ریست کردن ایسیو بدون دستگاه دیاگ
امروزه در زمینه خودروسازی، شاهد پیشرفت تکنولوژی خودروها هستیم. تعدادی از قطعات الکترونیکی قدیمی با نمونه های جدید آن جایگزین شده اند. این قطعات جدید تعمیر آسان تر خودرو ها را به دنبال داشته است. ایسیو (ECU) نقش رایانه را در اتومبیل ها ایفا می کند و حاوی اطلاعات زیادی از نحوه ی عملکرد خودرو می باشد. این اطلاعات درون حافظه ی ایسیو نگهداری می شوند. ریست کردن ایسیو یکی از روش های رفع اشکالات خودرو می باشد. این عمل به دو روش انجام می شود. روش اول با کمک دستگاه دیاگ و روش دوم بدون استفاده از دیاگ و به صورت دستی قابل انجام می باشد. ما در این مطلب به آموزش ریست کردن ایسیو بدون استفاده از دیاگ می پردازیم.
ایسیو (ECU) چیست؟
ایسیو (ECU) چیست؟ ایسیو یا Electronic Control Unit یک کامپیوتر کوچک است که محل قرار گیری آن در هر اتومبیل متفاوت است. اما در برخی از ماشین ها، درون کابین و پایین داشبورد و در برخی دیگر زیر کاپوت ماشین و در نزدیکی موتور قرار دارد. محل جایگذاری ایسیو به نوع و تولید کننده ی خودرو بستگی دارد.
ایسیو به عنوان کامپیوتر خودرو در هنگام رانندگی، اطلاعات و داده های مربوط به موتور، عملگرها و سنسورها را جمع آوری نموده و سپس این اطلاعات را در حافظه ی خود ذخیره می نماید. این اطلاعات و داده ها پس از خاموش شدن خودرو نیز در حافظه ی ایسیو باقی مانده و پاک نمی شوند.
کد های خطای مربوط به عملکرد قطعات خودرو، در ایسیو ذخیره می شوند. هر زمان که اقدام به ریست کردن ایسیو نمایید داده های مربوط به عیب یابی خودرو ازبین می روند و عملکرد و کارایی خودرو بهبود می یابد.
وظایف ایسیو (ECU)
- ذخیره وضعیت خودرو توسط سنسورها: ایسیو با کمک سنسورها، به همه قسمت های خودرو وصل می باشد تا بتواند اطلاعات مورد نیاز را دریافت و بر اساس آن عملکرد خودرو را بهبود ببخشد.
- جلوگیری از سرقت خودرو: اغلب اتومبیل های امروزی، سیستم ضد سرقت دارند. ایسیو در صورتی که کد سوئیچ خودرو با کد درون ایسیو که از قبل توسط کارخانه در نظر گرفته شده، مطابقت داشته باشد به ماشین اجازه روشن شدن می دهد.
- نظارت بر سرعت، دور و شتاب موتور اتومبیل: اگر دور موتور خودرو از حد معینی بگذرد ایسیو سوخت رسانی را متوقف می کند تا دور موتور پایین بیاید.
- نظارت بر مصرف سوخت خودرو: کنترل سوخت اتومبیل کاملاً در اختیار ایسیو می باشد.
- واکنش خودرو در شرایط حساس: کارهایی مثل باز شدن ایربگ، ترمز اضطراری و … بر عهده ی کامپیوتر ماشین می باشد.
- نشان دادن عیوب خودرو: ایسیو راننده را از وجود مشکلات خودرو آگاه می سازد. مثلا وقتی اطلاعاتی را به شکل ناقص دریافت نماید با روشن کردن چراغ چک اتومبیل، راننده را متوجه وجود مشکل می کند.
آموزش روش های ریست ایسیو بدون دیاگ
برای ریست کردن ایسیو بدون دیاگ چهار روش وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. باید اشاره کنیم که اگر علاقه مند هستید که به صورت تخصصی تعمیر ایسیو را یاد بگیرید می توانید در دوره آموزش تعمیرات ecu شرکت کنید و به راحتی وارد بازار کار شوید.
روش اول ریست ایسیو بدون دیاگ
در این روش با باز نمودن سر مثبت و منفی باتری و اتصال دو سر باتری به همدیگر، جریان و ولتاژ واحد کنترل، تخلیه شده و به این ترتیب ایسیو نیز ریست می شود.
روش دوم ریست کردن ECU
سرهای مثبت و منفی باتری را جدا نمایید و 2 الی 3 دقیقه صبر کنید. سپس مجددا سر باتری ها را وصل نمایید. در این حالت و بعد از روشن کردن ماشین، چراغ چک خودرو را بررسی کنید که روشن است یا خیر. باید چند کیلومتری با ماشین رانندگی کنید تا ایسیو مجددا اطلاعات مربوط به خودرو را ذخیره نماید. اگر عیبی در اتومبیل وجود داشته باشد چراغ چک روشن می شود و کد خطا توسط ایسیو نشان داده می شود. به این ترتیب شما متوجه مشکل خواهید شد و با تعمیر یا عوض کردن قطعه می توانید مشکل را برطرف نمایید. هنگام نصب قطعات جدید روی اتومبیل خود، ایسیو باید مجددا ریست گردد تا داده های مربوط به آن قطعات در ایسیو ذخیره گردد.
روش سوم نحوه ریست ECU
برای اینکه خودرو به دمای نرمال فعالیت خود برسد بایستی حدود پانزده دقیقه با آن رانندگی کرده و سپس خودرو را متوقف نمایید. با باز کردن کاپوت ماشین سر منفی را از باتری جدا کرده و مطمئن شوید سیم با سطح فلزی خودرو تماسی نداشته باشد. بعد از مکث حدود 5 دقیقه مجددا پدال ترمز را برای چند ثانیه بفشارید تا تمام ولتاژ خازن ها تخلیه گردد با این کار اطلاعات ایسیو نیز پاک می شود. در پایان سر منفی باتری را به جای اولیه خود وصل نموده، کاپوت را ببندید و به مسیر خود ادامه دهید.
روش چهارم ریست ایسیو بدون دیاگ
این روش با استفاده از جعبه فیوز خودرو انجام می شود. محل قرار گیری جعبه فیوز در سمت شاگرد و در نزدیکی باتری قرار دارد. ابتدا خودرو را روشن نموده و گرم نمایید سپس آن را خاموش کنید. اتصال باتری را قطع کنید تا برق خودرو نیز قطع شود. فیوز یا فیوزها را از جعبه آن بیرون بکشید. بعد از سپری شدن زمان اندکی در حدود 5 دقیقه داده های ایسیو پاک می شود. فیوز را به حالت اولیه ی خود برگردانید. اتومبیل را روشن نموده و اقدام به رانندگی کنید، البته با سرعت کم تا ایسیو بتواند داده های جدید را در خود ذخیره کند.
آیا همه خودرو ها را می توان بدون دیاگ ریست کرد؟
بله، ریست کردن ECU بدون استفاده از دستگاه دیاگ می تواند برای انواع مختلف خودروها به کار گرفته شود. برخی از مزایای استفاده از این روش برای انواع خودروها به شرح زیر است:
- ریست کردن ایسیو ماشین های مختلف: چه خودروی آمریکایی، ژاپنی، اروپایی یا هر نوع دیگری باشد، ریست کردن ECU بدون دیاگ معمولاً جواب می دهد.
- خودرو های قدیمی: حتی خودروهای قدیمی تر نیز می توانند از این روش بهره ببرند تا مشکلات ECU را رفع کنند.
- عدم نیاز به تنظیمات خاص: این روش ساده و استاندارد است و نیاز به تنظیمات یا برنامه ریزی ویژه ای ندارد.
- دسترسی آسان: در اکثر موارد، ریست ECU با قطع و وصل کردن ساده باتری امکان پذیر است و نیازی به ابزار خاصی نیست.
بنابراین، ریست کردن ECU بدون دیاگ می تواند برای طیف گسترده ای از خودروها، از قدیمی تا جدید، موثر باشد و راه حل ساده ای برای برطرف کردن مشکلات عملکردی ECU فراهم کند.
نتیجه گیری:
ایسیو بخش مهم خودروهای انژکتوری می باشد. اگر مشکلی در عملکرد خودرو ایجاد شود با کمک ایسیو می توان آن را تشخیص داده و حل نمود. حافظه درون ایسیو می تواند پاک شود یا به اصطلاح ریست گردد و به این ترتیب خطاهای موجود در آن نیز از بین رفته و به عملکرد بهتر خودرو کمک می شود. در مقاله ی فوق به آموزش ریست کردن ایسیو بدون کمک دیاگ یا همان ریست دستی پرداختیم. اگر به تعمیرات اتومبیل و مخصوصاً ایسیو علاقمند هستید بهتر است با شرکت در دوره های تخصصی، صفر تا صد این رشته را به صورت حرفه ای بیاموزید.