سنسورها از آخرین نسل های هوش مصنوعی به شمار می روند و قطعاتی هستند که با استفاده انرژی الکتریکی، فرمان ها و اطلاعات مختلفی را دریافت و اجرا می کنند. معرفی انواع سنسور های برق ساختمان و وجود این سنسورها نقش بسیار مهمی در ساده تر کردن کارها ایفا کرده است. در صنعت ساختمان سازی که این روزها با تکنولوژی و علم به خوبی وفق پیدا کرده است نیز شاهد حضور انواع بسیار مختلفی از سنسورها هستیم.
استفاده بجا و درست از این سنسورها به مالکین در مدیریت بهتر و افزایش امنیت موجود در ساختمان ها کمک شایانی خواهد کرد. در فنی پارس به بررسی انواع مختلفی از سنسور های برق ساختمان خواهیم پرداخت و جزئیات مربوط به آنها را بیان خواهیم کرد.
همچنین جهت شرکت در دوره آموزش برق ساختمان درجه 1 و 2 نیز کلیک کنید.
در بین صنایع مختلف، انواع بسیار گوناگونی از سنسورها وجود دارند که وظایف و مسئولیت های بسیار مختلفی را می توانند بر عهده داشته باشند. شاید بتوان بهترین تعریفی که از این قطعات الکتریکی ارائه کرد، این است که سنسورها را قطعه ای بدانیم که یک فعالیت فیزیکی خاص را تحت عنوان ورودی دریافت کرده و با استفاده از خازن ها و کامپیوتر های موجود در آن، این ورودی را به یک دستور فیزیکی و یا غیر فیزیکی تبدیل می کند.
این سنسورها که با مکانیسم های بسیار گوناگونی ساخته میشوند، هرکدام یک محرک های خاصی برای خود داشته که در صورت رخداد آن محرک، پیام های الکتریکی ای را تولید می کند که منجر به انجام یک اقدام خاص می گردد.
در سیستم برق ساختمان، اشکال مختلفی از این قطعه های محبوب استفاده می شود. سنسورهای برق ساختمان را براساس عاملی که آنها را تحت تأثیر قرار می دهد به انواع گوناگونی طبقه می کنند که در ادامه قصد داریم به معرفی پرکاربرد ترین آنها بپردازیم.
سنسور دما: تغییرات رخ داده در دما اصلی ترین عامل تحریک کننده این سنسورهاست. در سیستم تهویه، خنک سازی یا گرم سازی موجود در ساختمان ها به سنسورهای حساس به دما نیاز است تا در شرایط گوناگون وضعیت دمایی متفاوت را بررسی کرده و با سیستم های طراحی شده، وضعیت دما را در حد نرمال و مطبوع خود نگه دارد.
تغییرات دمایی شدید روی بسیاری از بخش های ساختمان و از همه مهم تر روی ساکنین آن تأثیر گذاشته و کنترل و مدیریت صحیح آن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
این سنسورها در چهار دسته مبتنی بر نیمه هادی، ترموکوپل، نشان دهنده دمای مقاومت و ترمیستور ضریب دمای منفی طبقه بندی می شوند. اکثر این سنسورها با تغییرات ولتاژی ای که در آنها رخ می دهد، به پردازش دما و نشان دادن آن می پردازند.
سنسور رطوبت: قطعات الکتریکی موجود در برق ساختمان به شدت به وجود رطوبت حساس بوده و وجود رطوبت عوارض جبران ناپذیری به آنها وارد می کند. آب همواره دشمن همیشگی سیستم های برقی بوده و وجود سنسورهای رطوبتی ای که بتوانند تغییرات مربوط به این موضوع را به افراد نشان دهند و در مواجهه با شرایط خطرناک، اطلاع رسانی کافی را انجام دهند برای هر ساختمانی لازم و ضروری است. این سنسورها در سه دسته پرطرفدار خازنی، مقاومتی و حرارتی ساخته می شوند.
سنسور حرکتی: کنترل ورود و خروج و حفظ امنیت اولین هدف از ساخت این دسته از سنسورها بوده است. اما امروزه به منظور افزایش کیفیت رفاه ساکنین ساختمان ها از انواع مختلفی از سنسور های حرکتی استفاده می شود که این سنسورها توانایی تشخیص هر حرکتی را در شرایط نوری مختلف داشته و با تحریک آنها، پیام ها و فرمان های مختلفی را ایجاد می کند.
این پیام ها می تواند شامل روشن کردن یک چراغ یا به صدا درآوردن یک آژیر خاص باشد. به طور کلی مکانیسم فعالیت این سنسورها از مادون قرمز منشا می گیرد و تابش و دریافت بازتاب این اشعه به تشخیص حرکت در این سنسورها کمک می کند.
سنسور های مادون قرمز غیرفعال: نحوه کار این سنسورها دریافت گرمایی است که از سمت شیء در حال حرکت ساطع می شود. این سنسورها که اندازه چندان بزرگی هم ندارند به راحتی در قسمت های مختلف نصب شده و از آن برای اهداف مختلفی می توان استفاده نمود.
سنسور اشغال اتاق: به طور معمول از این سنسورها در سقف اماکن استفاده می شود. دید گسترده این سنسورها به خوبی افراد حاضر در یک اتاق یا مکان مشخص را تشخیص داده و فرمان از پیش تعیین شده را به خوبی اجرا می کنند.
سنسور زمان پرواز: این سنسور کاربرد خوبی در تشخیص دور یا نزدیک شدن افراد دارند و محاسبات صورت گرفته در این سنسورها که بر اساس تابش اشعه مادون قرمز و برگشت آن می باشد، به راحتی این تشخیص را انجام می دهد.
سنسور تماسی: از این دسته از سنسورها برای تشخیص باز یا بسته بودن درب ها، پنجره و سایر ورودی و خروجی های موجود در ساختمان استفاده می شود. این سنسور از پراستفاده ترین سنسورهای برق ساختمان به حساب می آید.
سنسور گازی و بررسی کیفیت هوا: از حیاتی ترین سنسورهایی که می بایست در هر ساختمانی از آنها استفاده شود، سنسورهایی هستند که کیفیت هوای موجود در یک محیط را بررسی می کنند.
این سنسورها در انواع مختلفی وجود داشته و می توانند کیفیت هوای یک محوطه را از نظر وجود گازهایی چون اکسیژن، مونوکسید کربن و دی اکسید کربن بررسی نماید. در جهت پیشگیری از حوادث خطرناکی چون آتش سوزی و غیره می بایست حتما از این سنسورها استفاده کرد.
برخلاف سایر عوامل خطرزای دیگری که در یک ساختمان وجود دارد، این کیفیت هواست که به بی نشان ترین حالت ممکن جان افراد ساکن در ساختمان را به خطر می اندازد. به همین سبب استفاده از این سنسورها در حفظ جان افراد و دور کردن خطر مرگ از آنها بسیار کمک کننده خواهد بود.
بیشتر بخوانید : ابزار مورد نیاز برای برق کشی ساختمان
جمع بندی
به منظور مدیریت درست بخش های مختلفی که در ساختمان های امروزی وجود دارد از سنسورهای برق ساختمان استفاده می شود. وجود این سنسورها کار را برای ساکنین و سازنده بسیار ساده تر کرده و حضور آنها بر امنیت حاکم بر ساختمان ها به شدت افزوده است. سعی کردیم در فنی پارس به معرفی محبوب ترین و پراستفاده ترین سنسورهای موجود در بازار و صنعت ساختمان سازی پرداختیم و شما را با نکات مربوط به آنها و نحوه کارکردشان آشنا کردیم.