بتونه کاری خودرو چگونه است؟
بتونه کاری خودرو چیست و چگونه انجام می شود؟ می توان گفت از مهم ترین مراحل رنگ کردن خودرو درست انجام دادن مرحله بتونه کاری خودرو می باشد. در واقع هرچقدر سطح ماشین را صاف و یکدست کنید نتیجه آخر کار بسیار بهتر می شود برای این کار بهتر است قبل از انجام بتونه کاری رنگ قبلی ماشین را از بین ببرید تا بتوان به بهترین شکل رنگ جدید را روی بدنه آن جایگزین کنید.
بتونه خودرو چیست؟
بتونه بدنه خودرو، یکی از مهمترین فرآیندها در تهیه و رنگ آمیزی پایه خودرو در هر صافکار، نقاشی میباشد. بتونه یک رنگ بسیار غلیظ و ضخیم با خاصیت پرکنندگی است که به راحتی قابل استفاده میباشد و به صورت خمیری یا خامهای عرضه میشود. بتونه برای ترمیم بینظمیها یا فرورفتگیهای ایجاد شده روی سطح بدنه خودرو و آمادهسازی آن برای فرآیندهای بعدی استفاده میشود بعد از انجام بتونه کاری خودرو نوبت به لیسه گیری خودرو می رسد که این مرحله نیز بسیار حائز اهیت است.
اگرچه اکثر بتونههای خودرو بسیار متنوع هستند و میتوان از آنها بر روی پایههای مختلف استفاده کرد، اما برخی از آنها بهطور مخصوص برای استفاده روی یک ماده خاص، مانند بتونههای پلاستیکی طراحی شدهاند. برای افزایش کیفیت کار، انتخاب و استفاده درست از بتونه از جنبه مهمی برخوردار است. در حال حاضر پرکاربردترین نوع بتونه خودرو در کارگاههای رنگ، بتونه پلی استر است. بتونه پلی استر محصولی است که از 2 جزء تشکیل شده است. هنگامی که بتونه مخلوط میشود، یک واکنش شیمیایی گرمازا ایجاد میکند که باعث خشک شدن و سفت شدن بتونه میشود.
استفاده از بتونه به شما این امکان را میدهد که سطح فلزی یا پلاستیکی را یکنواخت کنید و قسمت مورد نظر را صاف کنید. بتونه به عنوان یک عنصر پشتیبانی و چسبندگی برای رنگهای پایه نقش اساسی ایفا میکند. یکی از ویژگی های اساسی یک بتونه با کیفیت، رفتار خوب سنباده و تسطیح است. علاوه بر این، بتونه پلی استر نمی تواند به عنوان آستر برای رنگهای نهایی عمل کند، زیرا پس از سنباده زدن، باید یک روکش پرایمینگ اعمال کنید که به عنوان یک پوشش عایق و لنگر عمل میکند.
کاربرد بتونه خودرو چیست؟
تکنولوژی بتونه خودرو یک روش نوین برای تولید بدنه خودرو است. از جنبه های مختلفی می توان بر کاربردهای بتونه خودرو اشاره کرد. بتونه ماشين توانایی حفظ سطح استحکام بدنه در دمای بالا را نیز دارا است. این امر به خصوص در مناطقی با اقلیم گرم و خشک یا با آب و هوای گرم و مرطوب قابل توجه است. بتونه ماشین به عنوان یک ماده عایق حرارتی فعال عمل می کند. در نتیجه، کاربرد بتونه خودرو در صنعت خودروسازی بسیار فراگیر است. این تکنولوژی نه تنها مزیت های ایمنی و استحکام فیزیکی را در خودرو فراهم می کند، بلکه از کارایی بالای انرژی نیز برخوردار است. بتونه خودرو به عنوان یک تکنولوژی پیشرفته، تحولی عظیم در صنعت خودروسازی ایجاد کرده و باعث بهبود کیفیت و امنیت رانندگی در جادهها شده است.
معرفی انواع بتونه های خودرو
بتونه خودرو انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها ویژگی و مزیت خاص خود را دارند، برای انتخاب راحت تر بتونه دلخواه می توانید در ادامه انواع آن را بخوانید:
1. بتونه پلی استر
بتونههای پلی استری نیز همچون بتونه اپوکسی ساختاری دو جزئی دارند. رزین بکار رفته در تهیه این بتونه غیر اشباع است و برعکس بتونه اپوکسی سخت کننده آن، پرآکسیدهای آلی هستند. این بتونه با توجه به سطح آسیب دیده مورد استفاده قرار میگیرد و سختکنندههای آن تغییر می کند.
ویژگیهای بتونه پلی استر چیست؟
- این نوع بتونه ضخیم تر و سبک تر از سایر بتونه ها است و کاربرد آن نیز بیشتر است.
- بتونه پلی استر حالت ضخیم و شنی دارد و به راحتی قابل شکل دادن است. چسبندگی آن نیز بالاست.
- کاربرد این بتونه مسطح کردن سطوح آسیب دیده است.
- ساختار آن باریک و نرم است به همین جهت نمی توان از آن برای شکاف های عمیق استفاده کرد.
- این بتونه در سه نوع ضخیم، باریک، متوسط استفاده می شود.
- بتونه باریک 2 تا 5 میلیمتر، متوسط 5 تا 10 میلیمتر و ضخیم 10 تا 20 میلیمتر آسیب وارد شده را کاور می کنند.
2. بتونه اپوکسی
جنس بتونه اپوکسی از رزین است. این بتونه معمولا در تعمیر قسمتهای پلاستیکی کاربرد دارد و ساختار آن دو جزئی است. بتونه اپوکسی دارای چسبندگی بسیار خوبی است و ضد زنگ می باشد. از معایب این بتونه می توان به ضعیف بودن عایق آن اشاره کرد در نتیجه در نقاشی خودرو، اگر ملاک عایق بیشتر باشد، از این بتونه نمی توان استفاده کرد. از نظر سمباده خوری نیز این بتونه ضعیف عمل می کند.
ویژگی های بتونه اپوکسی چیست؟
- بهترین مصرف این نوع بتونه، به کاربردن آن در قطعات پلاستیکی است.
- 3 تا 10 میلیمتر از قسمت آسیب دیده را کاور می کند.
- این نوع بتونه بسیار انعطاف پذیر است.
- دارای چسبندگی مطلوبی است.
3. بتونه لاک و الکل
ساختار تشکیل دهنده این بتونه رزین الکید و نیترو سلولز است. کاربرد این بتونه صیقل دادن به آسیب های سطحی و کم عمق است. این بتونه نیز دو جزئی است.
ویژگی های بتونه لاک و الکل چیست؟
- ساختار آن از یک جزء تشکیل شده است.
- بتونه لاک و الک به علت سختی کار با آن زیاد مورد استفاده قرار نمی گیرد
- بهترین گزینه برای خشک شوندگی سریع و بالا، بتونه لاک و الکل است.
مرحله بعد از بتونه کاری چیست؟
واقعیت این است که عمل بتونه کاری هرچقدرم به طور دقیق انجام شود، پولیش کاری خودرو در پایان پروسه صافکاری ضروری است زیرا ماده استفاده شده در بتونه ها به صورت سیال هستند و در صورت برخورد کردن آنها با ذرات معلق هوا، ناحیه بتونه شده دچار ناهمواری و زبری می شود. پس در نتیجه پس از بتونه کاری و صافکاری ناحیه آسیب دیده باید پولیش کاری شود.
نحوه سمباده زدن بتونه خودرو چگونه است؟
سمباده زنی بتونه خودرو باید اصولی انجام شود و برای اینکار باید مرحله به مرحله پیش بروید، در ادامه تمامی مراحل سمباده زنی بتونه را به ترتیب توضیح خواهیم داد:
تهیه ابزار های سمباده زنی
برای سمباده زدن بتونه خودرو نیاز به ابزارهایی مانند سمباده (کاغذی یا دیسکی)، آب، صابون مایع و برس نرم دارید. برای سلامت خود بهتر است از عینک های محافظ چشم و دستکش های مناسب اسنفاده کنید که به چشم و دست شما در حین کار آسیبی وارد نشود.
شست و شوی بتونه
با استفاده از آب و صابون مایع، بتونه های خودرو را به طور کامل شستشو دهید. این مرحله باعث حذف هر گونه ذرات در بتن و دست خورد سمباده می شود.
مرطوب کردن سمباده با آب
سمباده را در آب خیس کرده و اجازه دهید کاملاً شسته شود. این کار به طور قابل توجهی به بهبود فرآیند سمباده زدن کمک میکند.
سمباده زدن بتونه ها
با یک حرکت صاف در جهتی قرار دهید و بتونه خودرو را با سمباده زدن شروع کنید. از حرکات محکم و قوی خودداری کنید و به جای آن، حرکات یکنواخت و صاف انجام دهید. همچنین، حتماً به نحوه جابجایی سمباده و رعایت خطوط راهنمایی کنندگان توجه کنید.
پاکسازی و شستشوی دوباره
بعد از اتمام سمباده زدن، بتونه خودرو را با آب پاک شسته و از ذرات سمباده پاکسازی کنید. برای روشن شدن بتن ها، از پارچه نرم و یا گلوس با کیفیت استفاده کنید.
بتونه سنگی چیست؟
بتونه سنگی یک واقعیت مهم است که در عین حال زیبایی خودرو را حفظ می کند. با استفاده از این بتونه ها، می توانید از خراشی و خط و خش روی بدنه خودرو جلوگیری کنید. این زمینه ها معمولاً با رنگ های مشابه و انعطاف پذیری بالا طراحی شده اند که به صورت سفارشی روی بدنه خودرو قرار می گیرند. مزیتی دیگر از استفاده از بتونه سنگی در افزایش ارزش خودرو است. همانطور که میدانید، شرکت های تولید کننده خودرو به دنبال بدنه های نوین و مقاوم هستند که برخلاف بتونه سنگی، قابل توهین نیستند. بنابراین، هر چه خودرو شما در استفاده باشد، ارزش آن حداقل کم شده و به همین دلیل قیمت خرید و فروش خودرو تحت تأثیر می باشد.
جمع بندی
اگر علاقه مند هستید به یادگیری بتونه کاری می توانید در دوره آموزش نقاشی خودرو شرکت کنید. مهمترین عامل در صافکاری خودرو با رنگ، بتونه کاری است. انتخاب درست و متناسب نوع بتونه در بتونه کاری باعث افزایش عمر رنگ پاشی خودرو می شود. بتونه کاری امری تخصصی می باشد و اگر به درستی انجام نشود نتیج نامطلوبی را به دنبال خواهد داشت از این رو بهتر است برای مراجعه به بهترین مرکز، از کارشناسان ما در آموزشگاه فنی پارس مشاوره بگیرید.