تیره و تار شدن تصاویر، یکی از مشکلات رایج دوربین مدار بسته محسوب می شود. در بروز این مشکل عوامل و پارامترهای مختلفی تاثیرگذار و مؤثر می باشند. در برخی مواقع تار شدن تصاویر در طول روز یا در طی شب رخ می دهد. با دانستن دلیل و علت تار شدن تصویر دوربین مدار بسته به راحتی می توان درصدد برطرف کردن این مشکل برآمد.
فوکوس و تنظیم نامناسب لنز از مهم ترین دلایل تار شدن تصویر دوربین مداربسته به شمار می رود. در این زمینه باید خاطر نشان نمود که در کیفیت کار و افزایش وضوح و رزولوشن تصاویر دوربین مداربسته، فوکوس از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. بر این اساس، عدم تمرکز سنسور تصویر برداری و لنز دوربین در یک نقطه مشخص از نور، موجب ایجاد و تشکیل تصاویر تیره و تار می شود.
به طور کلی، دوربین های مداربسته متناسب با نوع و مدل، دارای لنزهای مختلفی هستند. برای ایجاد یک تصویر باکیفیت و دارای وضوح بالا، پرتوهای نور ضمن وارد شدن به لنز، به سمت سنسور دوربین هدایت شده و سپس در یک نقطه مشخص همگرا می شوند. در صورت مختل شدن این فرآیند، تصاویر دوربین مداربسته به صورت تار به نمایش در می آیند.
برای حل این مشکل می بایست لنز دوربین مداربسته به درستی تنظیم شود. لنزهای درنظر گرفته شده برای این دستگاه ها غالبا به صورت Varifocal یا fixed می باشند. برای تنظیم کیفیت تصویر دوربین دارای لنز varifocal، چرخاندن پیچ لنز کفایت می کند. لنزهای از نوع varifocal از قابلیت بزرگ نمایی برخوردار می باشند. براین اساس تغییر فاصله کانونی از طریق zoom out یا zoom in صورت می گیرد.
لنزهای از نوع ثابت یا fixed، غالبا نیازی به تنظیمات فوکوس ندارند. چراکه اعمال تنظیمات فاصله لنز تا سنسور تصویر برداری، به وسیله کارخانه تولیدکننده انجام شده است. با این حال، در مواقع نیاز به تنظیم فاصله سنسور و لنز، می بایست لنز ثابت را در جهت عقربه های ساعت چرخاند تا تصاویر با کیفیت مناسب ایجاد شوند.
حتما بخوانید: روش های انتقال تصویر دوربین مدار بسته
در مواقعی علت تار شدن تصویر دوربین مدار بسته نشات گرفته از اعمال تنظیمات اشتباه و نادرست عمق میدان می باشد. در چنین شرایطی، تصویر دریافت شده از دستگاه علاوه بر تار بودن، از کیفیت بسیار پایینی برخوردار است. با تنظیم و کنترل دهانه لنز یا Aperture، می توان نسبت به تنظیمات عمق میدان اقدام نمود. بنابراین، با تنظیم دهانه لنز قابلیت دست یابی به فوکوس زیاد یا کم و ایجاد تصاویر باکیفیت و دارای رزولوشن بالا، برای کاربر امکان پذیر می گردد.
ذکر این نکته ضروری به نظر می رسد که با توجه به قرار گرفتن اشیا زیاد در کادر تصاویر دوربین های مداربسته، عمق میدان می بایست بزرگ تر در نظر گرفته شود. به عبارت دیگر، در صورت کوچک بودن دهانه لنز، عمق دید تصاویر بسیار عمیق و وضوح آن بیشتر می شود.
حتما بخوانید: علت تصویر نداشتن دوربین مدار بسته
از دیگر دلایل و علت تار شدن تصویر دوربین مداربسته خرابی و معیوب شدن لنز دستگاه می باشد. در شفافیت و وضوح تصاویر، کیفیت عملکرد لنز دوربین تاثیر مطلوب و بسزایی از خود بر جای می گذارد. در صورت آسیب دیدن لنز دستگاه، ضمن کاهش کیفیت و وضوح، تصاویر دریافتی به صورت تیره و تار در معرض نمایش کاربر قرار می گیرند. در صورت اطمینان حاصل کردن از خرابی لنز دوربین، برای رفع این مشکل می بایست به تعمیرکاران کاربلد و مجرب مراجعه نمود. چرا که تشخیص خرابی و تعمیر لنز دوربین، یک فرآیند کاملا تخصص محور و حرفهای می باشد. همچنین، عدم رفع مشکل می تواند احتمال آسیب دیدن لنز دوربین را افزایش دهد.
در برخی مواقع تار شدن تصویر دوربین مداربسته ناشی از خراب شدن و بروز مشکل در منبع تغذیه دستگاه ایجاد می گردد. افت ولتاژ ورودی دستگاه علاوه بر ایجاد نویز در تصاویر، به شدت کیفیت و وضوح و شفافیت تصاویر دریافتی را کاهش می دهد. چنانچه ولتاژ ورودی دوربین مدار بسته، از 9 ولت و حد مجاز پایین تر باشد، تصاویر با کیفیت پایین دریافت می شوند. بهترین راهکار در جهت حل این مشکل، تعویض منبع تغذیه دستگاه میباشد.
نور مادون قرمز می تواند موجب تار شدن تصاویر دوربین مدار بسته شود. در ساختار بسیاری از دوربین های مداربسته یک فیلتر مخصوص برای حذف نور مادون قرمز در طی روز تعبیه شده است. ساطع شدن بیش از حد نور خورشید به فیلتر دوربین، موجب عدم دریافت نور مناسب به وسیله سنسور تصویربرداری شده که نتیجه آن، تیره و تار شدن تصاویر دریافتی از دستگاه است. به بیان دیگر، شیشه قرار گرفته در جلوی دوربین مداربسته، به ویژه در مواقع روشن بودن مادون قرمز، ضمن بازتاب نور، نور مادون قرمز را به سمت لنز دستگاه هدایت می کند.
برای رفع این مشکل می بایست شیشه تعبیه شده در جلوی دوربین را باز کرده و سپس کیفیت تصاویر دریافتی را بررسی نمود. همچنین، در صورت قرار داشتن سایه بان بر روی دوربین، با برداشتن آن می توان مشکل تار شدن تصاویر را برطرف نمود.
حتما بخوانید: تفاوت دوربین مدار بسته آنالوگ و تحت شبکه
جمع شدن گردوغبار، ایجاد لکه و کثیف شدن لنز می تواند از دیگر دلایل و علت تار شدن تصویر دوربین مدار بسته قلمداد گردد. در طی گذشت زمان و در اثر نوسانات دمایی و جوی، به تدریج لنز دوربین دچار آلودگی و کثیفی می شود. عدم نظافت و تمیز کردن لنز سبب کدر شدن و در نهایت تار شدن تصاویر دوربین های مداربسته می شود. علاوه بر این، کیفیت پایین و غیر استاندارد لنز دوربین نیز در تاری تصاویر تاثیرگذار است. با تمیز کردن و زدودن آلودگی ها می توان نسبت به رفع این مشکل اقدام نمود.
غالبا دوربین های مداربسته ارزان قیمت به علت عدم مقاومت در برابر گردوغبار و نفوذ آب، دچار کثیفی و آلودگی می شوند. آلوده شدن و کثیفی سنسور تصویر دستگاه، در تاری تصاویر دوربین تاثیر دارد. برای برطرف کردن این مشکل می بایست در ابتدا لنز را از برد دستگاه جدا نموده و سپس با استفاده از یک پارچه تمیز یا گوش پاک کن، آلودگی ها را از سطح سنسور برطرف کرد.
در این مطلب به بررسی علل تار شدن تصاویر دوربین های مدار بسته و نحوه رفع آن پرداختیم. در صورتی که از علاقه مندان به مباحث دوربین مدار بسته هستید و قصد یادگیری آن به صورت حرفه ای را دارید توصیه می کنیم در دوره های آموزش دوربین مدار بسته آموزشگاه فنی ثبت نام نمایید.