ابزار و وسایل سیم کشی ساختمان پس از دانش و تخصص برقکار، مهمترین عوامل برای برق کشی درست و همچنین بالا بردن ایمنی کار ضروری است. در صورت عدم استفاده از ابزار دقیق در زمان سیم کشی ساختمان ممکن است صدماتی را برای فرد و یا ساختمان به بار آورد. برای جلوگیری از این مشکلات و اتفاقات خطرناک، باید با استفاده از وسایل سیم کشی ساختمان احتمال آسیب را به حدأقل رساند. در ادامه مطلب به معرفی وسایل لازم برای سیم کشی ساختمان میپردازیم. در صورت تمایل به یادگیری برق ساختمان در دوره آموزش برق ساختمان آموزشگاه فنی ثبت نام و شرکت نمایید.
در زمان کار کردن با وسایل الکترونیکی سلامت برقکار بسیار مهم است، یک برقکار در ساختمان برای ایمن سازی باید قوانین و استاندارد های لازم را برای سلامت خود رعایت کند. همانطور که هر حرفه ای ابزار خاص خودش را دارد، برقکار نیز یک سری ابزار و تجهیزات برای لوله گذاری، برق کشی و … باید داشته باشد تا بتواند کار را به درستی و در محیطی ایمن انجام دهد.
یکی از این موارد برای حفظ جان برقکار استفاده از ابزار و تجهیزات برقکاری است که در حین کار برقکار با خیال راحت و ایمن بتواند کار کند، همچنین برقکار باید تمامی این ابزار را بشناسد. همچنین یک برقکار باید دارای دانش و تخصص بالایی برای این کار باشد زیرا این کار طوری است که شخص باید نسبت به رعایت استاندارد، ابزار برقی، تهیه فیوزها و … آگاهی لازم را داشته باشد تا خطری وی را تهدید نکند.
با توجه به اقدامی که در زمان سیم کشی میخواهید انجام دهید، ابزار و وسایل خاصی برای آن نیاز است. ما در اینجا به معرفی تمام وسایل لازم برای سیم کشی ساختمان پرداختیم تا برای خرید و تجهیز کردن ابزار و و سایل برق کشی برق ساختمان خود بتوانید با خیالی آسوده تمام وسایل را خریداری کنید و کیف ابزار خود را تکمیل نمایید.
اندازه گیری دقیق در تمامی مشاغل فنی با متر انجام میشود. استفاده از متر به صورت یک کار روتین و همیشگی برای سیم کشی محسوب می شود.
در زمان برق کشی ساختمان برای قطع کردن سیمهای برق از انبردست استفاده میشود. برخی دیگر از کاربردهای انبردست، نگه داشتن، خم کردن، پیچیدن سیمهاست.
انواع مختلفی از انبردست وجود دارد که با توجه به نیاز فرد و عملیات مربوطه، هر کدام کاربردهای مختلف و خاصی دارند.
یکی از وسایل مورد نیاز در زمان برق کاری، سیم لخت کن است که میتواند پوشش سیمها را بدون آسیب رسیدن به آنها جدا کند. سیم لخت کن برای بریدن عایق سیمها در پروسه برقراری اتصال بین دو یا چند سیم کاربرد زیادی دارد که میتواند این فرآیند را برای برقکار آسودهتر کند.
سیم چین یکی از ابزارهای پرکاربرد برق کشی به شمار میرود و در انواع مختلف وجود دارند. از سیم چینها در سیم کشی ساختمان برای قطع کردن و بریدن سیمها و همچنین کابلها استفاده میشود. گاهی از سیم چین برای موارد دیگری مانند لخت کردن سیم و کابل نیز استفاده میشود که توصیه میکنیم از سیم چین برای لخت کردن سیم استفاده نکنید تا از صدمه دیدن سیمها جلوگیری شود.
کویل الکترومغناطیسی از وسایل مورد نیاز برای برقکاری است که از یک یا چند رسانا تشکیل میشود. این ابزار برای ذخیره انرژی الکتریکی در مدار و برقرار ماندن برق در زمانهایی است که جریان الکتریکی کاهش یافته است.
با استفاده از ابزار بوشن، میتوان لوله را به بخشهای مختلف مانند جعبه تقسیم و تابلو فیوز متصل کرد. همچنین در زمانی که دو لوله قطر یکسانی داشته باشند، میتوان با بوشن آنها را به همدیگر متصل کرد.
بدون وجود مولتی متر اندازه گیری ولتاژ کاری نشدنی است. با استفاده از مولتی متر میتوان و جریان برق و همچنین مقاومت الکتریکی را اندازه گرفت. این وسیله سیم کشی برای بررسی و پیدا کردن نوسانات برق و منبع اصلی آن کاربرد بسیار زیادی دارد. از مولتی متر در اندازه گیری هم استفاده میشود که سبب شده تا از وسایل مهم سیم کشی محسوب شود.
در برق کشی ساختمان برای اینکه نقاط مختلف را با هم تراز کنند و اختلاف ارتفاع بین دو نقطه از ساختمان ایجاد نشود، از تراز استفاده میکنند. دو نوع مختلف تراز وجود دارد که یکی به صورت لیزری و دیگری به شکل لولهای میباشد. از تراز برای دیوارکشی، نصب ستونها، نصب کاشی و سرامیک، نصب پنجره، نصب محل کلیدها و پریزها، نصب کابینت و … کمک میگیرند.
یکی از ابزار و وسایل سیم کشی ساختمان پیچ گوشتی است که با استفاده از آن، برق کار قطعاتی مانند پیچها را باز و بسته میکند.
دم باریک یکی از ابزارهای پرکاربرد در مکانهایی است که جایی برای حرکت دادن دست و ابزار در آن خوب نباشد. در این زمان با استفاده از دم باریک میتوان سیمها را برید، خم کرد و همچنین به هم پیچید.
فازمتر برای نشان دادن برقراری جریان در سیم کاربرد دارد. در صورتی که فازمتر را به یک سیم وصل کنید و انتهای آن را فشار دهید، چراغی درون آن روشن میشود که این به معنی برقراری جریان برق است. اگر چراغ فازمتر روشن نشود، نشان دهنده این است که برقی در سیم جریان ندارد. این ابزار ساده از سادهترین کارها تا پیچیدهترین آنها کاربرد دارد چون حافظ ایمنی و سلامت فرد و دستگاههای برقی میباشد.
نوار برق در واقع از جنس وینیل یا فایبرگلاس است و از ضروریترین ابزار و وسایل برق کشی ساختمان به شمار میرود. از چسب برق برای برقراری اتصال بین سیمها و همچنین عایق کردن سیمها استفاده میشود تا در زمان تماس با آن جریان برق منتقل نشود.
سیم کشی برق ساختمان از مدار اصلی و در جعبه تقسیم انجام می شود. جعبه تقسیم ها در انواع و جنس های متفاوت وجود دارند. گاهی انشعاب گیری ها در زمان برق کشی به صورت روکار و در برخی از موارد توکار انجام می شود.
در زمان برق کشی دیوارها، سقف، گوشه ها، در مجاورت قرنیزها و حتی زیر قسمت هایی که موکت و فرش قرار می گیرند، از داکت برق استفاده می شود. با استفاده از داکت برق به نظم و مرتب سازی سیم ها و همچنین حفظ سلامت آن ها در برابر سایش، فشار و آسیب دیدگی آن ها کمک بسیاری خواهد شد. همچنین داکت های برق به دلیل جنس آنها و ضد آب بودنشان، در ایمنی سیمها نیز کاربرد دارند و در مکان های سر بسته و مرطوب نیز کاربرد دارند.
یکی از ابزارهای بسیار مهم و ضروری برای حفظ سلامت وسایل الکتریکی و حتی جان افراد، دستگاه تشخیص ولتاژ است. با این وسیله میتوان از جریان داشتن برق آگاه شد و از به بار آمدن فاجعه جلوگیری کرد. دستگاه تشخیص ولتاژ برق به دو صورت دستی و اتوماتیک در بازارها وجود دارند و میتوانید هر کدام را با توجه به بودجه و سلیقه خود خریداری نمایید.
این ابزار بدون نیاز به ارتباط با مدار به شکل مستقیم قابلیت تشخیص ولتاژ را دارد. در واقع با استفاده از تستر ولتاژ القایی و با نزدیک کردن آن به مدار میتوان میزان ولتاژ را اندازه گرفت.
برای عبور دادن سیمهای برق از لولههایی که توکار و درون دیوارها کار میشوند، کاربرد دارد. با این ابزار میتوان سیمهای برق را از داخل لولهها به راحتی عبور داد. انواع مختلفی از فنر سیم کشی وجود دارد اما نحوه کارکرد آنها حدوداً به یک شکل میباشد. در زمان برق کشی باید سیمها را به قلاب سیم کشی وصل کرده. سپس آن را وارد لوله سیم کشی کرده و از لوله رد میشود. این مسیر تا کلید و پریز مدنظر ادامه پیدا میکند تا سیم به آن برسد و بتوان جریان برق را در آن برقرار کرد.
در زمان برقرار کردن ارتباط بین سیمها به کمک پیچ، از ترمینال استفاده میشود. این ابزار در تابلو توزیع برق کاربرد دارد. با پیچ، سیم را در داخل ترمینال و در قسمت رسانای آن وصل میکنند سپس با قسمت عایق ترمینال بلوک، روی قسمت رسانا پوشانده میشود.
گاهی در زمان برق کشی ساختمان برای دسترسی پیدا کردن به بخشهای مختلف به دریل نیاز دارند. داشتن دریل سرعت و همچنین کیفیت پیشبرد عملیات را بالاتر میبرد. به همین دلیل داشتن دریل برای یک برقکار ضروری است.
قیچی کابل بری همانطور که از اسم آن پیداست یک ابزار برای برش کابل است که اندازههای مختلفی دارند و با توجه به قطر کابل در زمان سیم کشی، باید اندازه قیچی کابل بری انتخاب شود.
یکی از دستگاههای برق کشی ساختمان کابل یاب است که محل اتصالات زیر زمینی را مشخص میکند. در صورت بروز مشکلات در برق و کابلها میتوان با استفاده از خطایاب، عیب یابی دقیقی انجام داد تا مکان دقیق مشکلات مربوط به کابل را پیدا و بررسی کرد. همچنین اگر از دستگاه فالت دتکتور پرتابل استفاده شود، میتوان یک کابل خاص را از بین دستهای از سیمها و کابلها شناسایی کرد.
یکی از اصلیترین و مهمترین وسایل برای تجهیز ست ابزار برقکاری چراغ قوه میباشد که در زمان نیاز به نور و در مکانهایی که تاریک هستند، مورد استفاده قرار میگیرد. از این جهت استفاده از چراغ قوه در برق کاری اهمیت دارد که در زمان کار کردن با مدار الکتریکی، در صورت عدم تأمین نور کافی، احتمال بروز حوادث جبران ناپذیر بیشتر شده و جان و مال افراد در خطر قرار میگیرد.
با استفاده از انواع بست در برق کشی ساختمان، میتوان قسمتهای مختلف سیم و کابلها را منظم در کنار هم قرار داد تا علاوه بر حفاظت آنها نسبت به درهم تنیدگی سیمها، کار کردن با آنها نیز راحتتر باشد. همچنین در صورتی که در آینده یکی از سیمها و یا کابلها دچار آسیب شده باشد، شناسایی آن و همچنین انجام مراحل تعمیر و تعویض آن سادهتر انجام شود.
برای خم کردن لولهها در مکانهایی که نیاز به تغییر جهت و زاویه دارند، از خم کن استفاده میشود. انواعی از خم کن در بازار موجود است که با توجه به عملکرد آنها و نیاز برق کار باید خریداری شود.
استفاده از دستکش عایق برق، لباس، کلاه ایمنی و همچنین کمربند برق کار و همچنین عینک ایمنی کار از موارد مهمی است که بسیاری از افراد در زمان سیم کشی ساختمان به آن بی توجه هستند. برای حفظ جان و مال خود و سایرین حتماً موارد ایمنی رعایت شود تا با آرامش بتوان به کار و رعایت اصول صحیح آن دقت کنید.
دنیای دیجیتال تا به حال توانسته در تمامی عرصه ها تاثیر به سزایی از خود برجای بگذارد.
آنالایزر مدار یکی از وسایل برق کشی ساختمان به شمار می رود که توسط آن می توانید در مدت زمان کوتاه اطلاعات لازم در مورد مدار متصل شده به پریز برق نشان دهد.
این اطلاعات شامل ولتاژ، قطبیت، ولتاژ خط، معکوس بودن و … است که این اطلاعات را در کسری از ثانیه به نمایش می گذارد.
این قطعه این اجازه را به برق کاران می دهد که بتوانند توزیع ولتاژ پایین AC را آزمایش کرده و به پیدا کردن عیوب آنها سرعت می بخشد. همچنین این امکان را برای اندازه گیری چندین مشکل در یک خط را فراهم می کند. این تجهیزات باعث می شود که از شوک الکتریکی، آتش سوزی الکتریکی، و شناسایی سایش و پارگی جلوگیری شود.
مداریاب ها دارای دو قسمت فرستنده و گیرنده هستند و با باتری کار می کنند. این مداریاب های کوچک طوری طراحی شده اند که مشخص کننده چگونگی عملکرد هر یک از کلیدهای مدار در تابلو خدمات اصلی، یک طرح کلی الکتریکی و یا چراغ برق خاص هستند.
این قلاب ها از تجهیزات ایمنی کار در ارتفاع به حساب می آیند، از این قلاب ها برای تجهیزات کابل کشی استفاده می کنند زیرا محکم و مطمئن هستند. این قلاب به راحتی باز و آزاد می شوند و کسانی که کوهنوردی انجام می دهند نیز از این قلاب ها استفاده کرده و با آنها آشنایی دارند.
زمانی که یک فرد در اثر برق گرفتگی به مکان های غیر قابل دسترس پرت می شود استفاده از قلاب و میله نجات برای نجات آن فرد ضروری است. زیرا ممکن است هنوز فرد درون بدن خود برق داشته باشد که ما می توانیم با کمک این ابزار به فرد آسیب دیده کمک کنیم و همچنین خود نیز با کمک این ابزار دچار برق گرفتگی نشویم.
جای کابل ها نیز شامل کانکتورهایی می شود که آن ها را به انتهای کابل و سیم اضافه می کنیم تا بتوانیم این وسایل را به راحتی به تجهیزات و سطوح متصل کنیم.
این گیره ها شامل سه نوع هستند که شامل موارد زیر است.
انواع ابزار و وسایل برق کشی ساختمان را بررسی کرده و کاربردهای هر یک را نیز بیان نمودیم تا در صورت نیاز به تجهیز کردن جعبه ابزار خود بتوانید به راحتی وسایل برق کشی ساختمان را تکمیل کنید. استفاده از وسایل و ابزاری که کیفیت مناسبی داشته باشند، میتوانند در بهبود اجرای مراحل سیم کشی ساختمان و همچنین سلامت فیزیکی افراد تأثیر بسزایی ایجاد کنند. در صورتی که افراد از روشهای قدیمی برای سیم کشی ساختمان استفاده کنند، بسیاری از ابزار امروزی و اتوماتیک را به کار نمیبرند. برای بالا بردن کیفیت کار نهایی، در استفاده صحیح از ابزار دقت فرمایید تا بتوانید با کمترین خطا و با حفظ ظاهری زیبا عملیات برق کشی ساختمان را انجام دهید.