رجیستری گوشی یکی از دغدغه های اصلی مردم هنگام خرید و فروش گوشی های هوشمند است که هدف آن تشخیص گوشی های قاچاق از قانونی است بنابراین هرگوشی به هرطریقی که وارد کشور شده باید اصالت و عوارض گمرک آن پرداخت شود. بنابراین کلیه فروشندگان گوشی موظفند گوشی هایی که رجیستری شده به همراه کد فعالسازی 6 رقمی به مشتریان بفروشند. در این میان کاربرانی وجود دارند که گوشی های بدون کد خریداری کردند یا به صورت مسافری از خارج از کشور آمده اند و میخواهند اقدام به ثبت و پرداخت عوارض گوشی خود کنند اما با مشکلاتی مواجه می شوند که در ادامه به آموزش رجیستری گوشی به طور کامل می پردازیم.
اگر قصد خرید گوشی دارید، حتما آن را در حضور فروشنده رجیستری کنید. اگر گوشی رجیستری نشود، آنتن گوشی پس از مدتی قطع شده و مسئولیت هرگونه عواقب ناشی از آن، برعهدۀ خریدار میباشد. به عنوان مثال، درصورت سوء استفاده از شمارۀ سریال (IMEI) و مشاهده شمارۀ سریال جعلی (IMEI)، اگر فرآیند فعال سازی توسط خریدار انجام نشده باشد، حقوق قانونی گوشی، برای مالک قبلی گوشی سلب خواهد شد.
اگر کد فعال سازی گوشی را در اختیار دارید، حتماً باید گوشی را برای سیم کارت خود رجیستری کنید. با توجه به به گوشی که خریداری کردهاید، کد فعال سازی به یکی از روشهای زیر در اختیار شما قرار میگیرد.
حتما بخوانید: آموزش فلش کردن گوشی
هر گوشی نیازمند فعالسازی (آکبند، انتقال مالکیت داده شده، مسافری و..)، باید از طریق سامانه همتا با واردکردن شمارۀ سریال(IMEI)، شماره سیم کارت و کد فعال سازی، رجیستری شود. جهت فعال سازی گوشی، ابتدا لازم است تا به سامانه همتا وارد شوید.
از سه روش زیر میتوان به سامانه همتا وارد شده و فرآیند رجیستری گوشی را انجام دهید:
مرحله 1: ابتدا با گوشی خود،کد دستوریUSSD #۷۷۷۷* را شمارهگیری کرده و گزینه تماس را انتخاب کنید.
مرحله2: با گرفتن عدد ۲، گزینه «فعالسازی»را انتخاب کنید.
مرحله3: شمارۀ سریال(IMEI) گوشی که قصد فعال سازی آن را دارید، وارد کنید.
شمارۀ سریال(IMEI) گوشی، به تعداد محل های قرارگیری سیمکارت گوشی شما بستگی دارد و روی جعبه، پشت باتری یا با شمارهگیری #06#*، قابل مشاهده خواهد بود. برای انجام کلیه اقدامات مربوطه در سامانۀ همتا، باید از 15 رقم ابتدایی این شمارۀ سریال(IMEI) استفاده کنید.
مرحله 4: باید شماره سیم کارتی که قصد رجیستری گوشی با آن دارید را وارد کنید.
مرحله 5: در این مرحله باید کد فعالسازی 6 رقمی را وارد کنید.
مرحله 6: پیامی برای شما نمایش داده میشود که در آن شمارۀ سریال(IMEI) و شماره سیم کارت وارد شده نمایش داده شده میشود. اگر اطلاعات این پیام مورد تأیید شما است، عدد ۱ را وارد کنید.
مرحله 7: درآخر پیامی مبنی بر فعال سازی موفق گوشی با شمارۀ سریال(IMEI) سیم کارت ارائه شده نمایش داده می شود . این پیام به صورت SMS نیز ارسال خواهد شد.
حتما بخوانید:معرفی برترین مرورگر های گوشی اندروید
زمانی که قصد ثبت گوشی های خیلی جدید و یا ناشناخته چینی و یا طرح اصلی را دارید معمولا با ارور «اطلاعات برند و مدل گوشی مربوطه در سرویس همتا در بانک اطلاعات گمرک یافت نشد» روبرو میشیود که بیانگر این است که سامانه همتا هیچ اطلاعاتی از گوشی شما در پایگاه اطلاعاتی خود ندارد. زمان ارسال کد برای هر گوشی متفاوت است و این زمان میتواند از 2 روز تا یک ماه متغیر باشد ولی اگر یک ماه گذشت و همچنان کد فعالسازی برای شما ارائه نشده:
این ارور به دلیل وارد کردن شمارۀ سریال IMEI نادرست نمایش داده می شود بنابراین لازم است مجددا از طریق شماره گیری #06#* و یا از طریق جعبه گوشی شمارۀ سریال 15 رقمی IMEI را بررسی کنید.
هنگامیکه از طریق سامانه همتا اقدام به استعلام اصالت گوشی خود می کنید و با ارور جعلی بودن IMEI رو به رو میشود این یعنی قبلا بروی گوشی شما موارد نرم افزاری غیر قانونی انجام شده است و سامانه همتا از این موضوع مطلع شده و گوشی شما را غیرفعال کرده است.
هنگامیکه به طور مثال در سایت های دیوار یا شیپور گوشی را از شخص دیگری خریداری می کنید، حتما باید موارد مربوط به انتقال مالکیت آن را از طریق #7777* انجام دهید. اگر گوشی را خریدید و شخص مالک اصلی در دسترس نیست و … گوشی شما بعد از مدتی قطع میشود بنابراین دو راه حل دارید:
خطا در استعلام imei از سامانه همتا
این ارور در مواقعی که سامانه قطع شده است نمایش داده می شود و باید منتظر اتصال مجدد سامانه باشید.
حتما بخوانید: بهترین برنامه های والپیپر گوشی های اندرویدی
ارور «کد ملی یا شناسه فراگیر اتباع خارجی صحیح نمی باشد» زمانی اتفاق می افتد که کد ملی را اشتباه وارد کنید و یا جزو اتباع خارجی باشید که در این صورت امکان ثبت در این سامانه برای شما وجود ندارد اما راه حل آن این است که از یک شماره تماس و کد ملی ایرانی که پس از ثبت می توانید آنرا بروی شماره تماس اصلی انتقال مالکیت کنید استفاده کنید .
برای فعالسازی گوشیهای دو یا چند سیم کارته، تنها کافیست با استفاده از کد فعالسازی درج شده روی کارت گارانتی، شمارۀ سریال(IMEI) یکی از اسلاتهای سیم کارت را فعال کنید. با فعالسازی یک شمارۀ سریال(IMEI)، شناسۀ سایر اسلاتها نیز بصورت خودکار فعال خواهند شد. دقت داشته باشید که کد فعالسازی، یک کد یکبار مصرف است و پس از فعالسازی دیگر قابل استفاده نخواهد بود.
«گوشی با مشخصات زیر جزء گوشیهای قانونی ثبتشده نمیباشد و از تاریخ … در شبکه سرویس نخواهد گرفت.»
این پیامی است که به علت ثبت نبودن شمارۀ سریال(IMEI) در سامانه همتا، برای گوشی ارسال میشود. درصورتیکه این پیامک را دریافت کردهاید، ممکن است گوشی شما یکی از حالات زیر را داشته باشد:
با اجرای طرح رجیستری، گوشیهایی که قبل از شروع طرح در کشور فعال نبوده یا به طور غیرقانونی وارد کشور شده باشند، نمیتوانند به طور دائمی از خدمات شبکههای اپراتوری استفاده کنند و پس از ۳۰ روز قطع خواهند شد. برای اطلاع از قانونی بودن گوشی خود میتوانید از طریق درگاه های سامانه همتا، استعلام اصالت کنید.
حتما بخوانید: رایج ترین مشکلات اندروید 11
پس یکی از دلایلی که میتواند باعث ارسال پیامک هشدار غیرقانونی بودن گوشی برای شما شود، این است که گوشی شما قاچاق بوده و پس از شروع طرح رجیستری، برای اولین بار روشن شده است. هیچ راه حلی برای ثبت این گوشیها وجود ندارد و حتی اگر پس از خرید، متوجه این موضوع شدید، با در دست داشتن فاکتور به فروشگاه مربوطه مراجعه و گوشی را به فروشنده پس بدهید.
مسافرانی که از خارج کشور گوشی سیمکارتخور مشمول طرح رجیستری خریداری کردهاند، موظفند گوشی خود را ثبت کنند. در صورت عدم ثبت شمارۀ سریال(IMEI) گوشی این افراد، این گوشیها نمیتوانند بهصورت دائمی از خدمات شبکههای اپراتوری داخلی استفاده کنند و پس از ۳۰ روز قطع خواهند شد.
پس یکی دیگر از دلایل ارسال پیامک هشدار غیرقانونی بودن گوشی، این است که مسافر خارجی بدون اینکه گوشی خود را ثبت نماید آن را روشن کرده و از شبکه اپراتوری داخل کشور استفاده مینماید.
بنابراین اگر قصد وارد کردن گوشی سیمکارتخور به داخل کشور دارید و می خواهید بیشتر از 30 روز از سرویس های اپراتورهای داخل کشور استفاده کنید باید هنگام ورود به کشور گوشی را در گمرک اظهار کرده و سپس اقدام به ثبت گوشی در سامانۀ گمرک کنید.
که شمارۀ سریال(IMEI) گوشیهای سیمکارت خور، کد رهگیری این گوشیها محسوب شده و هرگونه تغییر در آن، غیرقانونی است. بنابراین اگر قصد تعمیر گوشی خود را دارید، توجه داشته باشید که شمارۀ سریال(IMEI) گوشیتان نباید در فرآیند تعمیر، تغییر کند
اما اگر گوشیتان را تعمیر کردهاید و شمارۀ سریال(IMEI) آن تغییر کرده است و به هر دلیلی به تعمیرکار دسترسی ندارید تا شمارۀ سریال(IMEI) قبلی را روی گوشیتان بازگرداند، سامانه همتا برای راحتی شما فرآیند ثبت تعمیری را در نظر گرفته است که از طریق آن می توانید با تکمیل موفقیتآمیز فرآیند ثبت تعمیری در سایت همتا ، شمارۀ سریال(IMEI) بعد از تعمیر را جایگزین شمارۀ سریال(IMEI) قبل از تعمیر کنید.
اگر در هنگام ثبت گوشی تخلفی صورت گرفته باشد ، سامانۀ همتا گوشیهای متخلف را شناسایی و قطع خواهد کرد. در این حالت گوشیهای متخلف به هیچ عنوان امکان بازگشت به حالت قانونی را نداشته و به طور دائمی از خدمات شبکه اپراتورهای داخلی محروم خواهند شد.
بنابراین لازم است در هنگام خرید گوشی همراه به موارد زیر توجه داشته باشید:
1- عدم خرید گوشی مسافری به صورت گوشی تجاری و آکبند. همچنین اگر گوشی که خریداری کرده اید واردات مسافری و قانونی بوده است و توسط همتا غیرقانونی شده است، حتماً گوشی را به فروشنده بازگردانید.
2- اگر در پاسخ استعلام اصالت از طریق شمارهگیری کد #7777* و گزینه “1- استعلام اصالت”، مشخصات برند و مدل گوشی در پیامک همتا با مشخصات ظاهری گوشی مطابقت نداشت، از خریدن گوشی خودداری کرده و آن را به فروشنده پس دهید.
در صورتی که علاقه مند به یادگیری تعمیرات موبایل هستید توصیه می کنیم در دوره های آموزش تعمیرات موبایل آموزشگاه فنی شرکت کرده و در مدت زمانی کوتاه به یک تعمیرکار حرفه ای موبایل تبدیل شوید.