عوارض خطرناک جوشکاری آرگون که باید از آن پرهیز کنید!
برای اتصال فلزات و غیر فلزات از روشهای جوشکاری مختلفی استفاده میشود که یکی از رایجترین آنها جوشکاری آرگون است. جوشکاری آرگون بهنوعی روش جوشکاری گفته میشود که بیشتر برای جوشکاری فلزات آلومینیوم و مس استفاده میشود و ازآنجاییکه در این روش از گاز آرگون استفاده میشود به جوش آرگون معروف است.
باتوجهبه سختی کار در جوشکاری آرگون و مهارت بالای موردنیاز برای جوشکاری فلزات یا غیر فلزات با این روش، دستمزد بالایی برای جوشکاران در این زمینه وجود دارد اگر به جوشکاری علاقه دارید میتوانید در رشته های مختلف آن مثل آموزش جوشکاری آرگون , آموزش جوشکاری co2 و آموزش جوشکاری برق که آموزشگاه فنی پارس برگزار میکند شرکت کنید. علیرغم مزایا، این نوع جوشکاری معایبی نیز دارد البته ذکر این نکته که تمامی شغل ها معایبی دارند مهم است .ما این معایب را عنوان میکنیم تا شما جوشکاران و مهارت آموزان را نسبت به عوارض احتمالی در صورت عدم رعایت نکات ایمنی آگاه کنیم. در ادامه به عوارض جوشکاری آرگون و روش های رفع آن میپردازیم.
آشنایی با آرگون
آرگون گازی بی بو و بیرنگ است که تحتتأثیر ولتاژ بالا به رنگ آبی روشن درمیآید. گاز آرگون از تقطیر هوای مایع به دست میآید. زیرا جو زمین حاوی 0.94 درصد آرگون است. همانطور که گاز اکسیژن در آب حل میشود، آرگون نیز قابلیت حلالیت در آب را دارد. حل میشود. گاز آرگون بیرنگ، بی بو و به دو صورت مایع و گاز موجود است. گاز آرگون در طبیعت از سه نوع ایزوتوپ تشکیل شده است. 12 عنصر رادیواکتیو دیگر نیز از این عنصر شناخته شده است که از کاربردهای گاز آرگون میتوان به لامپهای الکتریکی، لامپهای فلورسانس با فشار 400 پاسکال و در صنعت عکاسی و لامپهای مشتعل اشاره کرد. ازآنجاییکه آرگون یک گاز بیاثر است، در جوشکاری و برش الکتریکی و بهعنوان پوششی برای رشد کریستالهای تیتانیوم و سایر عناصر واکنشی استفاده میشود و یک عامل محافظ برای رشد کریستالهای ژرمانیوم و سیلیکون است. در مقاله های قبلی به 5 نکته مهم جوشکاری آرگون و کاربردهای آن نیز پرداخته ایم که مطالعه آن نیز خالی از لطف نیست.
جوشکاری آرگون چیست؟
روشهای مختلفی برای جوشکاری انواع فلزات و غیر فلزات وجود دارد که در این میان رایجترین روش جوشکاری که در نیروگاههای نظامی، دریایی، هوانوردی و … کاربرد فراوانی دارد، جوشکاری آرگون است. از این روش برای جوشکاری آلومینیوم و مس و همچنین جوشکاری لولههای تحتفشار و صفحات نازک استفاده میشود. جوشکاری آرگون با نامهای دیگری مانند جوشکاری TIG، جوش تنگستن و جوش فولادی شناخته میشود و حتی به آن جوش آلومینیوم نیز میگویند.
روش های پیشگیری از عوارض جوشکاری آرگون
قبل از بررسی عوارض جوشکاری آرگون ذکر این نکته ضروری است که جوشکاران عزیز و یا مهارتآموزانی که قصد دارید وارد این حرفه شوید از خواندن این مقاله شاید دلسرد شوید؛ اما این را بدانید که هر شغلی معایبی دارد! تمامی عوارض جوشکاری آرگون تنها با رعایت مسائل امنیتی قابلحل شدن هستند. برای حفظ سلامتی جوشکاران عزیز ابتدا قصد داریم روشهای پیشگیری از این عوارض را مورد بررسی قرار دهیم.
استفاده از تجهیزات حفاظتی
عوامل خطرناکی که باعث بروز حوادث مختلف در هنگام انجام فرایندهای جوشکاری میشود، از جمله روش جوشکاری آرگون، بسیار متنوع و گسترده است، بنابراین مطابق با دستورالعملها و استانداردهای بینالمللی تعیین شده در دنیا برای ایمنی جوشکاری آرگون استفاده از وسایل حفاظتی است. یکی از این تجهیزات حفاظت فردی لباس جوشکار است. بر اساس این قوانین، جوشکار موظف است برای افزایش ایمنی حین جوشکاری آرگون از لباس و شلوار مخصوص استفاده کند و پیشبند چرمی میتواند این خطرات را تا حد زیادی کاهش دهد. لباس و شلوار جوشکار باید تمام ساق پا و تمام قسمتهای دست را کاملاً بپوشاند و حتی برای محافظت بیشتر از کفشهای چرمی یا کفشهای پلاستیکی و دستکش مخصوص استفاده میشود.
استفاده از کلاه ایمنی و عینک
یکی از نکات ایمنی در جوشکاری با آرگون استفاده از عینک ایمنی و کلاه ایمنی مناسب است که طبق استانداردهای بینالمللی جوشکاری نهتنها در جوشکاری تیگ بلکه در انواع جوشکاری محافظت از پوست صورت، چشم و مو ضروری است. عدم استفاده از عینک ایمنی و کلاه ایمنی جوشکاری غیرقانونی و خطرناک است که میتواند مشکلات زیادی را ایجاد کند. ازآنجاییکه پوست صورت نسبت به دمای بالا آسیبپذیر و حساس است و راحتتر از سایر قسمتها میسوزد، استفاده از این وسایل حفاظتی کاملاً ضروری است.
استفاده از دستکش
دستکشهای حفاظتی که برای افزایش سطح ایمنی در جوشکاری آرگون استفاده میکنیم، بر خلاف دستکشهای مورد استفاده در جوشکاری MIG، خیلی ضخیم نیستند، اما مقاومت بالایی در برابر حرارت و شعله دارند. دستکش ایمنی وظیفه محافظت از پوست دست شما را در برابر دمای بسیار بالایی که در طول جوشکاری TIG رخ میدهد، بر عهده دارد.
عوارض جوشکاری آرگون
اکنون که روشهای جلوگیری از عوارض جوشکاری آرگون را مطالعه کردیم به بررسی عوارض احتمالی آن میپردازیم.
عوارض جوشکاری آرگون بر طبیعت
آسیب زیستی گاز آرگون تاکنون گزارش نشده است. آرگون در طبیعت بهصورت گاز وجود دارد. در مناطقی که تصفیه صورت میگیرد، آرگون بهسرعت آزاد میشود. تأثیر گاز آرگون بر روی گیاهان یا حیوانات هنوز مشخص نیست و به نظر نمیرسد که آرگون برای محیطهای آبی خطرناک باشد. گاز آرگون فاقد مواد شیمیایی بدون ازن است و جزو آلایندههای طبقهبندیشده توسط DOT ایالات متحده (دپارتمان حملونقل) محسوب نمیشود.
عوارض جوشکاری آرگون بر انسان
مشکلات ریوی، حنجره و مجاری ادراری بهویژه هنگام کار با بخار مواد خطرناکی مانند کادمیوم، نیکل، بریلیم، کروم و آرسنیک که در دود آزاد شده حین جوشکاری وجود دارند. مشکلات تنفسی مزمن مانند برونشیت، آسم، التهاب ریهها، کاهش حجم ریه، رسوب گردوغبار در ریهها، مشکلات قلبی و پوستی از عوارض جوشکاری آرگون است.
در برخی از مشاغل جوشکاری احتمال سقط جنین در همسران جوشکارها بیشتر است که احتمالاً به دلایل زیر است:
- فلزاتی مانند آلومینیوم، کادمیوم، نیکل، کروم، آهن، منگنز و مس
- گازهای نیتروژندار
- گرما
- رادیوگرافی
جوشکارها مستعد درد در ناحیه پشت، شانه، زانو، التهاب عضلات، مفاصل و رباطها هستند. شرایط کاری؛ مانند کار بالای سر، بلند کردن بارهای سنگین از عوامل مؤثر هستند. برای جلوگیری از این عارضه باید فواصل مشخص و منظمی بین استراحت و کار ایجاد کرد. بلند کردن صحیح بار نیز مهم است. راههای پیشگیری به شرح زیر است:
- از بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید
- به مدت طولانی در یک وضعیت بدنی کار نکنید
- کار را در ارتفاع مناسب قرار دهید
- هنگام ایستادن طولانیمدت از مکانی برای قرار دادن پاها استفاده کنید
- ابزار را در محل مناسب برای دسترسی آسان قرار دهید
عوارض نور جوشکاری
نور جوشکاری میتواند به شبکیه چشم آسیب برساند و اشعه مادونقرمز میتواند به قرنیه چشم آسیب برساند و باعث آب مروارید شود. علائم برقگرفتگی پس از چند ساعت ظاهر میشود و شما احساس میکنید که یک جسم خارجی در چشم دارید. تاری دید، درد شدید، ریزش اشک، سوزش چشم و سردرد از عوارض نور جوشکاری است. اشعه توسط مواد اطراف منعکس میشود و به افرادی که اصلاً جوشکاری را انجام نمیدهند آسیب میرساند. عدم استفاده از تجهیزات محافظ و برقگرفتگی مکرر میتواند باعث آسیب دائمی به چشم شود. سوختگیهای پوستی ناشی از قرارگرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش مشابه آفتابسوختگی است و خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش میدهد.
سخن آخر
دقت داشته باشید جوشکاری شغلی خطرناک است در صورتی که نکات ایمنی را نادیده بگیرید. از این جهت توصیه می شود همیشه در حین جوشکاری لباس ضد حریق، دستکش مخصوص، کلاه، عینک مخصوص جوشکاری و ماسک داشته باشید تا عوارض ناشی از جوشکاری به 0 برسد. از آنجایی که گاز آرگون یک گاز خنثی می باشد می توانید به راحتی در محیط های بسته مشغول به جوشکاری تیگ شوید.
اما در جوشکاری co2 به دلیل استفاده از این گاز سمی، جوشکاری در محیط بسته می تواند خطر آفرین باشد. از این رو توصیه می شود هنگام جوشکاری co2 در محیط بسته، حتما از سیستم تهویه هوا برخوردار باشید. بنابراین با رعایت نکات ایمنی گفته شده در فوق هیچ گونه مشکلی برای شما حین جوشکاری پیش نخواهد آمد. همچنین اگر قصد دارید در حوزه جوشکاری مهارت و دانش اصولی و کاربردی فرا بگیرید، می توانید در کلاس های آموزش جوشکاری آموزشگاه فنی پارس شرکت کرده و مهارت و دانش خود را ارتقا دهید.