باتری ماشین قلب تپنده خودرو است و ماشین شما برای عملکرد نیاز به باتری دارد. هنگامی که باتری از کار می افتد، ماشین شروع به کار نمی کند. در این مطلب از سری مطالب آموزش برق خودرو قصد داریم به بررسی نحوه کار باتری خودرو بپردازیم، با ما همراه باشید.
باتری “وسیله ای است که انرژی شیمیایی را به برق تبدیل می کند”. باتری ها از سلول تشکیل شده اند. این سلول ها همان چیزی هستند که دارای انرژی واقعی هستند. آنها انرژی شیمیایی را ذخیره می كنند و آن را به انرژی تبدیل می كنند.
به طور کلی باتری ها به دسته قابل شارژ و غیر قابل شارژ تقسیم می شوند. باتری خودرو قابل شارژ بوده و از نوع سرب اسیدی می باشد.
باتری خودرو از اجزای سیستم برق خودرو بوده از اجزای گوناگونی تشکیل شده است، جعبه باتری، صفحات مثبت و منفی و عایق، ترمینال منفی و مثبت، هواکش درپوش، نشانگر وضعیت الکترولیت ، سطح الکترولیت و گوی سبز رنگ اجزای باتری ماشین می باشند.
در تصویر زیر مکان هر یک از اجزا نمایش داده شده است.
همانطور که می دانید باتری ها در خودرو وظیفه تامین نیازهای سیستم برق را دارند اما سوالی که مطرح می شود این است که این باتری چگونه این نیاز را رفع می نماید.
باتری خودرو هنگامی که خودرو روشن است از طریق اضافه تولید دینام شارژ می شود. و هنگام نیاز مثلا هنگام استارت زدن این شارژ برای تامین انرژی الکتریکی خودرو مصرف شده و اصطلاحا باتری دشارژ می شود.
در تصویر زیر نحوه شارژ و دشارژ در باتری نشان داده شده است.
حتماً بخوانید: معرفی بهترین مشاغل برق و الکترونیک
در صورتی که کل مصرف الکتریکی خودرو بیشتر از انرژی تولید شده از خودرو باشد باتری نیز برای تامین مصرف الکتریکی خودرو خالی می شود.
در صورتی که سیستم شارژ خودرو با مشکل روبه رو شده باشد، باتری برای تامین انرژی الکتریکی خودرو خالی شده و از ظرفیت آن کاسته می شود. این موضوع باعث می شود تا باتری به خوبی نتواند انرژی مورد نیاز استارتر خودرو را تامین نماید.
استفاده نامناسب از باتری و نیز می تواند در بلند مدت به باتری آسیب وارد خواهد کرد. برای جلوگیری از بروز مشکل در باتری توصیه می کنیم مقاله نکات مهم در نگهداری باتری خودرو را مطالعه کنید.
حتماً بخوانید: راهنمای کامل در مورد شرایط و نحوه تمدید گواهینامه رانندگی
یک باتری SLI معمولی دارای شش سلول است. هر سلول دارای دو صفحه یا شبکه است: یکی ساخته شده از سرب و دیگری از دی اکسید سرب است. هر سلول قادر به تولید حدود 2 ولت انرژی است بنابراین یک باتری 12 ولت انرژی دارد.صفحات در اسید سولفوریک غرق شده اند که باعث ایجاد واکنش بین دو صفحه ساخته شده از سرب و دی اکسید سرب می شود. از نظر علمی ، اسید به عنوان یک کاتالیزور عمل می کند.
این اسید بر روی صفحه دی اکسید سرب واکنش ایجاد می کند و باعث می شود صفحه دو چیز تولید کند: یون و سولفات سرب.یون های تولید شده توسط صفحه دی اکسید سرب به صفحه مجاور واکنش می دهند تا هیدروژن و سولفات سرب تولید کنند.
نتیجه یک واکنش شیمیایی است که الکترون تولید می کند. الکترونها در اطراف صفحات می چرخند و برق تولید می کنند. برق برای شروع موتور ، روشن کردن چراغ های جلو و پخش رادیو از پایانه های باتری خارج می شود.این واکنش شیمیایی کاملاً برگشت پذیر است ، به این صورت که انرژی شیمیایی به انرژی الکتریکی در زمان دشارژ یا تخلیه ی باطری و انرژی الکتریکی به انرژی شیمیایی در زمان شارژ یا پرشدن باطری ، تبدیل میشود.
اگر علاقه مند به یادگیری برق خودرو هستید میتوانید با شرکت در دوره آموزش برق خودرو آموزشگاه فنی در این حرفه متخصص شوید
1 Comment
خیلی عالی بود