یکپارچه سازی، کنترل و مدیریت تجهیزات و لوازم کاربردی خانه، در معنا و مفهوم هوشمند کردن خانه تعبیر و تفسیر می گردد. بسیاری از افراد انجام اقداماتی نظیر کنترل و مدیریت از راه دور تجهیزات با استفاده از گجت های هوشمند، به کار بردن سیستم پیشرفته و استفاده از کلیدهای لمسی را در مفهوم هوشمند سازی خانه می دانند. این اقدامات تنها قسمت کوچکی از مقوله BMS یا هوشمند سازی ساختمان را در بر می گیرد. از طرف دیگر، محقق ساختن این امر مستلزم پشت سر گذاشتن مراحل مختلفی می باشد، در این مطلب قصد داریم شما را با مراحل هوشمند سازی ساختمان آشنا کنیم، با ما همراه باشید.
طراحی و پیاده سازی نقشه راه، اولین مرحله هوشمند کردن خانه را شامل می شود. کنترل کردن تمام تجهیزات و ملزومات ساختمان اعم از سیستم های مکانیکی و الکتریکی و سیستم حرارت مرکزی و سرمایشی، معنای هوشمند سازی ساختمان را به ذهن متبادر می سازد. برای شروع کار به نحو مطلوب و مناسب، نیاز به نقشه معماری از پروژه مورد نظر می باشد.
لازم به ذکر است که برای پیاده سازی سیستم bms، به تجهیزاتی امنیتی، ارتباطی، پروتکل، زیر ساخت مخابراتی، سنسورها، پردازشگر مرکزی و یک سیستم کنترل کننده نیاز می شود.
در این مرحله از هوشمند سازی خانه، زیر ساخت های مورد نیاز تعیین و مشخص میشود. تعیین زیر ساخت به معنای ایجاد بستر مناسب برای برقراری اتصال و ارتباط تجهیزات و وسایل مختلف هوشمند سازی خانه با یکدیگر می باشد. از لحاظ ارتباطی، تجهیزات هوشمند سازی در دو دسته تجهیزات بی سیم و تجهیزات ارتباطی با سیم طبقه بندی می شوند.
تجهیزات ارتباطی بی سیم از فناوری های نوین ارتباطی مانند wifi، بلوتوث و رادیو RF، برای برقراری ارتباط استفاده می نمایند. در سوی مقابل، برقراری ارتباط وسایل و تجهیزات ارتباطی سیمی، از طریق پروتکل های تعریف شده مانند KNX و Modbus اجرایی می گردد. پروتکل knx، از پروتکل های پرکاربرد و پر استفاده در مقوله هوشمند سازی قلمداد می گردد.
حتما بخوانید: نکات پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان
نیاز سنجی و امکان سنجی هوشمند کردن خانه نیازها و توقعات افراد را به بهترین نحو برآورده می سازد. ارائه تحلیل صحیح از قابلیت ها و امکانات هوشمند سازی ساختمان متناسب با نوع نیاز کاربر، از پیش شرط های حائز اهمیت و تعیین کننده در این زمینه به شمار می آید. انجام نیاز سنجی، ضمن کمک به پیشبرد پروژه، موجب صرفه جویی چشمگیر در هزینه های مصرفی و اقتصادی می شود.
همچنین، امکان سنجی هوشمند سازی خانه، در شناسایی و برطرف کردن ریسک ها، بسیار تاثیرگذار و مؤثر است. مشخص کردن و تعیین جزئیات و نحوه استفاده از تجهیزات مختلف برای انجام نیازسنجی، از درجه اهمیت بالایی برخوردار می باشد.
حتما بخوانید: مزایا هوشمند سازی ساختمان چیست؟
بدون تردید، انتخاب برند مورد نظر و خرید تجهیزات، از مهم ترین مراحل هوشمند کردن خانه به شمار می رود. انتخاب شرکت سازنده وسایل و ملزومات هوشمند سازی خانه در انتخاب نوع زیر ساخت و بسترهای ارتباطی تاثیرگذار و مؤثر است. توجه به نرم افزار مورد استفاده به وسیله شرکت سازنده تجهیزات، از نکات حائز اهمیت و مورد توجه می باشد. در نرم افزار ارائه شده از سوی شرکت تولید کننده مواردی مانند زبان به کار رفته و رابط کاربری باید مورد توجه قرار گیرد.
تجهیزات و محصولات هوشمند سازی خانه متناسب با نوع نیاز و نحوه کاربری در دسته های مختلفی قرار میگیرند. لوازم الکتریکی مربوط به انرژی، سرگرمی و آشپزخانه، تجهیزات مرتبط با سیستم های حرارت مرکزی و سرمایشی و گرمایشی و سامانه های تنظیم امنیت نور و دما، بخشی از این محصولات محسوب می شوند.
در یک نگاه کلی، لوازم مورد نیاز برای استفاده در خانه هوشمند شامل پرده و ترموستات و سیستم روشنایی هوشمند، دوربین امنیتی، سنسور درب و پنجره و پریز هوشمند می باشد. ناگفته نماند که خرید تجهیزات و ملزومات هوشمند سازی ساختمان می بایست متناسب با بودجه در نظر گرفته شده صورت گیرد.
از دیگر مراحل هوشمند کردن خانه می توان به تهیه نقشه دقیق برق کشی در جهت ارائه به برقکار ساختمان، اشاره نمود. به منظور عملکرد و کارکرد مطلوب و بهینه کلیه سیستم ها و تجهیزات هوشمند سازی خانه، نیاز به انجام دقیق و حرفه ای کابل کشی در نقاط مشخص شده فضا می باشد. از آنجایی که این فرآیند کاملا مهارت و تخصصی محور می باشد، پیاده سازی این مرحله باید توسط برق کار حرفه ای و کاربلد صورت گیرد. همچنین، اجرای صحیح و بهینه زیر ساخت های الکتریکی پروژه، مستلزم پیاده سازی بی عیب و نقص نقشه های اجرایی میباشد.
در دوره ای مجزا و تخصصی کلیه مراحل لازم جهت برق کشی ساختمان آموزش داده می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی آموزش برق ساختمان کلیک نمایید.
پس از طی کردن مراحل مختلف، نوبت به مرحله نصب، پیاده سازی و راه اندازی وسایل و تجهیزات مربوط به هوشمند کردن خانه می رسد. نصب و اجرای این تجهیزات متناسب با نوع و مدل و کارایی آنها، می تواند راحت یا بسیار پیچیده باشد. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که نصب و راه اندازی تجهیزات و سیستم های هوشمند به وسیله تکنسین های مجرب و آموزش دیده صورت می گیرد. نصب صحیح و درست وسایل مربوط به هوشمند سازی ساختمان، در افزایش سطح رفاه و آرامش کاربر تاثیر مطلوب و بسزایی از خود برجای می گذارد. علاوه بر این، نصب اصولی تجهیزات، کاهش مصرف انرژی و به حداقل رساندن هزینه های اقتصادی را رقم می زند.
برنامه نویسی از مرحله های اصلی و تعیین کننده در هوشمند کردن ساختمان به حساب می آید. این مرحله توسط مهندسین و متخصصان هوشمند سازی ساختمان صورت می گیرد. در این مرحله عملیاتی شدن و برآورده ساختن نیازها و توقعات کاربر از سیستم BMS در دستور کار قرار می گیرد. پس از محقق شدن این امر، از سیستم هوشمند سازی ساختمان بهره برداری می گردد.
ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که پس از تحویل نهایی کار، ارائه خدمات از سوی شرکت اجرا کننده پروژه، بسیار مهم و حائز اهمیت تلقی می گردد. ارتباط مستقیم شرکت با کارفرما در استفاده راحت و آسان از سیستم کمک شایانی می نماید.
در این مطلب به بررسی مراحل لازم برای مشاوره و پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان پرداختیم. در صورتی که قصد دارید به صورت تخصصی به پیاده سازی پروژه های هوشمند سازی بپردازید توصیه می کنیم در دوره های آموزش هوشمند سازی ساختمان شرکت نمایید.