نحوه سیم کشی کولر گازی و اتصال صحیح کابل ها
سیم کشی کولر گازی یکی از مراحل مهم نصب کولرگازی می باشد زیرا کولر گازی اسپلیت به دلیل دارا بودن دو یونیت جدا از هم و لزوم برقراری ارتباط بین این دو، نقشه سیم کشی متفاوتی دارد. در صورتی که از مهارت کافی جهت انجام سیم کشی کولر گازی و اتصال صحیح کابل ها برخودار هستید، می توانید این کار را به راحتی انجام دهید؛ در غیر این صورت از افراد متخصص که مهارت لازم را دارند کمک بگیرید زیرا کوچکترین اشتباه موجب خسارت های زیادی خواهد شد.
یکی از مواردی که باید به آن توجه داشته باشید چگونگی نقشه سیم کشی کولر گازی است زیرا هر یک از برندهای موجود در بازار سیم کشی منحصربه فرد خود را دارند و هیچ یک مانند دیگری نیست. در ادامه نحوه سیم کشی کولر گازی و اتصال صحیح کابل ها را به زبان ساده توضیح خواهیم داد.در صورت تمایل به یادگیری نصب کولر گازی می توانید در دوره آموزش نصب کولر گازی در آموزشگاه فنی ثبت نام کنید.
نقشه سیم کشی کولر اسپلیت
سیم کشی کولر اسپلیت دو تکه و تامین برق مورد نیاز پنل خارجی به طور کامل از یونیت داخلی که دارای ظرفیت های 12 هزار تا 27 هزار است. در صورتی که در کولرهای گازی با ظرفیت 28 هزار به بالا، منبع برق جداگانه در کندانسور وجود دارد که برق آن را تامین می کند. به عنوان مثال در اسپلیت 12 هزار اگر کندانسور دستگاه را مشاهده کنید، علامت های 1 یا 2، L یا E، N را بر روی آن می بینید که محل اتصال سیم های برق هستند. برای اینکه متوجه شوید هر ترمینال مربوط به کدام سیم است، باید بررسی کنید هر سیم خروجی مربوط به کدام قسمت از کولر گازی می باشد.
ترمینال شماره 1 یا L، سیم فاز
ترمینال شماره 1 یا L، این سیم به رنگ قهوه ای و به ترمینال C کمپرسور کولر گازی متصل می شود و فرمان استارت زدن کمپرسور را از برد می دهد.
ترمینال شماره 2 یا N، سیم نول
ترمینال شماره 2 یا N، سیمی است که به ترمینال C خازن متصل شده و از همان پایه بیرون می آید و به پایه R بر روی کمپرسور وصل می شود.
ترمینال شماره 3
در صورتی که کولر گازی به دو صورت سرمایشی و گرمایشی باشد، ترمینال 3 و 4 نیز بر روی کمپرسور وجود دارد. هنگامی که کولر گازی در حالت سرمایش قرار دارد، از طریق اتصال سیم به ترمینال 3 پنل شیر برقی فعال می شود با فعال شدن شیر برقی در حالت گرمایشی، سوپاپ شیر سه راهی حرکت می کند. در این صورت سیکل ما به جای اینکه گاز خروجی از کمپرسور را به کندانسور وارد کند، این گاز را به اواپراتور هدایت می کند. زمانی که سیستم از حالت گرمایش خارج شود درست برعکس این حالت اتفاق می افتد. در واقع برق از شیر برقی قطع شده و گاز به کندانسور وارد می شود.
همچنین بخوانید: نحوه شارژ گاز کولر گازی
ترمینال شماره 4
توجه داشته باشید در کولرهای گازی صرفاً سرمایشی ترمینال های 3 و 4 وجود ندارد و فقط ترمینال های 1، 2 و یک ترمینال دیگر مخصوص سیم ارت وجود دارد. در این صورت ورودی برق کولر گازی همراه با کمپرسور است و فرمان استارت موتور فن کندانسور از سمت برد کولر گازی صادر می شود.
انواع کولر گازی
در بازار کولر های گازی متفاوتی وجود دارند که کار همه آن ها یکسان است اما از نظر ساختار و ظاهر با یکدیگر متفاوت هستند که در اینجا با انواع آن ها آشنا می شویم تا چگونگی کارکرد و نحوه نصب آن ها را بهتر درک کنیم.
کولر گازی یک تکه پنجره ای یا پرتابل
کولر گازی یک تکه پنجره ای یا پرتابل نسبت به انواع کولر گازی مصرف برق بیشتری دارد زیرا دارای کمپرسور و تجهیزات قدیمی هستند. کولرهای یک تکه پنجره ای در محل های کوچک نصب می شوند و قابلیت جا به جایی دارند.
کولر گازی دو تکه یا اسپلیت
این نوع کولر یکی از بهترین کولر های گازی موجود در بازار است که دارای دو پنل داخلی و خارجی می باشد. قسمت داخلی و اپراتور در فضای داخلی ساختمان نصب می شود و پنل خارجی یا کندانسور در فضای بیرونی ساختمان قرار داده می شود زیرا در حین کار صدای زیادی تولید می کند.
کولر گازی چند تکه
کولر گازی چند تکه مانند اسپلیت ها می باشند با این تفاوت که دارای یک پنل خارجی و چند پنل داخلی می باشد و در صورتی که یکی از اسپلیت ها را خاموش کنید، بقیه اسپلیت ها نیز خاموش می شوند. این کولرگازی ها قدرت بیشتری نسبت به کولر گازی های دیگر دارد.
چگونگی اتصال کابل ها در کولر گازی
قبل از شروع کار لازم است وسایلی را که در حین انجام اتصال کابل ها در کولر گازی نیاز دارید را تهیه نمایید تا بدون معطلی کولرگازی را نصب کنید.
لوازم مورد نیاز نصب کولر گازی:
- نوار چسب مخصوص جهت سیم کشی کولر گازی
- سرسیم زن
- وایرشو
- سیم لخت کن
- وارنیش
- کابل مخصوص کولرگازی
توجه داشته باشید که برای تهیه کردن کابل مناسب باید ظرفیت سرمایشی و گرمایشی کولرگازی را در نظر بگیرید. درصورتی که بر روی کولرگازی درج نشده باشد می توانید ظرفیت کولرگازی را که به صورت وات درج شده است را بر3.5 تقسیم و ضبدر عدد 12 کنید، به عدد بدست آمده BTU گفته می شود.
حالا کافی است BTU را بر عدد 2000 تقسیم کنید تا مقدار جریان مصرفی کولرگازی با واحد آمپر بدست آید. با مشخص شدن جریان مصرفی کولر گازی، کابل مناسب برای کولرگازی را انتخاب خواهید کرد. در ضمن به خاطر داشته باشید طول مورد نیاز برای نصب کولرگازی معمولا 10 متر می باشد.
مراحل سیم کشی صحیح کولر گازی
بیشترین طول سیم 100mm و بقیه سیم ها به ترتیب 80-60 -40 می باشند تا اتصالی ایمن ایجاد شود. جداسازی عایق اولیه کابل ها به کمک سیم لخت کن اولین اقدامی است که باید انجام دهید که به اندازه 20 میلیمتر می باشد. در حین جداسازی عایق سیم ها دقت کنید تا به سیم ها آسیبی وارد نشود.
سپس وارنیش و وایرشو را وارد سیم کنید و سیم های لخت شده هر کابل را باپیچاندن به یکدیگر متصل کنید. در این مرحله وایرشو را بر روی محل اتصال کابل ها قرار دهید تا کاملا قسمت لخت کابل ها را پوشش دهد. برای ثابت یا فیکس شدن می توانید با کمک سرسیم زن محل مورد نظر را فشار دهد. سپس وارنیش را بر روی وایرشو گذاشته و حرارت دهید تا کاملا سفت شود و در پایان کار با استفاده از نوار چسب مخصوص محل اتصال کابل ها را بپوشانید.
همچنین بخوانید: علت خنک نکردن کولر آبی
کابل های مورد نیاز برای سیم کشی کولر گازی
بر روی سیستم های سیم کشی کولر گازی معمولاً ظرفیت سرمایشی و گرمایشی به وات نوشته شده است، البته در صورتی که دارای سیستم گرمایشی و سرمایشی باشند. اگر مقدار نوشته شده روی سیستم های سیم کشی کولر گازی را بر 3.5 تقسیم و در 12 ضرب کنیم عددی به دست می آید که به آن BTU می گویند. BTU یکای اندازه گیری ظرفیت در سیستم های تهویه می باشد که اگر این مقدار را به 2000 تقسیم کنیم، جریان مصرفی کولر گازی را می توانیم به دست آوردیم. می توان گفت در حال حاضر روی بیشتر کولرهای گازی جریان مصرفی آن ها نوشته شده است و لازم نیست که محاسباتی برای دانستن ظرفیت های گرمایشی و سرمایشی را انجام دهید. می توان گفت که مقدار کابل مورد نیاز برای سیم کشی کولر گازی تقریباً 10 متر می باشد و ظرفیت کولر های گازی معمولا 18000 BTU است که کابل 2 در 2.5 برای آن مناسب تر است و مقدار سیم مورد نیاز 20 متر است. ظرفیت کولر های گازی بین 18000 الی 32000 BTU است.
عوامل موثر در اندازه سیم ها
اندازه سیم و کابل با توجه به نیاز کولر گازی انتخاب می شود زیرا انواع زیادی از کولرهای گازی وجود دارند که سیم های مشخصی، با اندازه های مشخص برای آنها وجود دارد.
به طور کلی می توان گفت اندازه سیم ها به عواملی همچون:
- بار: اندازه ی سیم ها به جریان الکتریکی یا بار آن بستگی دارد.
- طول سیم ها: طول سیم های بلند در کولرهای گازی می تواند باعث بزرگ تر شدن اندازه سیم شود.
- دمای هوا: دمای بالا باعث می شود که اندازه سیم بزرگ تر شود.
- دمای کار سیم: دمای بالا باعث می شود که اندازه سیم کوچک تر شود.
- مواد درون سیم: معمولا برای سیم های کولرگازی، مس رسانای بهتری نسبت به آلومینیوم می باشد.
نکات مهم سیم کشی کولر گازی
برای انجام سیم کشی صحیح کولرگازی حتما از سیم های سالم و یک تکه استفاده کنید تا خطرات و خسارت های احتمالی را به حداقل برسانید. همچنین توجه داشته باشید از سیم هایی متناسب با جریان مصرفی کولر گازی استفاده کنید تا از داغ شدن سیم ها که منجر به آتش سوزی می شود جلوگیری کنید.
در صورتی که ناچار به استفاده از سیم های دوتکه شدید حتما سیم ها را با استفاده از ترمینال به یکدیگر متصل کنید و از نوار چسب برق استفاده نکنید. همچنین لازم است، در حین سیم کشی یک سیم ارت را از بدنه کولر به زمین متصل کنید تا از آسیب رسیدن به دستگاه در صورت اضافه بار الکتریکی جلوگیری کنید.
نصب پنل داخلی کولر گازی
اولین موردی که جهت نصب پنل داخلی کولر گازی باید در نظر بگیرید محلی مناسب و دور از تابش نور خورشید باشد و از تجهیزاتی که ایجاد نویز می کنند دور باشد تا اختلالی در عملکرد کولرگازی پیش نیاید. نکته بعدی که باید در نظر داشته باشید ارتفاع پنل از زمین است که باید 2 متر باشد و از دو طرف اسپلیت 15 سانتی متر فضای خالی وجود داشته باشد.
در مرحله بعدی باید جای پیچ های بدنه فلزی را به صورت تراز مشخص و با کمک پیچ رول پراک سوراخ کنید و بدنه فلزی را به دیوار متصل کنید. برای تخلیه آب باید سوراخی را متناسب با اندازه لوله کولرگازی ایجاد کنید. توجه داشته باشید که لوله به طرف بیرون شیب داشته باشد تا به درستی تخلیه صورت بگیرد. پس از اطمینان از اتصالات کابل ها و سیم ها؛ لوله های مسی و کابل های برق و لوله تخلیه را به پنل داخلی متصل کنید و از طریق سوراخ دیوار بیرون بیاورید. پس از انجام این اقدامات وقت آن است که پنل داخلی را روی صفحه فلزی قرار دهید.
نصب پنل خارجی کولر گازی
بهترین مکان جهت نصب پنل خارجی کولر گازی محیطی خنک و عاری از گرد و غبار می باشد. در هنگام نصب پنل خارجی توجه داشته باشید که از تجهیزاتی مانند انتن 3 متر فاصله داشته باشد و از هر دو طرف 30 سانتی متر فضای خالی وجود داشته باشد.
سیم کشی برد کولر گازی
ابتدا لازم است درب تابلو را باز کنید و درپوش سیم کشی را بردارید. سپس سیم آبی رنگ را که مربوط به قدرت است به ترمینال1، سیم قهوه ای به ترمینال2، سیم قرمز به ترمینال3، سیم زرد به ترمینال 4 وسیم سبز را به منبع تغذیه متصل کنید. پس از گذاشتن درپوش سیم های برق را بر اساس نقشه برق و صفحه ترمینال پنل داخلی به یکدیگر متصل کنید. حتما از اتصال صحیح سوکت ها مطمئن شوید تا اتصال کوتاه بین سیم ها اتفاق نیفتد.
همچنین بخوانید: 8 علتی که سبب سر و صدای کولر آبی می شود
حفاظت از سیم کشی کولر گازی
خرید هر نوع سیستم کولر گازی و تهویه به یک سرمایه نیاز دارد، اگرچه سازندگان سیم های کولر گازی ضمانت های عالی و خاص خودشان را برای پوشش طیف گسترده ای از شرایط ناگوار مثل نقص های ساخت و عوامل دیگر ارائه می دهند، اما امکان دارد که خسارت هایی که ناشی از نوسانات الکتریکی هستند را مورد پوشش خود قرار ندهند.
خرابی در سیم کشی کولر گازی می تواند تحت 2 عامل مهم صورت گیرد. علت اول، توسط صاعقه یا همان رعد و برق است و عامل دیگر ناشی از افزایش برق یا بی نظمی در منابع تغذیه می باشد. همچنین می توان گفت جریان بالا می تواند به اجزای الکتریکی سیستم اسپلیت سیم ها بسیار آسیب برساند و یک رویداد الکتریکی شدیدتر می تواند باعث به خرابی کامل سیستم ها شود.
برای جلوگیری از بسیاری آسیب ها بهتر است یک محافظ برق برای کولر خود نصب کنید. نصب یک محافظ برق بسیار آسان و سریع می باشد و می توان گفت یک تکنسین ماهر نصب کولر گازی می تواند نصب محافظ برق را در 10 تا 15 دقیقه به اتمام برساند. هم چنین نصب محافظ برق به شما اطمینان می دهد سیستم شما دارای حفاظت است و ضمانت اضافی نیز در مورد آن وجود دارد. سیم کشی نادرست و اشتباه کولر گازی می تواند باعث بروز خسارت های جبران ناپذیر مختلفی مثل آتش سوزی یا ایجاد شوک الکتریکی گردد؛ بنابراین انجام این کار حتما باید توسط فردی که در این حرفه دارای مهارت کافی است انجام شود و به دست افراد بی تجربه سپرده نشود.
برای انجام سیم کشی کولر گازی در گام اول باید مسیریابی سیم ها و کابل ها با دقت زیادی انجام شود چرا که اشتباه بودن این مسیریابی می تواند باعث خراب و مختل شدن عملکرد پنل داخلی و خارجی دستگاه شود بنابراین اولین کاری که برای سیم کشی کولر گازی انجام می گیرد جدا کردن عایق های اولیه کابل ها و سیم ها می باشد که این کار باید با استفاده از سیم لخت کن انجام شود.
چکیده مطالب
توان 12000 تا 27000 چیلر Dutke مورد نیاز برای پنل بیرونی به طور کامل توسط واحد داخلی تامین می شود. اما در کولرهای اسپلیت مدل 28000 به بالا، منبع تغذیه جداگانه ای در کندانسور وجود دارد که برق آن قسمت را تامین می کند. در نمودار سیم کشی کولر گازی، ترمینال 1 برای سیم فاز، ترمینال 2 برای سیم نول، ترمینال 3 برای شیر برقی و ترمینال 4 برای اتصال سیم برق موتور کولر گازی است. کابل برق کولر گازی در سایزهای مختلف 2.5*2.4 و 2*4 و 2*6 با توجه به ظرفیت یونیت قابل تهیه و استفاده می باشد.
برای اینکه بفهمید کابل مناسب کولر گازی چیست، باید به ظرفیت دستگاه توجه کنید. کولر گازی پنجره ای با استفاده از کابل برق یکپارچه یا جهانی سیم کشی می شود. بنابراین، دو رشته سیم شماره 4 مستقیماً از جعبه فیوز ساختمان به محل نصب چیلر کشیده می شود. برای سیم کشی زیر 18000 باید سیم کشی برق دستگاه را تا یونیت داخلی یا اپراتور ادامه داد. در حالی که برای چیلرهای اسپلیت با ظرفیت بالای 18000، سیم برق چیلر باید به محل نصب کندانسور یعنی پشت بام، حیاط یا تراس کشیده شود. هنگام اتصال برق به واحد داخلی کولر گازی، سیم قهوه ای را به ترمینال شماره 1 یا L، سیم آبی موجود در سیم برق کولر گازی را به ترمینال شماره 2 یا N، سیم مشکی را به ترمینال شماره 3 وصل کنید. و سیم زرد یا زمین را به زمین وصل می کنیم.
سوالات متداول کاربران
چگونه سیم های R,S,C در سیم کشی کمپرسور را تشخیص دهیم؟
جهت تشخیص از ابزار اهم متر استفاده کنید. پایه C روبه روی اهم بزرگتر، پایه S اهم متوسط، پایه R اهم کوچکتر را نمایش می دهد.
در صورتی که فاصله بین پنل داخلی و کمپرسور زیاد باشد چه مقدار کابل نیاز است؟
بهتر است محل نزدیکتری را برای کمپرسور در نظر بگیرید زیرا هرچقدر این فاصله کمتر باشد عملکرد آن بهتر است.
برای کولرگازی دوتکه چه مدل فیوز مینیاتوری را پیشنهاد می کنید؟
نصب فیوز C32 مناسب است.