ولتاژ برق ساختمان
همانطور که در دوران دبیرستان با مفاهیم اولیه فیزیک آشنا شدیم، ولتاژ را عملا اختلاف پتانسیلی می دانیم که بین دو نقطه مختلف از مدار وجود دارد. این اختلاف پتانسیل ایجاد شده در مدار، باعث شارش الکترون ها از یک نقطه به نقطه دیگر می شود. برای آموزش برق ساختمان روی لینک کلیک کنید.
همیشه و در تمامی مدار ها، اندازه گیری این اختلاف پتانسیل یا ولتاژ برق از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین ولتاژ برق ساختمان ها نیز از این قاعده مستثنا نخواهد بود. برق کارهای ساختمان همواره بحث ولتاژ را در سیستم هایی که مورد استفاده قرار می دهند در نظر داشته و آن را به درستی تنظیم می کنند.
زیرا که هر گونه تفاوت شدید در آن چه از نوع کاهش و یا چه از نوع افزایش، اثرات جبران ناپذیری را روی قطعات برقی موجود در ساختمان خواهد گذاشت. در فنی پارس همه ریزه کاری های مربوط به مسئله ولتاژ برق ساختمان را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
تفاوت ولتاژ و جریان
همه جریان های الکتریکی موجود در هر مداری از آیتم اصلی برای کنترل و مدیریت آنها استفاده می شود، اول ولتاژ و دومی جریان است. ولتاژ همیشه برای بیان تفاوت جریانی که بین دو نقطه از مدار وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد و از سوی دیگر جریان، میزان بار های الکتریکی ای که در واحد زمان بین این دو نقطه جابجا می شود را برای ما بیان می کند.
در اصل می تواند گفت عاملی که باعث ایجاد جریان الکتریکی می شود، همان اختلاف پتانسیلی است که ما آن را تحت عنوان ولتاژ می شناسیم. واحد ولتاژ و جریان در همه مدار ها، به ترتیب ولت و آمپر می باشد. دسته بندی اصلی ولتاژ ها را براساس نوع جریان موجود در مدار انجام می دهند، به این طریق سه نوع ولتاژ متناوب، مستقیم و پالسی مستقیم را شاهد خواهیم بود.
تفاوت های اصلی مربوط به این مدار ها، مربوط به شدت جریان و تغییر آن در گذر زمان می باشد. به طوری که مدارهایی با جریان متناوب یا اصطلاحا AC، با گذشت زمان دچار تغییر ولتاژ نخواهند شد و در سمت دیگر در مدارهای DC یا همان مستقیم، این موضوع برعکس خواهد بود به طوری که این مدار ها نیاز به یک باتری تثبیت کننده جریان خواهند داشت. مدارهایی با ولتاژ مستقیم پالسی، این توانایی را دارند تا در یک تایم مشخص، میزان ولتاژ خود را به اندازه معینی تغییر دهند.
ولتاژ بکار گرفته شده در خانه ها
مقدار جریان و ولتاژی را که نهایتا بعد از قرارگیری سیستم برق ساختمان به هرکدام از انشعابات نهایی یا همان پریزها می رسد را تحت عنوان ولتاژ استاندار خانگی می شناسیم. همچنین نکته ای که در این زمینه وجود دارد، پیچیدگی خاص این موضوع است. این موضوع از آن جهت دچار پیچیدگی است که ولتاژ های استاندارد هر کشور تحت تأثیر استاندارد های همان کشور تنظیم خواهد شد.
قطعات مختلفی در منزل وجود دارند که برای فعالیت خود به یک مقدار مشخص و واحد از ولتاژ برق ساختمان نیاز خواهند داشت. این میزان مشخص عمدتا بر روی کاتالوگ های موجود در جعبه این دستگاه ها وجود خواهد داشت و این وظیفه مالکین است که بعد از خرید آنها به دقت به جزئیات موجود در رابطه با آنها توجه کافی را داشته باشند.
استانداردهای موجود در این زمینه در کشور ما دچار تغییراتی شده است. طوری که تا چندی پیش به طور کلی ولتاژ استاندارد سیستم های تک فاز را 230 و سه فاز را 380 ولت در نظر می گرفتند، اما بعد از گذشت مدت ها، امروزه این اعداد به ترتیب به 230 و 400 ولت و در فرکانس 50 هرتز کاهش یافته است و ولتاژی که به مصرف کنندگان لوازم الکتریکی توسط پریزهای برق در منازل ارائه می شود، به این شرح می باشد.
حال موضوع مهمی که در این رابطه وجود دارد و اهمیت حرفه ای بودن و آگاه بودن تکنسین برق ساختمان را نشان می دهد. کنترل درست و هدایت صحیح این میزان ولتاژ به پریزهای ساختمان ها می باشد، چرا که به طور کلی هرگونه تغییر قابل ملاحظه در این میزان ولتاژ ذکر شده، این توانایی را دارد تا عوارض و خسارت های جبران ناپذیری را به سیستم های برقی منزل وارد نماید.
عوامل افت ولتاژ برق ساختمان
مسئله مهم در بحث ولتاژ برق های موجود در سیم های یک ساختمان، مقاومت ایجاد شده در این سیم هاست. از اصلی ترین ویژگی های جریان الکتریکی موجود در یک سیم رسانا، مقاومتی است که در این سیم ها وجود دارد، مقاومت سیم های مختلف به عوامل گوناگونی بستگی دارد که شرح همگی این عوامل در این بحث نمی گنجد.
ولی به طور کلی می توان اینگونه بیان داشت که هرچه میزان این مقاومت در سیم ها بیشتر باشد، ولتاژی که قرار است نهایتا به خروجی ها برسد، کم شده و افت ولتاژ اتفاق می افتد. به همین سبب مهندسین میبایست در طراحی سیستم های برق ساختمان، این عوامل گوناگون را مورد بررسی قرار دهند.
اگر بخواهیم چند مورد از عامل هایی را که در نهایت به افت پتانسیل برق ساختمان ختم می شوند را نام ببریم، می توانیم به طول و جنس سیم های بکار رفته در سیستم برق ساختمان، وجود بارهای که در تعادل نیستند، وجود فاصله بین منبع ها، اضافه بار موجود در مدار برق ساختمان، وجود سوکت ها و فیوز های بی کیفیت، هرگونه اتصالات ضعیف دیگر و منابع تغذیه الکتریکی ای که به صورت ناپایدار فعالیت می کنند را نام برد.
نحوه بالا بردن ولتاژ برق ساختمان
نکات مهمی در سیم کشی برق ساختمان وجود دارد که تکنسین های برق ساختمان می توانند با در نظر گرفتن آنها به افزایش ولتاژ برق خروجی از پریزها کمک کنند، از جمله این نکات می توانیم به کاهش طول سیم کشی موجود، کاهش دمای آنها، استفاده از سیم های با مقدار و اندازه بیشتر اشاره نمود.
یکی دیگر از مهم ترین اقدامات، کم کردن بار قدرت می باشد، اگر تجهیزاتی که به طور کلی در مدار وجود دارند را کم کنیم، می توان به افزایش ولتاژ پریزهای مورد استفاده کمک زیادی کنیم. به همین سبب علاوه بر تکنسین ها به مالکین ساختمان ها هم توصیه می کنیم تا در صورت مواجهه با افت پتانسیل در ساختمان های خود، از اتصال وسایل الکتریکی بی استفاده جلوگیری کنید تا بتوانید قدرت کافی را در مدار حفظ کنید.
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که برق شهری چند ولت است ؟ در پاسخ می توان گفت به طور کلی 230 ولت با فرکانس 50 هرتز در اروپا و آسیا می باشد اما این مقدار در آمریکای جنوبی تا 130 ولت هم پایین می آید.
همچنین بخوانید : علت نوسان برق در ساختمان چیست؟ + حل مشکل کم و زیاد شدن برق
نتیجه گیری
ولتاژ برق ساختمان، موضوع بسیار مهم و تاثیرگذار در کیفیت برق ساختمان و خروجی قطعات الکتریکی می باشد. قطعات الکتریکی ای که امروزه به شدت به ولتاژ و میزان برق ورودی به آنها حساس بوده و با کمترین تغییرات ایجاد شده در ولتاژ آسیب های جدی ای پیدا می کنند، به همین سبب دانستن نکات مربوط به ولتاژ موجود در سیستم برق کشی ساختمان از اهمیت بالایی برخوردار می باشد که سعی کردیم در فنی پارس تا حد امکان مهم ترین آنها را برای شما ذکر کنیم.