اواپراتور از قطعات و متعلقات فنی مهم و حائز اهمیت در ساختار یخچال فریزر محسوب می شود. فرآیند خنک سازی و سرمادهی یخچال از طریق قطعه اواپراتور انجام می گیرد. گردش و پخش سرما در محفظه داخلی یخچال فریزر به وسیله تعبیه چندین فن به نحو مطلوب اجرایی می شود. براین اساس، خرابی فن ها موجب ایجاد اختلال در فرآیند خنک سازی دستگاه می شود. به همین جهت، عدم تولید سرما به عنوان یکی از رایج ترین مشکلات یخچال می تواند با خرابی اواپراتور یخچال در ارتباط باشد. به عبارت دیگر، عدم سرمایش یخچال، حکایت از خرابی قطعه اواپراتور دارد.
در صورتی که می خواهید تعمیرات یخچال را به صورت حرفه ای یاد بگیرید توصیه می کنیم دوره آموزش تعمیرات لوازم خانگی را در آموزشگاه فنی ثبت نام کنید.
اواپراتور یخچال قطعه ای است که در شکل و اندازه های گوناگون تولید شده و در سیستم سرما سازی یخچال نقش مهمی ایفا می کند. این قطعه از لوله های مارپیچی ساخته شده و درون این لوله ها مایع مبرد یا گاز در جریان بوده و از این طریق عمل سرما سازی در یخچال صورت می گیرد.
تبخیرکننده یا اواپراتور یخچال از لوله های مارپیچی شکلی تشکیل شده که وظیفه اصلی این قطعه، انتقال حرارت از دستگاه می باشد. عبور گاز مبرد یخچال از این لوله ها، زمینه مناسب برای ایجاد سرمایش دستگاه را فراهم میآورد. با از کار افتادن اپراتور یخچال عملکرد و کارکرد بهینه دستگاه با مشکلاتی روبرو می شود. در خرابی این قطعه عوامل و علت های مختلفی را می توان دخیل دانست.
باز ماندن درب یخچال برای بازه زمانی طولانی و بسته نشدن صحیح درب، فشار زیادی را به یخچال وارد می سازد. در این شرایط و به منظور خنک شدن محفظه داخلی یخچال، انرژی بسیاری زیادی صرف می شود. ادامه این روند، یخ زدن اواپراتور یخچال را به دنبال دارد.
خرابی اواپراتور یخچال موجب متوقف شدن فرآیند سرماسازی دستگاه می شود. بروز این مشکل افزایش دمای محفظه داخلی یخچال و متعاقب آن، خرابی و فاسد شدن مواد غذایی را در پی دارد.
در برخی مواقع علت از کار افتادن اواپراتور یخچال نشات گرفته از بروز ایرادات فنی در سیکل دیفراست دستگاه می باشد. از بین بردن یخ ها و برفک زدایی، از وظایف اصلی و حائز اهمیت سیستم Defrost یخچال فریزر محسوب می شود.
بروز ایراد در این قطعه، پروسه برفک زدایی را با اختلال جدی مواجه می سازد. انجام نگرفتن درست فرآیند برفک زدایی، منجر به یخ زدن و معیوب شدن قطعه اواپراتور یخچال می گردد.
در قسمت زیر قطعه اواپراتور و به منظور برفک زدایی در بازه ساعتی مشخص، یک المنت حرارتی تعبیه شده است. المنت یخچال از یخ زدگی و برفک زدگی اواپراتور جلوگیری می کند. بروز نقص فنی در این قطعه، سبب مختل شدن عملیات برفک روبی و متعاقب آن بروز خرابی و از کار افتادن اواپراتور یخچال میشود.
خرابی و ایراد فنی ترموستات را می توان از دیگر عامل های از کار افتادن اواپراتور یخچال برشمرد. تشخیص میزان دمای لوله ها و فرستادن پیام به هیتر المنت حرارتی برای آغاز فرآیند یخ زدایی، از وظایف ترموستات یخچال فریزر تلقی می گردد. المنت حرارتی دستگاه به قطعه ترموستات متصل شده است. براین اساس، معیوب شدن ترموستات، سبب عدم تشخیص دمای لوله به وسیله سیستم دیفراست و ایجاد یخ و برفک بر روی لولههای اواپراتور می شود.
گرم بودن و خنک نشدن یخچال از رایج ترین مشکلات این دستگاه در میان کاربران اعلام شده است. در این شرایط علی رغم روشن بودن یخچال، سرمای کافی برای نگهداری از مواد غذایی تولید نمی گردد. سوختن خازن، معیوب بودن موتور کندانسور، اختلال در عملکرد اواپراتور و خراب شدن سیم پیچ خازن، از مهم ترین دلایل گرم بودن یخچال فریزر به شمار می رود. خازن، وظیفه روشن و خاموش کردن یخچال را برعهده دارد. هوادهی و توزیع و هدایت هوا به وسیله موتور کندانسور صورت می گیرد. خراب شدن این قطعه موجب توقف عمل هوادهی دستگاه می شود.
در بسیاری مواقع خرابی و معیوب شدن فن، موید از کار افتادن اواپراتور یخچال فریزر می باشد. موتور فن مربوط به قطعه اواپراتور در محفظه داخلی فریزر قرار گرفته است. این فن در هنگام کارکرد کمپرسور، با گردش هوا، نسبت به خنک کردن سیم پیچی های Evaporator اقدام می کند.
چنانچه عملکرد فن تبخیر با تولید صدای زیاد و بلند همراه باشد، حکایت از معیوب شدن فن اواپراتور یخچال دارد. همچنین، خنک نکردن یخچال نیز می تواند ناشی از معیوب شدن فن تبخیر باشد. نچرخیدن درست شفت موتور و خراب شدن یا لق شدن تیغه های فن، از دیگر دلایل بروز نقص فنی فن اواپراتور یخچال محسوب می شود.
مرتبط بخوانید : تعویض فیلتر یخچال چگونه است؟
همانطور که اشاره گردید، عدم کارکرد مطلوب و بهینه موتور و فن تبخیر می تواند دال بر از کار افتادن اواپراتور یخچال فریزر باشد. به منظور اطمینان حاصل کردن از معیوب شدن این قطعه می بایست در ابتدا جریان برق یخچال را قطع نموده و سپس پریز برق دستگاه را از برق کشید. سپس نسبت به برداشتن محفظه مخصوص اواپراتور یخچال اقدام نمود. این محفظه غالبا در قسمت پشت یخچال واقع شده است. در صورت مشاهده یخ زدگی و برفک زدگی اواپراتور، برفک زدایی یخچال در دستور کار قرار می گیرد. همچنین، در صورت خراب شدن تیغه های فن اواپراتور، باید درصدد تعویض این قطعه برآمد.
خراب بودن لاستیک دور درب یخچال سبب منتقل کردن سرمای محفظه داخلی به بیرون و در نهایت افت دمای دستگاه می شود. در این حالت کمپرسور و فن های یخچال به منظور جبران سرمایش به صورت یکسره، شروع به کار می کنند. تمیز کردن اصولی نوار به کار رفته در دور درب و تست به وسیله کاغذ A4، می تواند در این زمینه کمک شایانی نماید. کاغذ A4 را بین بدنه و درب یخچال گذاشته و درب را ببندید. حال نسبت به بیرون کشیدن کاغذ اقدام کنید. چنانچه کاغذ به راحتی بیرون آید، نشان دهنده معیوب بودن لاستیک همان قسمت می باشد.
تنظیم کردن دمای یخچال، باز بودن مسیر دریچه های خنک کننده، بررسی عملکرد فن های داخلی، کارکرد مطلوب قطعه تبخیرکننده و کمپرسور و شارژ گاز مبرد، از دیگر راهکارهای تاثیرگذار برای جلوگیری از کار افتادن اواپراتور یخچال به شمار می روند. کارکرد بدون وقفه یخچال، یخ زدگی لوله ها، گرم بودن لوله های مربوط به اواپراتور، نشست گردوخاک و چربی و آلودگی بر روی لوله ها، کاهش فشار مکش و سرد نشدن بهینه یخچال، از مهم ترین دلایل کاهش و کمبود گاز مبرد یخچال فریزر به شمار می آیند.
در آخر
در این مقاله به بررسی علت خرابی اواپراتور یخچال و اینکه چرا یخچال سرد نمی کند، پرداختیم. در صورتی که علاقه مند به یادگیری تعمیرات لوازم خانگی هستید توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات یخچال آموزشگاه فنی شرکت کرده و در مدت زمانی کوتاه به یک تعمیرکار حرفه ای لوازم خانگی تبدیل شوید. ممنون که در فنی پارس مانند همیشه همراه ما بودید.