چه زمانی نیاز به تنظیم موتور داریم؟
زمان تنظیم موتور با توجه به علائمی مانند افزایش مصرف سوخت و کاهش شتاب خودرو مشخص می شود. انجام سرویس های دوره ای شما را از هزینه های بالای تعمیر موتور نجات می دهد. زمان تنظیم موتور خودرو را می توان با مشاهده برخی موارد مانند مصرف بیش اندازه سوخت، کم شدن شتاب خودرو و تغییر صدای خودرو متوجه شد. توجه به نکات ساده ولی کاربردی علاوه بر کاهش هزینه، آگاهی و دانش شما را هنگام مواجه شدن با این علائم و مشکلات بالا خواهد برد. در این مطلب قصد داریم به صورت کاملا جامع زمان تنظیم موتور خودرو را مورد بررسی قرار دهیم، بنابراین تا انتها با ما همراه باشید.
تنظیم موتور خودرو چیست؟
زمانی که عملکرد موتور خودرو دچار اختلال شود، نیاز است صاحبان خودرو جهت تنظیم مجدد خودرو اقدام نمایند. تنظیم موتور خودرو به مجموع فعالیت هایی گفته می شود که باعث کامل تر شدن فرآیند احتراق و به طبع آن افزایش بازدهی و همچنین کاهش کارکرد پیشرانه خودرو می شود. آموزشگاه فنی دوره آموزش تنظیم موتور را به صورت تضمینی و با ارائه مدرک معتبر در کارگاه های مجهز برگزار می کند. در صورت تمایل به یادگیری این حرفه در دوره تنظیم موتور خودرو شرکت کنید.
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم دلایل مختلفی باعث می شود تا صاحبان خودرو اقدام به تنظیم موتور کنند. یکی از راه هایی که می توان زمان تنظیم موتور را تشخیص داد، روشن شدن چراغ چک خودرو می باشد. چراغ چک خودرو معمولا زمانی که سوییچ خودرو را باز می کنید روشن می شود و پس از استارت و روشن روشن خودرو به صورت خودکار خاموش می شود. در صورتی که چراغ چک پس از روشن شدن خودرو خاموش نشود، نشان دهنده وجود مشکل در موتور خودرو می باشد که باید هرچه سریع تر به یک تعمیرکار جهت رفع مشکل مراجعه نمایید.
مزایای تنظیم موتور خودرو چیست؟
رسیدن زمان تنظیم موتور با ظاهر شدن علائمی نظیر بد استارت اتومبیل همراه است. انجام تنظیم موتور به صورت دوره ای و منظم فواید زیادی دارد. تون آپ یا تنظیم موتور، شما را از هزینه های سنگین خرابی موتور اتومبیل نجات می دهد. همچنین با چک دوره ای اتومبیل، می توانید با خیال راحت از آن استفاده کنید. در ادامه برخی از مزایای تنظیم موتور را بررسی می کنیم.
حتما مطالعه نمایید: انژکتور خودرو چیست و نحوه کارکرد آن چگونه است؟
افزایش بازدهی موتور از مزایای تنظیم موتور خودرو
بازدهی موتور اتومبیل به عوامل متعددی مانند کارکرد درست قطعه های موتور بستگی دارد. قطعه های مصرفی موتور با گذشت زمان و استهلاک باید تعویض شوند. در زمان تنظیم موتور قطعه های فرسوده تعویض یا تعمیر می شوند.
کاهش مصرف سوخت
یکی از عوامل تعیین کننده مصرف سوخت در موتور اتومبیل، سلامت آن است. به طوری که وجود اختلال در کارکرد موتور مصرف سوخت را بالا می برد. بنابراین با پیگیری زمان تنظیم موتور می توانید در مصرف سوخت و هزینه صرفه جویی کنید.
افزایش شتاب اتومبیل
شتاب و قدرت اتومبیل به خروجی قدرت موتور بستگی دارد. به طور طبیعی هر چقدر سلامت موتور بیش تر شود، قدرت و شتاب گیری اتومبیل بالاتر می رود.
کاهش صدا و گرمای موتور
کارکرد موتور در حالت طبیعی صدای کمی تولید می کند. زمانی که کارکرد موتور با مشکل مواجه می شود، ممکن است صداهای غیرعادی بشنوید. از طرفی تنظیم موتور، گرمای حاصل از کارکرد موتور را کاهش می دهد. افزایش دمای موتور می تواند به سایر قسمت ها آسیب بزند.
کاهش آلایندگی
در زمان تنظیم موتور، قسمت های مربوط به اگزوز و تولید دود بررسی می شوند. کاهش آلایندگی و دود خروجی از اگزوز، از اهمیت بالایی برای حفظ محیط زیست برخوردار است.
افزایش عمر موتور
انجام تون آپ به صورت منظم باعث افزایش عمر اتومبیل شما می شود. در زمان تنظیم موتور با صرف هزینه های اندک از خسارت های سنگین جلوگیری می کنید. در نتیجه سلامت و عمر موتور شما افزایش می یابد.
تنظیم موتور خودرو شامل چه قطعاتی می شود؟
با رسیدن زمان تنظیم موتور اتومبیل، سیستم های اصلی موتور یعنی سیستم سوخت رسانی، برق و هوا بررسی می شوند . در فرآیند بررسی این سیستم ها، قطعه های متفاوتی از موتور نیاز به تعویض یا تعمیر دارند.
این قطعه ها شامل موارد زیر هستند:
- فیلتر های روغن و هوا
- شمع و وایر
- فیلر موتور
- سوزن انژکتور
بررسی عملکرد صحیح این قطعات، نیازمند گذراندن مراحل مختلفی است. در ادامه مراحل مربوط به هر یک از سیستم های اتومبیل را بیان می کنیم.
سیستم سوخت رسانی
در این مرحله فیلتر بنزین و سوزن های انژکتور بررسی می شوند و در صورت خرابی تعویض می شوند. سوزن های سالم توسط دستگاه های مخصوصی تمیز می شوند و دیگر نیازی به تعویض قطعه ندارید.
سیستم هوا
فیلترهای هوا عمر مشخصی دارند و در صورت اتمام آن باید تعویض شوند. همچنین دریچه های هوا را بررسی و روغن کاری کنید.
سیستم برق رسانی
در این مرحله شمع، وایر و کویل ها بررسی می شوند. کویل ها با گذشت زمان و استفاده از بین می روند. اگر بر روی آن ها ترک و خوردگی مشاهده کردید، نسبت به تعویض آن ها اقدام کنید. فرآیند جرقه زنی و ظاهر شمع ها را مورد بررسی قرار دهید؛ در صورت وجود شکستگی در شمع و وایر، آن ها را تعویض کنید.
تنظیم موتور خودرو چه تاثیری در مصرف سوخت دارد؟
تنظیم موتور به صورت منظم تاثیر زیادی در افزایش راندمان سوخت دارد. بین مصرف سوخت خودرو با میزان راندمان سوخت، رابطه ای معکوس برقرار است. قطعه های موتور به صورت زنجیره ای عمل می کنند. به عبارتی با ایجاد مشکل در یک قطعه تمام موتور درگیر می شود. درگیری موتور باعث کاهش عملکرد قطعه ها می شود و مصرف سوخت را افزایش می دهد. با انجام سرویس های دوره ای مصرف سوخت اتومبیل تا ۳۰ درصد کاهش می یابد.
زمان تنظیم موتور خودرو
به طور کلی در ماشین های قدیمی به ازای هر 15 هزار کیلومتر تا 30 هزار کیلومتر و در ماشین های جدید هر 60 هزار کیلومتر یا دوسال کارکرد نیاز به تنظیم موتور می باشد. معمولا زمان تنظیم موتور را می توان از پیدایش مشکلات و اختلالاتی که در خودرو ایجاد می شود، تشخیص داد که در ادامه به بررسی هر یک می پردازیم.
حتما مطالعه نمایید: تسمه دینام چیست؟ علائم خرابی و زمان تعویض آن
ریپ زدن خودرو
ریپ زدن و لرزش موتور خودرو یکی از مشکلاتی است که در خودروهایی که احتیاج به تنظیم موتور دارند، ایجاد می شود. ریپ زدن به خصوص هنگام گاز دادن می تواند خطرناک باشد و علت بروز این مشکل کثیفی شمع ها یا گرفتگی فیلتر سوخت می باشد.
افزایش مصرف سوخت
افزایش مصرف سوخت می تواند نشان دهنده رسیدن زمان تنظیم موتور باشد. وقتی همیشه یک مسافت مشخصی را طی می کنید اما متوجه می شوید که خودروتان نسبت به قبل بنزین بیشتری را مصرف می کند، نشان از عملکرد نا مناسب خودرو می باشد. دلیل ایجاد این مشکل فشار باد نا مناسب تایرها یا فرا رسیدن زمان تنظیم موتور می باشد.
روشن شدن چراغ های ارور
چراغ های ارور موجود بر روی صفحه نمایشگر کیلومتر جهت نشان دادن اخطار و ارور در سیستم می باشد. در صورتی که این چراغ ها پس از روشن شدن خودرو همچنان روشن باقی بمانند، نشان دهنده ایرادی در خودرو می باشد. در چنین مواقعی بهتر است هرچه سریع تر مشکل ایجاد شده را برطرف نمایید تا تبدیل به مشکلات بزرگتر نشود و هزینه های بیشتری گریبانتان را نگیرد.
استارت نخوردن
در صورتی که هنگام روشن کردن خودرو مجبور هستید چندین بار استارت بزنید تا روشن شود یا زمانی که ماشین استارت می خورد اما روشن نمی شود، احتمالا باتری خودرو ضعیف شده است که باعث بروز این مشکل شده است.
کلام پایانی
بسیاری از افراد معتقدند تا زمانی که خودرو به خوبی کار کند و از حرکت باز نماند نیازی به سرویس و تعمیر ندارد. در صورتی که این تصور کاملاً اشتباه می باشد. بر اساس مطالعات انجام شده در کشورهای توسعه یافته، افرادی که هر سه ماه یکبار خودروهای خود را برای انجام خدمات منظم نزد مکانیک می برند، هر ساله نسبت به سایر افراد، هزینه کمتری برای تعمیر خودرو خود خرج می کنند.
این یک واقعیت است و دلایل منطقی دارد. اگر استپر موتور خودروی شما مشکل دارد و به درستی کار نمی کند، تشخیص زودهنگام مشکل می تواند به شما کمک کند تا اقدامات لازم را برای تعمیر یا تعویض آن انجام دهید و در نهایت در مصرف سوخت خودرو خود صرفه جویی کنید. اما اگر متوجه این عیب نشوید، موتور به خوبی کار نکند، انژکتور، سوزن ها و شمع ها کثیف و موتور بیش از حد معمول گرم می شوند.
به این ترتیب برای روشن کردن خودرو مجبور می شوید بیش از حد استارت بزنید که این موضوع باعث استهلاک خودرو می شود و در زمان تعمیر خودرو مشمول هزینه های بیشتری خواهید شد. بنابراین توصیه می شود در ابتدای هر فصل خودرو خود را برای تنظیم موتور و بازرسی کلی نزد مکانیک حرفه ای و متخصص ببرید.
آموزشگاه فنی برگزارکننده دوره های مختلفی مانند دوره مکانیک خودرو، دوره برق خودرو، دوره گیربکس دستی و غیره می باشد، تمامی دوره ها به صورت عملی، در کارگاه های مجهز و تحت نظر اساتید مجرب و متخصص برگزار می شود در صورت علاقه مندی به هر یک از شغل های فنی همین الان به آموزشگاه فنی مراجعه نمایید.