برای جلوگیری از ایجاد یخ و برفک در محفظه داخلی یخچال فریزر، هیتر المنت به صورت دائمی و همیشگی انجام وظیفه می نماید. بر همین اساس، در طی گذشت زمان و در اثر فرسودگی تعمیر یا تعویض هیتر المنت یخچال یک امر بدیهی و اجتناب پذیر می باشد. باز ماندن درب برای بازه زمانی طولانی و نشت گاز از دستگاه، برخی از دلایل نیاز به تعمیر یا تعویض هیتر المنت یخچال فریزر محسوب می شوند.
با توجه به نقش مهم این قطعه در یخچال، در این مقاله به آموزش نحوه تعویض این قطعه همچنین علت و علائم خرابی هیتر المنت یخچال می پردازیم.
در صورتی که می خواهید تعمیرات یخچال را به صورت حرفه ای یاد بگیرید توصیه می کنیم دوره آموزش تعمیرات لوازم خانگی را در آموزشگاه فنی ثبت نام کنید.
هیتر المنت یخچال به عنوان یکی از اجزای حائز اهمیت موجود در ساختار یخچال فریزر، ضمن انجام فرآیند برفک زدایی، از یخ زدگی اواپراتور دستگاه جلوگیری به عمل می آورد. به عبارت دیگر، هیتر المنت یخچال با تولید گرما سبب از بین بردن برفک و یخ زدگی ایجاد شده در محفظه داخلی فریزر می شود. در هنگام برفک زدن، هیتر المنت یخچال با گرفتن فرمان از برد الکترونیکی و ترمودیسک، عملیات برفک زدایی را آغاز می نماید. خرابی و فرسودگی این قطعه باعث بروز مشکلات یخچال شده و تعمیر یا تعویض هیتر المنت یخچال را در پی دارد.
در بعضی موارد ممکن است یخچال شما به اندازه مورد نیاز خنک نکند یا پشت آن گرم نباشد که در این صورت می توانید با تست هیتر المنت از سالم بودن آن اطمینان حاصل فرمایید. برای تست کردن لازم است کابل های دو سر آن را به هم متصل کرده و با استفاده از مولتی تستر سالم بودن آن را بررسی کنید که مقدار اهم نشان داده شده در مولتی تستر نشان از سلامت هیتر المنت یخچال شما است.
به طور کلی می توان گفت هیتر المنت ها معمولا زمانی کار خود را شروع می کنند که کمپرسور یخچال معمولا گاز را با فشار بالا به سمت اواپراتور انتقال می دهد. اواپراتور سرما را جذب می کند و با استفاده از فن، برودت را به یخچال منتقل می کند.
در طی این فرآیند، اواپراتور مکرر برفک ایجاد می کند و اگر این برفک ها آب نشوند، برودت از بین می رود.
ترمودیسک شبیه به سنسور عمل می کند و به برد الکترونیکی هشدار می دهد که برفک بر روی اواپراتور به حد زیادی رسیده است. در اخر برد یخچال به المنت فرمانی را برای شروع به کار میدهد. در این صورت المنت روشن می شود و شروع به برفک زدایی می کند. این چرخه در 24 ساعته روز معمولا دوبار تکرار می شود.
عوامل و دلایل مختلفی در تعویض و جایگزینی این قطعه، به صورت مستقیم یا غیر مستقیم تاثیرگذار و مؤثر می باشند.
باز ماندن درب برای بازه زمانی طولانی و نشت گاز از دستگاه، برخی از دلایل نیاز به تعمیر یا تعویض هیتر المنت یخچال فریزر محسوب می شوند. باز ماندن بیش از حد درب یخچال می تواند برفک زدن محفظه داخلی آن را به دنبال داشته باشد. برای از بین بردن برفک ها، هیتر یخچال وارد عمل شده و فرآیند یخ زدایی را آغاز می کند. تکرار این فرآیند سبب افزایش کارکرد هیتر و در نهایت فرسودگی و خرابی این قطعه می شود.
بروز اختلال و مشکل فنی در کمپرسور و خرابی اواپراتور یخچال را می توان از دیگر دلایل مهم برای تعمیر و تعویض هیتر المنت یخچال قلمداد نمود.
لازم به ذکر است که هیتر المنت ها در سه نوع المنت شیشه ای، المنت ناودانی و میله فلزی طراحی و تولید میشوند. از سوی دیگر، المنت ها براساس نوع و مدل یخچال فریزر، از ضخامت و طول متفاوتی برخوردار می باشند. هیتر المنت غالبا در پشت یخچال قرار گرفته و به وسیله پیچ محکم می شود. همچنین، به منظور جمع آوری آب ایجاد شده در اثر یخ زدایی، یک سینی در داخل یخچال طراحی می گردد. در قسمت داخلی این سینی هیتر المنت یخچال قرار می گیرد.
مرتبط بخوانید : بررسی دلایل نشتی آب یخچال و رفع آن
سرد بودن بیش از حد کویل و سرد بودن هوای اطراف اواپراتور، به تدریج سبب جمع شدن قطرات بسیار کوچکی از رطوبت بر روی قسمت اواپراتور می شود. قطرات تشکیل شده در دمای زیر صفر به تدریج یخ زده و به صورت برفک و یخ بر روی اواپراتور یخچال جمع می شوند. در اثر تجمع دائم رطوبت، قطر این برفک ها ضخیم تر شده و همانند یک عایق سطح دستگاه را در بر می گیرند. برای برطرف ساختن این مشکل، تمیز کردن برفک ها و تعویض هیتر المنت یخچال از بهترین راهکارها محسوب می شود.
در شرایط نرمال با تماس دیوار پشت یخچال، متوجه گرمای این قسمت می شویم. این امر حکایت از کارکرد درست و بهینه المنت یخچال و انجام صحیح فرآیند برفک زدایی می باشد. سرد بودن این قسمت حکایت از خرابی هیتر المنت یخچال فریزر دارد.
در خنک نکردن یخچال و کاهش سرمای آن عوامل مختلفی می تواند دخیل باشد. خرابی و بروز اشکال در هیتر المنت به عنوان یکی از دلایل، عدم کارکرد بهینه و مطلوب یخچال را در پی دارد.
1.قبل از اقدام به انجام عملیات تعویض هیتر المنت یخچال می بایست جریان برق دستگاه را از مدار قطع نموده و سیم برق آن را از پریز کشید.
نکته: هیتر المنت در قسمت پشت یخچال قرار دارد. در برخی مدل ها ممکن است این قسمت در زیر دستگاه تعبیه شده باشد.
2.در ادامه، جداسازی و خالی کردن قطعات یخ ساز، قفسه ها و محتویات فریزر در دستور کار قرار می گیرد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که غالبا بر روی اواپراتور یخچال پوششی قرار گرفته که به وسیله پیچ های نگهدارنده یا گیره محکم گردیده است. با آزاد کردن گیره یا باز کردن پیچ ها با پیچ گوشتی، پوشش اواپراتور جدا می شود.
3.پس از برداشتن پنل هیتر المنت یخچال دیده می شود.
4.پس از رویت هیتر المنت می بایست نسبت به کشیدن سیم های اتصال هیتر از پایانه ها اقدام نمود. چنانچه اتصال هیتر دستگاه در جای خود از طریق پیچ یا گیره صورت گرفته، برای جداسازی آن باید با احتیاط عمل نمود. چراکه اعمال فشار بیش از حد می تواند منجر به آسیب دیدن و شکستگی گیره های نگهدارنده شود.
5. پس از طی نمودن این مراحل، می توان هیتر سالم را جایگزین قطعه معیوب شده کرد.
6.پس از انجام عملیات جایگزین کردن و تعویض هیتر المنت یخچال باید اتصالات و پیچ های آن را در سرجای خود سفت و محکم نمود.
نکته: در صورت برخورداری یخچال از هیتر المنت شیشه ای، باید از لمس کردن سطح شیشه با انگشتان پرهیز و اجتناب نمود. چراکه پوست دست می تواند سبب گرم شدن هیتر و متعاقب آن آسیب و صدمه به المنت یا دستگاه شود. در صورت لمس هیتر شیشهای با دست، می بایست آن را با استفاده از حوله یا پارچه مناسب تمیز نمود.
از جمله موارد شایع تعویض هیتر المنت یخچال فریزر، به سوختن این قطعه حائز اهمیت در ساختار دستگاه مربوط می شود. براین اساس، از مهم ترین علت های سوختن هیتر یخچال، عدم وجود آب مورد نیاز و کافی میباشد. بروز نقص فنی در کمپرسور یخچال می تواند در ایجاد این مشکل تاثیرگذار و مؤثر باشد. همچنین، رخ دادن ایراد و اشکال در سیستم گاز یخچال فریزر را می توان از دیگر علت های مهم در سوختن المنت دستگاه عنوان نمود.
در هنگام خرابی و معیوب شدن المنت، کارکرد یخچال نامتعادل و نامتوازن می شود. بنابراین، هوای محفظه داخلی یخچال بسیار سرد می شود. همچنین، تامین دمای مناسب برای نگهداری از مواد غذایی با مشکلاتی همراه میگردد. خرابی المنت بر میزان مصرف انرژی بهینه یخچال نیز تاثیر نامطلوبی برجای می گذارد. برهمین اساس، تعویض هیتر المنت یخچال در کارکرد بهینه و صرفه جویی در مصرف انرژی تاثیرگذار می باشد.
از جمله مشکلاتی که می توان توسط آن متوجه خرابی هیتر المنت یخچال شد، خنک شدن بسیار زیاد یخچال می باشد.
هنگامی که هیتر المنت خراب شود و به درستی کار نکند موجب می شود، تا یخ های موجود در اواپراتور آب نشده و عملکرد چرخه خنک سازی یخچال با مشکل مواجه شود و یخچال بیش از اندازه خنک شود.
همچنین می توان گفت گرم نبودن قسمت پشتی یخچال نیز می تواند از علائم خراب بودن هیتر المنت دستگاه باشد.
خنک نکردن یخچال نیز از جمله مشکلاتی است که نشان دهنده خرابی هیتر المنت دستگاه می باشد و باید نسبت به تعمیر یا تعویض آن سریعا اقدام نمود. البته خنک نکردن یخچال می تواند به علت خراب شدن قطعات دیگر یخچال نیز باشد که علت یابی دقیق آن باید توسط تعمیرکار متخصص مشخص می شود. اما در صورتی که در قسمت پشتی یخچال با حجم عظیمی از برفک و یخ مواجه شدید باید به خراب بودن قطعه هیتر المنت شک کنید و باید در مرحله اول توده یخ را برداشته و برای تعمیر و تعویض این قطعه از تعمیرکار کمک بگیرید.
جمع بندی
در این مقاله به بررسی علل خراب شدن هیتر المنت یخچال و نحوه تعویض آن، پرداختیم. در صورتی که علاقه مند به یادگیری تعمیرات لوازم خانگی هستید توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات یخچال آموزشگاه فنی شرکت کرده و در مدت زمانی کوتاه به یک تعمیرکار حرفه ای لوازم خانگی تبدیل شوید. ممنون که در فنی پارس همراه ما بودید.