علت سوختن ایسیو چیست؟ چگونه از سوختن ecu جلوگیری کنیم؟
ECU یا واحد کنترل الکترونیکی خودرو، نوعی تراشه ای اختصاصی بوده که کنترل و نظارت بر سیستم های الکتریکی و برقی خودرو را در اختیار دارد. کارکرد و عملکرد این قطعه بسیار شبیه به BIOS کامپیوترها می باشد. تشخیص مشکلات مربوط به خودرو، از دیگر وظایف ایسیو یا کامپیوتر خودرو به شمار می رود. بر این اساس، روشن شدن چراغ چک، به نوعی واحد کنترل الکترونیکی خودرو بوده که مشکل احتمالی را به راننده گوشزد می کند. خراب شدن یا سوختن ایسیو می تواند منجر به مشکلات زیادی در کارکرد قطعات الکتریکی خودرو شود. در تعیین علت سوختن ایسیو خودرو علل و عوامل مختلفی دخیل هستند. که در این مطلب از مقالات آموزش تعمیرات ecu قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم.
چرا ایسیو خودرو می سوزد؟
1- برخورد و تصادف شدید
در مواقعی، علت سوختن ایسیو می تواند برخورد شدید خودرو با ماشین دیگر یا مانع باشد. در این حالت، آسیبهای فیزیکی شدیدی به ساختار خودرو وارد شده که می تواند منجر به صدمه دیدن جدی لوازم برقی و کامپیوتر خودرو شود.
به طور معمول، وارد شدن ضربه شدید به خودرو، موجب ایجاد تنش مکانیکی به بدنه ماشین می شود. این امر سنسورها، ایسیو و سیم کشی و اتصالات برقی وسیله نقلیه را تحت شعاع قرار می دهد.
2- رطوبت و خوردگی رایج ترین علت سوختن ایسیو
دومین علت سوختن ایسیو ماشین به نفوذ رطوبت به این قطعه مربوط می شود. غالبا اطراف ایسیو با چسب های مخصوصی پوشش داده شده است. این چسب ها مانع از ورود رطوبت و آب به محفظه داخلی ECU می شوند.
با گذشت زمان به تدریج این چسب ها فرسوده شده و خاصیت اولیه خود را دست می دهند. در این شرایط، رطوبت به داخل برد ایسیو نفوذ کرده که در نهایت منجر به ایجاد سولفات، خوردگی و سوختن این قطعه می شود.
در صورت سولفاته شدن، می بایست در اسرع وقت نسبت به برطرف کردن خوردگی ایسیو اقدام شود. در غیر این صورت، مشکلات زیادی برای ایسیو خودرو ایجاد می گردد.
3- تماس دست با پین های ایسیو
تماس دست با پین های ایسیو می تواند منجر به آسیب جدی به این قطعه شود. این مورد در بسیاری مواقع مورد غفلت افراد قرار می گیرد.
در هنگام تماس پیدا کردن دست با کامپیوتر خودرو، الکتریسیته ساکن بدن به ایسیو انتقال پیدا می کند. این امر نتیجه ای به جز خرابی ECU خودرو را در پی نخواهد داشت.
در این زمینه باید خاطر نشان نمود که الکتریسیته ساکن بدن، قابلیت افزایش یافتن تا چندین هزار ولت را دارد.
4- جدا کردن کابل باتری در هنگام کارکرد پیشرانه
به طور معمول، ولتاژ تولید شده توسط دینام خودرو در حدود 14 ولت برآورد می شود. از سوی دیگر، دور موتور خودرو موجب تغییر و نوسان در پیک تولیدی ولتاژ می شود. در این حالت، ممکن است ولتاژ تولیدی به مرز 16 ولت نیز نزدیک شود. در صورت متصل بودن کابل های باتری، نوسان ولتاژ ایجاد شده تعدیل می گردد.
با این وجود، چنانچه علی رغم روشن بودن ماشین، کابل ها و اتصالات باتری جدا شوند، بروز نوسان می تواند بخش های الکتریکی و کامپیوتر خودرو را تحت شعاع قرار دهد. ایسیو قابلیت تحمل نوسان ولتاژ تا ماکزیمم 16 ولت را دارد. در پی جدا شدن کابل ها، نوسان ایجاد شده سبب سوختن ایسیو خودرو می شود.
5- خراب شدن استارت علت سوختن ایسیو
معیوب شدن استارت ماشین، یکی دیگر از دلایل سوختن ECU خودرو تلقی می گردد. در ساختار استارت طراحی شده برای بسیاری از خودروها، سنسورهای مخصوصی تعبیه شده است. سنسور Override نمونه ای از این سنسورها بوده که وظیفه کنترل ولتاژ ایسیو را بر عهده دارد.
خراب شدن این حسگر، موجب اختلال در دریافت میزان ولتاژ صحیح به ایسیو می شود. این موضوع مشکلات زیادی از جمله خرابی و سوختن ایسیو خودرو را رقم می زند.
6- جامپ استارت اشتباه
در برخی مواقع، علت سوختن ایسیو از باتری به باتری کردن یا جامپ استارت اشتباه ناشی می شود. برای باتری به باتری کردن اصولی می بایست کابل ها و اتصالات به درستی متصل گردند.
در صورت بروز اشتباه در اتصال کابلها، به احتمال بسیار قوی ایسیو خودرو دچار مشکلات جدی می شود. در این شرایط، چاره ای به جز تعمیر یا حتی تعویض ایسیو خودرو باقی نمی ماند.
راهکارهای طلایی برای جلوگیری از سوختن ایسیو
1- عدم نفوذ آب به بدنه ECU
عدم نفوذ آب، از راهکارهای مناسب برای جلوگیری از سوختن ECU ماشین به شمار می رود. نفوذ آب به محفظه داخلی و تماس آن با برد ایسیو، منجر به آسیب دیدن و سوختن این قطعه می شود. نفوذ آب و رطوبت، از مهمترین دلایل خرابی قطعات برقی و الکترونیکی خودروها قلمداد می گردد.
همچنین، عایق بندی نامناسب اطراف ایسیو خودرو هم در این زمینه بسیار تاثیرگذار و موثر می باشد. علاوه بر این، شستشوی غیر اصولی موتور خودرو، میتواند منجر به نفوذ حجم زیادی از جریان آب به داخل سیستم برقی و الکتریکی ماشین شود.
2- تامین جریان و ولتاژ مناسب
به طور کلی، وارد شدن شوک های زیاد و نوسانات ولتاژ را می توان مهم ترین علت سوختن ایسیو خودرو برشمرد. کارکرد مناسب قطعات الکتریکی خودرو از جمله ایسیو، مستلزم تامین جریان و ولتاژ مناسب آنها می باشد. برق و جریان الکتریکی مورد نیاز برای راه اندازی و کارکرد قطعات الکتریکی، توسط دینام و باتری خودرو تامین می گردد.
بروز هرگونه نوسان در مقدار و میزان جریان الکتریکی، می تواند آسیب جدی قطعات و سیستمهای برقی خودرو را به دنبال داشته باشد.
علاوه بر این، نحوه اتصال میان کامپیوتر و اجزای الکتریکی ماشین می بایست به صورت درست و صحیح صورت گیرد. خوردگی کانکتورها، کشیدگی و پارگی و فرسودگی و قطعی سیم ها و اتصالات، می تواند منجر به آسیب جدی به ایسیو شود.
3- جلوگیری از نفوذ رطوبت
یکی دیگر از راهکارهای موثر برای جلوگیری از سوختن ایسیو، عدم نفوذ رطوبت به ساختار داخلی کامپیوتر خودرو می باشد. بر اساس قاعده کلی، قطعات الکتریکی و کامپیوتر خودرو بایستی از نشت آب و رطوبت دور باشند.
به عبارت دیگر، آب و رطوبت از عامل های اصلی خرابی و معیوب شدن قطعات برقی و الکتریکی هر خودرویی محسوب می شوند. بر این اساس، در مواقع روشن شدن و شروع به کارکرد خودرو، می بایست از نفوذ آب و رطوبت به داخل سوکت ها، سیم کشی و اتصالات برقی، الکتریکی و کامپیوتر خودرو، جلوگیری به عمل آورد.
علائم خرابی کامپیوتر خودرو
مهم ترین بحث در پیدا کردن علت سوختن ای سی یو ماشین، مشاهده علایمی است که با خود به همراه دارد. سوختن ایسیو ماشین با علایم گوناگونی خود را بروز می دهد که در ادامه به بررسی آنها خواهیم پرداخت:
1- چراغ موتور:
چراغ موتور در زمان های مختلف و به علت های گوناگونی ممکن است روشن شود. این چراغ بیشتر به کنترل سنسورهای مختلف موجود در بخش های ماشین می پردازد و ایجاد اختلال در این سنسورها عامل روشن شدن آن می باشد. از اولین علایم سوختن ای سی یو ماشین می توان به روشن شدن چراغ موتور اشاره نمود.
2- موتور ماشین:
اختلال در سیستم ای سی یو ماشین، خود را به صورت روشن نشدن موتور نشان می دهد. اگر ecu ماشینی مختل شود، دستوری که به واسطه آن شمع ها شروع به جرقه زدن می کنند صادر نخواهد شد و به همین ترتیب موتور ماشین هم استارت نخواهد خورد. روشن نشدن موتور از اصلی ترین نشانه سوختن ecu می باشد.
3- پیشرانه خودرو:
از علایم آسیب ecu خودرو می توان به وجود لرزش در پیشرانه خودرو اشاره کرد. از آنجایی که به خاطر صورت نگرفتن جرقه زنی در چندین سیلندر، موتور دچار اختلال می شود، این اختلال خود را به صورت لرزش پیشرانه نشان می دهد. البته باید توجه داشت که لرزش پیشرانه میتواند به علت های بسیار متفاوتی ایجاد شود و این بستگی به همراهی سایر نشانه های ذکر شده دارد. طبیعتا لرزش پیشرانه به تنهایی حاکی از آسیب دیدن ای سی یو خودرو نمی باشد.
4- مصرف سوخت:
کاهش هزینه های بنزین خودرو به طور غیر مستقیم از خراب شدن ecu خبر می دهد. ای سی یو آسیب دیده، تعادل موجود بین بنزین و هوا را بر هم زده و ممکن است در اثر آن میزان نامناسبی از سوخت وارد محفظه موتور شده و به این ترتیب میزان مصرف سوخت ماشین را کم کند. ای سی یو آسیب دیده و ای سی یو سوخته، علایم و نشانه های مختص خود را دارند. با ای سی یو آسیب دیده شاید بتوان به حرکت و استفاده از ماشین خود ادامه دهید ولی همواره علایم بیان شده را در نظر بگیرید تا بعدها مجبور به پرداخت هزینه های بسیار سنگین تر نشوید.
مشکلات ECU (مشکلات نرم افزاری – مشکلات سخت افزاری)
آسیب های مربوط به ecu از نقاط مختلفی منشا می گیرد. این مشکلات میتوانند مربوط به نرم افزار یا سخت افزار خودرو باشند. یکی از مهمترین آنها باتری آسیب دیده است. کارکرد سیستم ecu به وجود یک باتری قوی و سالم نیاز دارد، یک باتری آسیب دیده با ایجاد جریان برق ناکافی و یا بیش از حد به سیستم برقی ماشین و ای سی یو آسیب جدی ای وارد کرده و جزو مهمترین علت سوختن ای سی یو ماشین می باشد. ای سی یو ماشین ها به خوبی آب بندی شده تا از ورود رطوبت و ایجاد زنگ زدی در آنها جلوگیری شود. اما به مرور زمان و با ایجاد فرسودگی در قطعات خودرو، رطوبت کار خود را کرده و با رسیدن به ای سی یو ماشین منجر به آسیب آن می شود. یکی از مشکلات نرم افزاری، تعادل ولتاژی است که به ای سی یو می رسد. اگر ولتاژ عبوری از این سیستم از 9 کمتر و یا از 12 بیشتر باشد، آسیب های جدی ای را در این سیستم ایجاد خواهد کرد. مورد دیگر مربوط به بحث شارژ کردن باتری در مواقع خاص است. در این شرایط حتما از کیفیت بالای کابل های مورد استفاده و اتصال صحیح آنها به محل خود اطمینان حاصل فرمایید تا کمترین آسیب به سیستم ای سو یو خودرو شما وارد شود.
تعمیر ای سی یو خودرو
برای تعمیر ای سی یو خودروی خود باید به نکات مهمی توجه داشته باشید. قبل از همه چیز به خوبی از علت سوختن ای سی یو ماشین خود با خبر شوید. تا بعد از تعمیر آن دوباره به خاطر اشتباهات قبلی خود به ماشین آسیبی وارد نکنید. حتما تک تک عواملی که منجر به آسیب ای سی یو شده است را در نظر بگیرید و به همه آنها به خوبی توجه داشته باشید. تعمیر ای سی یو خودرو ها کار ساده ای نیست. انواع بسیار گوناگونی از ای سی یو ها در ماشین های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و مراجعه به تعمیرکار هایی که در این زمینه تخصص کافی را ندارند میتواند مشکل را بدتر کند. ای سی یو ها از نظر سخت افزاری و نرم افزاری دچار مشکل میشوند پس لزوما در هنگام آسیب به ای سی یو خودرو شما، با تعویض قطعات گران قیمت، نمی توان مشکل را برطرف کرد. کیفیت ای سی یو استفاده شده در خودرو بسیار حائز اهمیت است. یک ای سی یو کم کیفیت باعث می شود تا دوباره و بعد از یک مدت کوتاه به دنبال علت سوختن ای سی یو ماشین خود بگردید. پس حتما از یک تعمیرکار حرفه ای و کار بلد و مورد اطمینان در فرایند تعمیر ای سی یو خودرو خود کمک بگیرید.
در این مقاله به بررسی علت سوختن و خرابی ایسیو همچنین راهکارهای جلوگیری از بروز این مشکل پرداختیم. در صورتی که به مباحث خودرو علاقه مند هستید و قصد یادگیری آن را دارید کافیست دوره های آموزش تعمیرات ایسیو آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.