه ای پوشیده شده اند، امکان زنگ زدگی آن ها کم است. می توان از آن در محیط و اماکن خطر پذیر مختلفی استفاده کرد بدون آن که نگران اشتعال پذیری آن بود. بنابراین می توان از آن در زمینه های زیادی مانند: صنعت خودرو، بمب ها و … نیز استفاده نمود.
کلید صلیبی که با نام کراس نیز شناخته می شود، گونه ای از کلیدها است که با دارا بودن سه نقطه، همانند صلیب به نظر می رسد. امروزه افراد از آن در منازل و حیاط خویش استفاده می نمایند و چه بسا شما آن را بارها از نزدیک مشاهده کرده باشید. از طریق این نوع کلیدها می توان چندین لامپ را همزمان روشن و خاموش نمود؛ نام کلید های صلیبی در صنعت برق چندان نام آشنا نیست. این نوع کلیدها، حاوی 4 نوع پیچ می باشند که وظیفه روشن و خاموش کردن را عهده دار می باشند. افراد از این دسته کلید ها بیشتر برای روشنایی راه پله ها و نیز باغ های خویش استفاده می نمایند.
کلید و پریز کارتی استفاده های متنوعی دارد و در بیشتر اماکن نیز به چشم می خورد؛ شما نیز بدون شک در هتل ها انواعی از آن ها را مشاهده نموده اید. هتل داران این نوع کلیدها را معمولا در کنار درب اتاق ها، جایگذاری می کنند؛ استفاده از آن ها نیز کار چندان سختی نیست. پس از آن که اقدام به نصب آن ها نمودید، می توانید کارت را در درون شیاری که در مقابل شما وجود دارد قرار دهید. بهره بردن از کلید و پریز کارتی، مزیتی بسیار بالا دارد و با در اختیار داشتن آن می توان به شیوه چشمگیری در مصرف برق، صرفه جویی کرد. دیگر افراد نگرانی بابت اسراف و هزینه های برق نخواهند داشت؛ چرا که شما به هنگام خروج تمامی محصولات روشنایی بخش خاموش می شوند.
امروزه به واسطه آن که بیشتر افراد شاغل می باشند و زمان اندکی را در اختیار دارند، علاوه بر خرید حضوری می توان به شیوه آنلاین این وسایل را تهیه نمود. اما می بایست پیش از اقدام به این کار نکاتی را نیز مد نظر قرار داد از جمله:
آموزش برق ساختمان یکی از دوره های پرطرفدار با بازار کار دائمی و همیشگی در آموزشگاه فنی است که به آموزش صفر تا صد برق ساختمان از نصب کلید و پریز و سیم کشی تا نصب دوربین مدار بسته و سایر سیستم های امنیتی و رفاهی می پردازد. اگر از علاقه مندان به برق کشی و مشاغل مرتبط با آن هستید توصیه می کنیم در این دوره ثبت نام کنید. آموزش نصب پکیج دیواری، آموزش تعمیرات لوازم خانگی، آموزش برق صنعتی و . . . برخی از دیگر دوره های است که در این مرکز آموزشی در حال برگزاری است.