نصب و اجرای کلید و پریز برق در ساختمان از اقدامات مهم و حائز اهمیت در زمینه برق کاری یک سازه محسوب می شود. انجام صحیح این کار از مراحل گوناگونی تشکیل شده است که در این مطلب قصد داریم به زبان ساده و گام به گام مراحل نصب کلید و پریزها در یک ساختمان را بیان کنیم، با ما تا انتها مطلب همراه باشید.
به طور کلی، نصب کلید و پریز برق در مکان های مختلف، از قواعد و استانداردهای خاصی تبعیت می کند. عدم رعایت این قواعد و نکات می تواند منجر به بروز حوادثی مانند برق گرفتگی و اتصالی برق در ساختمان می شود. به همین دلیل پیش از آنکه به بررسی مراحل نصب کلید و پریز بپردازیم ابتدا شما را با استانداردهای لازم برای نصب صحیح کلیدها و پریزهای ساختمان آشنا می کنیم. در مقالات قبلی به بررسی انواع کلید و پریز برق ساختمان پرداختیم توصیه می کنیم پس از خواندن این مطلب مقاله “انواع کلید و پریز برق ساختمان” را نیز مطالعه کنید.
در نظر گرفتن ارتفاع کلید و پریز بر روی سطح دیوار، از نکات حائز اهمیت در این زمینه قلمداد میگردد.بر این اساس، استاندارد ارتفاع مناسب و بهینه برای پریز آنتن، پریز تلفن و پریز برق، 30 تا 40 سانتیمتر از سطح زمین می باشد. این در حالی است که فاصله مناسب تمامی کلیدهای برق از چهارچوب درب، 15 الی 25 سانتیمتر در نظر گرفته می شود.
همچنین، فاصله و ارتفاع بهینه برای جعبه فیوز از لوله های گاز و آب در حدود یک سانتیمتر لحاظ می گردد. در ضمن، ارتفاع 30 تا 50 سانتیمتر برای آویز چراغهای روشنایی از سقف سازه مناسب و مفید می باشد.
ناگفته نماند که فاصله و ارتفاع استاندارد جعبه فیوز از سطح کف در حدود 150 الی 170 سانتیمتر برآورد می شود. همچنین، 110 تا 120 سانتیمتر ارتفاع مناسب پریزهای برق یخچال و فریزر، 70 الی 80 سانتیمتر پریزهای ماشین لباسشویی و 130 الی 150 سانتیمتر فاصله مناسب گوشی آیفون از سطح زمین می باشد.
ارتفاع مناسب برای کلید کولر گازی و آبی در حدود 130 سانتیمتر از کف و پریزهای آشپزخانه و کلیدهای روشنایی به ترتیب 60 تا 120 و 110 تا 120 سانتیمتر لحاظ می گردد.
حتماً بخوانید: علت نوسان برق در ساختمان چیست؟
اولین قدم برای نصب کلید و پریز برق ساختمان، تهیه ابزارها و تجهیزات لازم و ضروری می باشد. چراکه بدون وجود ابزار مناسب، فرآیند نصب و اجرای پریزهای برق با مشکلات متعددی روبرو می شود. نوار چسب برق، سیم چین، پیچ گوشتی، متر و پیچ گوشتی دو سو از مهم ترین ابزارها محسوب می شوند. همچنین، تهیه تجهیزاتی نظیر تستر ولتاژ، تستر خروجی و دستگاه مخصوص ردیاب لوله و کابل در این زمینه به کاربر کمک شایانی می کند.
برای مشخص شدن سیم های برق فاز و نول می توان از فازمتر استفاده نمود. با رعایت کلیه اصول و نکات ایمنی، سر فازمتر را به هر کدام از سیم ها متصل نموده و انگشت خود را به ته فازمتر بچسبانید. روشن شدن چراغ فازمتر نمایانگر فاز بودن سیم برق می باشد. در غیر این صورت، سیم مورد نظر از نوع نول است.
پس از مشخص شدن فاز و نول سیم ها، باید جریان برق به صورت کامل قطع گردد. همچنین، اطمینان حاصل کردن از قطع شدن جریان برق، در جلوگیری از حوادث غیر مترقبه، از درجه اهمیت بسیار بالای برخوردار می باشد.
در این مرحله از آموزش نصب کلید و پریز برق نصب مکانیزم پریز برق در دستور کار قرار می گیرد. در ابتدا رویه پریز را با استفاده از پیچ گوشتی باز کرده و سپس متصل کردن هر کدام از سیم های فاز و نول به ترمینالهای مکانیزم برق انجام می شود. پس از این مرحله پریز داخل قوطی مخصوص قرار داده می شود. به منظور ثابت ماندن مکانیزم در محل مشخص شده می بایست پیچ این قسمت محکم در سر جای خود بسته شوند.
در این مرحله کادر مخصوص پریز بر روی مکانیزم آن قرار گرفته و در جای خود قفل می شود. سپس با قرار دادن رویه پریز بر روی کادر، با کمک پیچ گوشتی نسبت به بستن پیچ های رویه اقدام میگردد. ناگفته نماند که کلیدهای تک پل قابلیت خاموش و روشن کردن یک مدار را دارند. این در حالی است که کلید های دو پل برای روشن کردن دو مدار جداگانه مورد استفاده قرار می گیرند. فرآیند نصب کلیدهای دو پل همانند کلیدهای تک پل صورت می گیرد.
پس از نصب کامل روکش و رویه پریز و اطمینان حاصل کردن از محکم بسته شدن پیچ ها و متصل شدن سیم ها و اتصالات، در آخرین مرحله فیوز برق وصل می شود. برای مطمئن شدن از درست انجام شدن مراحل نصب و اجرای کلید و پریز، متصل کردن دو شاخه یک وسیله برقی به پریز نصب شده کمک شایانی می نماید.
حتماً بخوانید: آموزش نصب کلید دو پل
در این مطلب به زبان ساده نحوه نصب کلید و پریزهای برق آموزش داده شد. برقکاری ساختمان امری تخصصی بوده و نیازمند یادگیری مطالب به صورت جامع می باشد. در صورتی که قصد دارید به صورت حرفه ای با برق کشی آشنا شوید توصیه می کنیم در دوره های آموزش برق ساختمان آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.
از دست ندهید:
چگونه سر و صدای کولر آبی را رفع کنیم؟