نقش و جایگاه فناوری و تکنولوژی در دنیای مدرن امروزی بر هیچ کس پوشیده و مستتر نمی باشد. در این میان، هوشمند سازی ساختمان ماحصل رشد و پیشرفت فناوری در عصر حاضر می باشد. مزایای هوشمند سازی ساختمان بسیار می باشد اما می توان گفت هدف اصلی از هوشمند سازی ساختمان فراهم آوردن بستر مناسب برای افزایش سطح کیفی امنیت و آسایش افراد در سازه های مختلف تجاری، اداری و ساختمانی و مسکونی می باشد. از سوی دیگر، تجهیزات و امکانات هوشمند سازی ساختمان آسایش، آرامش و امنیت را برای کاربر به معنای واقعی کلمه محقق می سازد.
به طور کلی، هوشمند سازی ساختمان یا Building Management System (BMS) یکپارچه سازی و کنترل و مانیتورینگ تجهیزات و امکانات از راه دور می باشد. اعمال و ارسال فرمان های مختلف و پایش پی در پی قسمتهای مختلف ساختمان، به منظور عملکرد بهینه و مطلوب تجهیزات هوشمند سازی ساختمان با یکدیگر، از وظایف مهم سیستم bms محسوب می گردد.
سیستم روشنایی و نورپردازی و کنترل نور یکی از تجهیزات و امکانات هوشمند سازی ساختمان به حساب میآید. به طور معمول، سیستم روشنایی از اجزای مختلف هر سازه و ساختمان محسوب می شود. با هوشمند سازی این سیستم به راحتی می توان کنترل و مدیریت روشنایی و نورپردازی را در اختیار گرفت.
سنسورهای شدت نور در مواقع کم بودن نور اتاق، به صورت هوشمند شدت نور را تغییر می دهند. برای هوشمند سازی سیستم روشنایی از دیمرها و سوئیچ های هوشمند استفاده می شود. از مهم ترین مزیت های هوشمند سازی سیستم روشنایی و نورپردازی، مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی می باشد.
بر اساس آمار و بررسی های صورت گرفته، در حدود 30% برق مصرفی کل کشور به بخش روشنایی اختصاص دارد. سیستم روشنایی هوشمند ضمن صرفه جویی قابل توجه در مصرف انرژی و برق، قابلیت برنامه ریزی و فعال شدن در بازه زمانی خاص را دارد. بر این اساس، کاربر می تواند از راه دور با لمس یک دکمه و از طریق گوشی موبایل، همه لامپ ها را هنگام خارج شدن از خانه، خاموش نماید. همچنین، امکان تنظیم افزایش یا کاهش سطح نور برای کاربر وجود دارد.
حتما بخوانید: نکات هوشمند سازی ساختمان
یکی دیگر از امکانات هوشمند سازی ساختمان به سیستم سرمایش و گرمایش هوشمند مربوط می شود. یکپارچه سازی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی با سیستم ساختمان هوشمند، علاوه بر افزایش کارکرد مطلوب و بهینه این دستگاه ها، صرفه جویی در مصرف انرژی را به دنبال دارد.
با استفاده از این سیستم می توان در بازه زمانی مشخصی تجهیزات سرمایشی و گرمایشی را در بخشی از منزل فعال کرد. فرآیند فعال سازی و تنظیم این سیستم ها از بیرون ساختمان و از طریق اپلیکیشن صورت می گیرد. ضمنا، سیستم گرمایش و سرمایش هوشمند بر روی تجهیزات برودتی و حرارتی مانند کولر آبی، رادیاتور، فن کویل و کولر گازی اسپلیت اجرا می گردد.
حتماً بخوانید: 15 علت خنک نکردن کولر آبی و راهکارهای رفع آن
از دیگر امکانات هوشمند سازی ساختمان می توان به سیستم امنیتی و حفاظتی هوشمند اشاره نمود. این سیستم شامل تجهیزات امنیتی نظیر سیستم ضد سرقت و دوربین های مدار بسته میباشد. با نصب و پیاده سازی سیستم امنیتی هوشمند ضریب ایمنی و امنیت سازه به میزان چشمگیری افزایش پیدا میکند. بر این اساس، با نصب و استفاده از سیستم های امنیتی هوشمند می توان از ورود افراد غیر مجاز به سازه و مکان مورد نظر جلوگیری به عمل آورد. همچنین، این موضوع از طریق اس ام اس و خط تلفن به کاربر گزارش می شود.
سیستم اعلام حریق به عنوان یکی دیگر از امکانات خانه هوشمند در مواقع بروز حرارت و دود با برقراری تماس، ارسال اس ام اس و فعال کردن آژیر، ساکنان خانه را در جریان این موضوع قرار می دهد. در ساختار سیستم اعلام حریق هوشمند، سنسورهای مخصوصی مانند سنسور مونوکسید کربن، شعله، حرارت و سنسور دود تعبیه شده است.
همچنین، با تنظیم قطع کردن گاز، در مواقع بروز نشتی گاز این سیستم به صورت خودکار جریان گاز ورودی خانه را قطع می کند. در نتیجه این امر از بروز حوادث غیر مترقبه و خطرناک جلوگیری می شود. ناگفته نماند که این سیستم هوشمند در مواقع بروز حادثه از طریق خط تلفن با مراکز پلیس، اورژانس و آتش نشانی تماس برقرار میکند.
حتما بخوانید: مراحل مشاوره و پیاده سازی هوشمند سازی ساختمان
پرده برق هوشمند را می توان از جالب ترین امکانات هوشمند سازی ساختمان برشمرد. با نصب و پیاده سازی این سیستم قابلیت باز و بسته کردن پرده های خانه از طریق اپلیکیشن ساختمان هوشمند، تاچ پنل و کلیدهای لمسی هوشمند به سادگی امکان پذیر می گردد. علاوه بر این، با اعمال تنظیمات خاص بر روی سیستم پرده برقی هوشمند می توان در بازه های زمان مشخص روز یا شب به صورت خودکار، نسبت با باز یا بسته کردن پرده ها مبادرت ورزید.
این مدل از امکانات هوشمند سازی ساختمان موجب یکپارچه سازی کلیه تجهیزات پخش کننده فیلم و سینمای خانگی می شود. بر همین اساس، برای کنترل و اعمال تنظیمات تجهیزاتی مانند سینمای خانگی، سیستم صوتی و تلویزیون، دیگر نیازی به ریموت کنترل مستقل و مجزا نیست. بلکه کلیه تنظیمات سیستم های صوتی و تصویری از طریق ریموت کنترل مخصوص ساختمان هوشمند اجرایی می شود. در ضمن، قابلیت تنظیم سیستم صوتی و تصویری برای زمان های مشخصی از شبانه روز وجود دارد.
با نصب و پیاده سازی سیستم آبیاری هوشمند از کیلومترها دورتر و در مواقع سفر به راحتی می توان به آبیاری منظم گل های آپارتمانی و گیاهان پرداخت. بسیاری از افراد در مواقع مسافرت رفتن، نگران خشک شدن گل ها و گیاهان خود می باشند. با طراحی سیستم آبیاری هوشمند این دغدغه و چالش به خوبی برطرف شده است. با نصب اپلیکیشن مخصوص خانه هوشمند بر روی گوشی موبایل، به راحتی می توان از فواصل بسیار دور، فرآیند آبیاری گل و ها و گیاهان را انجام داد.
با نصب و اجرای سیستم کنترل هوشمند می توان برای تجهیزاتی مانند انواع قفل ها و درب های ورودی و خروجی در بازه های زمانی مشخص سطح دسترسی تعریف نمود.
در این مطلب به بررسی لیست امکانات هوشمند سازی ساختمان پرداختیم. در صورتی که قصد ورود به بازار کار این رشته را دارید می خواهید در این شغل حرفه ای شوید. توصیه می کنیم در دوره های آموزش خانه هوشمند آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.