علائم خرابی سنسور دریچه گاز به دلیل نقش مهمی که این قطعه در خودرو دارد، متفاوت هستند. یکی از مهمترین قطعات خودرو سنسور دریچه گاز آن است که در گاز خوردن و روشن شدن خودرو نقش مهمی دارد. در زمان فشار دادن بر روی پدال گاز، با توجه به میزان فشار روی گاز و باز شدن پولکی دریچه، سنسور دریچه گاز مقدار خاصی از بنزین و هوا را با هم مخلوط میکند. در انتها اطلاعاتی را به سمت ایسیو ارسال میکند. در نتیجه نقش سنسور دریچه گاز در میزان سوخت رسانی و ترکیب آن با آب اهمیت دارد. در صورت علاقه به یادگیری تعمیرات خودرو میتوانید در دوره آموزش مکانیک خودرو آموزشگاه فنی ثبت نام کنید و پس از گذراندن کلاسهای تئوری و عملی وارد بازار کار این شغل پردرآمد شوید.
سنسوری در ماشین ها به نام سنسور دریچه گاز وجود دارد که این سنسور یک مقاومت متغیر است. سنسور دریچه گاز خودرو بر روی دریچه گاز و نزدیک به استپر موتور قرار گرفته و به پولکی که درون دریچه گاز قرار دارد با یک میله متصل شده است.
زمانی که پولکی باز و بسته شود، این سنسور اطلاعاتی را به صورت ولتاژ به کامپیوتر خودرو ارسال می کند. کامپیوتر خودرو با توجه به اطلاعاتی که دریافت کرده به تنظیم میزان سوخت و هوا می پردازد تا عملیات احتراق و پاشش سوخت به درستی صورت بگیرد.
زمانی مصرف سوخت در خودرو استاندارد است که بخش های تاثیرگذار بر روی سنسور خودرو مشکلی نداشته باشند. همچنین زمانی که سنسور عملکرد درستی داشته باشد خودرو بدون مشکل در دور به صورت آرام حرکت کرده و به اصلاح کپ نمی کند.
سنسورهای دریچه گاز به دو نوع ساژم و زیمنس تقسیم میشوند. ساختار و عملکرد هر نوع با دیگری تفاوتهایی دارد و باید هر نوع سنسور را متناسب با ایسیوی آن نصب شود. اگر از ایسیو ساژم برای خودرو استفاده شود، سنسور دریچه گاز نیز باید ساژم نصب شود. همچنین در صورتی که از ایسیو زیمنس روی خودرو نصب شود، باید سنسور دریچه گاز زیمنس برای خودرو نصب گردد.
برخی از علائمی که در خودرو ایجاد میشوند در نتیجه خراب شدن سنسور دریچه گاز رخ میدهد. در ادامه راههای تشخیص این موضوع معرفی میکنیم.
اگر سنسور دریچه هوا اختلال داشته باشد، میزان هوا و سوختی که برای استارت خوردن خودرو لازم است، بیشتر خواهد بود. در این صورت ممکن است خودرو دیرتر روشن شود و یا اصلاً نتوانید خودرو را روشن کنید.
اگر خودرو را در حالت خلاص قرار دادید و دور موتور با گاز خوردن بی دلیل بالا برود، باید دو دلیل برای آن بررسی شود. یک دلیل بررسی استپر موتور است؛ اما دلیل دیگری که باید چک شود خرابی سنسور دریچه گاز خودرو است.
از این رو که سوخت رسانی به موتور در زمان خراب شدن حسگر گاز با مشکل روبرو میشود، یکی از اثرات خرابی سنسور دریچه گاز مشکل در شتاب گرفتن خودرو است. در این صورت خودرو نمیتواند بیشتر از میزان خاصی سرعت داشته باشد. این اتفاق در زمانهای رانندگی در سربالایی به میزان بیشتری نمود پیدا میکند.
اگر با مشکل گاز خوردن اضافه خودرو در هنگام تعویض دنده و یا حالت درجا روبرو شوید، باید سنسور دریچه گاز خودرو بررسی شود. در صورتی که سنسور دریچه گاز خودرو مشکل داشته باشد، اطلاعات نادرستی به ایسیو گزارش داده و خودرو بی دلیل گاز میخورد.
اگر مشکل در سنسور دریچه گاز ایجاد شود، بدون اینکه سرعت خودرو افزایش یابد، شتاب در خودرو ایجاد میشود.
اگر سنسور دریچه گاز خراب شود، در تشخیص میزان لازم هوا و سوخت برای ترکیب شدن آنها دچار مشکل خواهد شد. همین موضوع باعث مصرف بیشتر بنزین و همچنین ایجاد دود تیره در اگزوز میشود.
اگر گاز خوردن خودرو محدود شود و موتور نتواند به میزان لازم گاز بخورد، یعنی مشکلی در سنسور دریچه هوا وجود دارد. سنسور دریچه هوا در زمان آسیب دیدگی و خرابی اطلاعات نادرستی را به ایسیو داده که موجب میشود سوخت کمتری با هوا ترکیب شود. همین موضوع سبب میشود تا گاز خوردن موتور قطع شود و اصطلاحاً کات آف موتور رخ خواهد داد.
یکی از نشانه های خرابی سنسور دریچه گاز این است که خودرو دیر گاز بخورد و یا به کلی گاز نخورد. در این صورت با فشار دادن روی پدال گاز، دریچه باز شده اما خودرو گاز نمیخورد. به این حالت کپ کردن خودرو نیز گفته میشود که ممکن است حتی در حالتی که سنسور تنظیم نیست هم اتفاق بیفتد. در این زمان نیز میزان هوا و سوخت به میزان نامناسبی با هم ترکیب میشوند و گاز خوردن با مشکل روبرو میشود.
در صورت خرابی سنسور دریچه هوا به دلیل اطلاعات نادرستی که به گیربکس میرسد، ممکن است تعویض دنده اتوماتیک نیز مختل شود.
خراب بودن سنسور دریچه گاز خودرو منجر به ارسال اطلاعات نادرست به ایسیو خواهد شد، در نتیجه دستورات نادرستی نیز از ایسیو به سمت قطعات دیگر ارسال خواهد شد. اگر خودرو با خرابی سنسور دریچه گاز مواجه شده باشد، ممکن است موتور به دلیل دستورات اشتباهی که از سمت ایسیو دریافت میکند مدام با کاهش و افزایش دور موتور و سرعت و شتاب همراه باشد. تغییرات مداوم در عملکرد موتور میتواند تکان و لرزش در خودرو ایجاد کند.
یکی دیگر از علائم خرابی سنسور گاز خودرو این است که اگر خودرو گرم نشده باشد، با گاز دادن یک دفعه خودرو خاموش میشود. این اتفاق میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد، اما یکی از احتمالات اصلی این موضوع خرابی سنسور دریچه گاز باشد.
اگر سنسور دریچه هوا ولتاژ پایینی داشته باشد، با دیر گاز خوردن خودرو مواجه میشوید. این تأخیر در گاز خوردن به این دلیل میباشد که مدت زمان بیشتری برای بالا آمدن ولتاژ لازم است.
در صورتی که بعد از برداشتن فشار از روی پدال گاز، دور موتور دیر پایین بیاید، به این معنی است که با خرابی سنسور دریچه گاز روبرو هستید و دیگر حسگر حالت فنری خود را ندارد.
چراغ چک خودرو به دلایل مختلفی روشن میشود. در صورت روشن شدن چراغ چک موتور خودرو باید سنسور دریچه گاز را بررسی نمایید. از آن جا که خراب شدن حسگر دریچه گاز موجب مشکل در سوخت رسانی و هوای لازم برای ترکیب شدن آنها ایجاد میکند، ممکن است چراغ موتور خودرو نیز روشن شود.
سنسور دریچه های گاز به دلیل اینکه یک قطعه الکترونیکی هستند. این قطعات نسبت به رطوبت حساس هستند وقتی در معرض تماس با آب قرار می گیرند احتمال آسیب دیدگی در این قطعات بیشتر می شود.
زمانی که شما خودرو خود را برای شستشو موتور به کارواش بردید به انتخاب کارواش دقت کنید. کارواش هایی که بعد از اتمام کار با دستگاه باد مخصوص، تمام قطعات موتور را خشک میکنند انتخاب کنید.
زمانی که پای خود را بر روی پدال گاز می فشارید، در واقع دستور ورود سوخت و هوای بیشتر را به درون محفظه موتور می دهید و سوپاپ ورودی موتور را باز می کنید.
زمانی که قصد سرعت گرفتن دارید باید به تدریج بر سرعت خود بیافزایید زیرا اگر به صورت ناگهانی پدال گاز را فشار دهید دور موتور بسیار افزایش پیدا می کند و موتور ممکن است به محدوده کاتاف برسد.
در آن زمان به صورت ناگهانی برای چند ثانیه دریچه سوخت و هوا بسته شده و فشار زیادی به موتور وارد می شود. یکی از قطعاتی که در معرض آسیب قرار می گیرد دریچه گاز است.
اگر نوسان برق اتفاق بیفتد به قطعات الکترونیکی مانند سنسور TPS آسیب وارد می کند و داده های سنسور در دریافت و ارسال اطلاعات دچار اختلال می شود و در این نوسانات شدید امکان از کار افتادن دریچه گاز وجود دارد.
دریچه گاز مانند دیگر قطعات موتور خودرو در معرض رسوبات سوخت و گرد غبار است و ممکن است در مدت زمان طولانی شاهد تجمع رسوبات بر روی سطح آن باشیم.
این اتفاق باعث تاثیر گذاری بر روی موقعیت قرار گیری سنسور می شود و باعث انحراف زاویه آن نسبت به دریچه گاز شده و پس از گذشت زمان، خاصیت فنری سنسور از بین می رود.
در نتیجه اگر دریچه گاز را تمیز هم کنید باز هم سنسور به حالت اولیه باز نگشته و باعث خرابی سنسور دریچه گاز می شود.
این قطعه به مغز خودرو معروف است و تمامی اطلاعات در این قطعه پردازش می شود و فرمان های لازم را به بخش های مختلف خودرو می دهد.
خرابی این قطعه بر روی قطعات دیگر تاثیر منفی می گذارد که یکی از این قطعات سنسور دریچه گاز است. البته خرابی سنسور دریچه گاز از طریق ECU کمتر از عوامل دیگر است.
در این مقاله علائم و نشانه های خرابی دریچه گاز خودرو را به طور کامل شرح دادیم تا با بروز هر یک از این موارد در خودروی خود سریعاً نسبت به بررسی این قطعه مهم در خودرو اقدام کنید. تا در صورت ایجاد مشکل در این حسگر، سریعاً با تعویض آن، ایرادات خودرو را رفع کنید. همچنین علتهای ایجاد کننده خرابی در این سنسور را بیان کردیم تا با رعایت این موارد بتوانید از خراب شدن آن جلوگیری کنید.